Index www.parinti.com > Una, alta >Probleme juridice
oug 124 2011 cu modificarile privind indemnizatia CIC
20.02.2012 9:46
oug 124 2011 cu modificarile privind indemnizatia CIC
lord_lesy
Locatie: Buzau
Am aflat azi ca legea cu privire la acordarea indemnizatiei a fost modificata si am incercat sa citesc modificarile insa e foarte greu sa citesti doar modificarea, nu am gasit pe net o varianta in care sa fie ce a fost inainte si textul nou.
In fine poate ma poate lamuri cineva ce nu imi este foarte clar:
Modificare: Tatal este obligat sa intre in CIC minim 1 luna. Daca refuza luna aceea se pierde mama neavand dreptul sa o mai ia. Adica daca mama opteaza pentru a sta 1 an acasa are defapt 8 luni de indemnizatie (2 luni postnatal +8 luni CIC + 1 luna tatal) deoarece ea trebuia sa se intoarca inainte sa faca copilul 1 an deci la 11 luni ale copilului. Astfel va primi pe cele
2 luni de postnatal 80% din venitul brut realizat (-(sanatate 5,5%) si -( impozit 16%))
apoi
8 luni 75% din venitul net (- sanatate ???) apoi
daca realizeaza venit! primeste stimulent 1*ISR/ luna dar numai dupa ce copilul a implinit 12 luni. in cazul in care opteaza pentru concediu fara plata pana la 2 ani NU mai primeste stimulentul.
Daca mama opteaza pentru 2 ani cam aceeasi poveste numai ca difera valoarea minima si maxima a indemnizatiei.
Intrebari:
1. Daca tata intra in CIC in anul 2 (daca mama a optat sa stea 2 ani) el are aceleasi restrictii la valoarea maxima a indemnizatiei ca si mama? 2,4*ISR? sau el are 6,8*ISR?
2. Daca tata intra in CIC in luna 10 a copilului mama poate reintra in CIC din luna 11 (daca a optat pentru 2 ani)? Adica tata poate lua acea luna oricand dar mama poate reintra in CIC dupa ce termina el sau se anuleaza tot?
3. Mama poate sta in concediu fara plata pe perioada cat tatal e in CIC?

Modificare: A fost introdus ISR. Acum el are o valoare de 500 lei. Cand si cum se modifica aceasta valoare? Au voie sa zicem de la 1 iunie sa spuna ca ISR este 10 lei? Este corelata cu ceva aceasta valoare astfel incat sa nu permita politicienilor nostrii sa isi bata joc de ea?

Eu una sunt zapacita total de textul legii cel putin ce am citit pana acum adica doar modificari.

20.02.2012 12:24
irina_d15
si eu sunt in aceeasi situatie, am 34 saptamani.
sincer, mi se pare o prostie aceasta lege. cel mai probabil, sotul nu-si va putea lua concediu o luna, chiar daca e legal, stim cu totii cum sta treaba cu angajatorii privati.
practic, copilul va fi cu o luna mai putin ingrijit de noi, fara sa se gandeasca nimeni la binele lui. si, sa fim seriosi, chiar daca ar putea si oricata vointa ar avea, majoritatea taticilor sunt dezastre in ceea ce priveste ingrijirea copilului.

in fine, nu am raspunsuri pentru nelamuririle tale, pentru ca, din cate stiu, normele metodologice nu au fost inca publicate, desi au trecut cele 30 zile. poate avem noroc si nu se vor publica prea curand si atunci se mai amana termenul de aplicare.
iti pot spune ca indemnizatia este supusa plafonarii la 3400 ron, indiferent de cine o primeste.

personal, intentionez sa optez pentru cic de doi ani.
cel mai probabil tatal nu isi va lua cic, caz in care pierdem o luna. ar mai fi varianta de care spui tu cu concediu fara plata al mamei.

o alta intrebare ar fi: in luna in care mama va trebui sa lucreze mai are dreptul la program de 6 ore/zi cu plata integrala a salariului?

20.02.2012 12:55
irina_d15
scuze pentru dezinformare, dar se pare ca deja s-a luat o hotarare pentru modificarea normelor metodologice. este vorba de hg 57 din 30 ianuarie 2012. zice asa:

... În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, [b]dacă îndeplineşte condiţiile de acordare[/b], oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2)[b] În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.[/b]
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
(4) Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lună, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă în condiţiile art. 16 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
(5) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează potrivit alin. (2) la concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 şi 22 din ordonanţa de urgenţă.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
(7) Solicitarea concediului prevăzut la alin. (1) se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.
(8) În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).

20.02.2012 1:06
cristina41975
Locatie: Mures
Uite aici http://www.legalis.ro/wp-content/upload...e-2012.pdf am gasit modificarile aduse de 124 si sunt facute pe marginea vechii ordonante, deci mai usor de citit.
La intrebarea cu ISR valoarea s-a stabilit prin OUG 126/2008 dar poate fi modificata prin HG in functie de indicele de crestere a preturilor de consum ...

20.02.2012 1:40
irina_d15
Pe site-ul Ministerului Muncii zice asa:

"Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de ron, prin legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi prin Legea cadru a Asistenţei Sociale, 292/2011.

Prestaţiile sociale nu vor putea fi modificate, decât printr-o schimbare a Indicatorului Social de Referinţă. Orice modificare a Indicatorului Social de Referinţă va duce, implicit, la modificarea în cascadă a tuturor prestaţiilor sociale. "

20.02.2012 1:43
cristina41975
Locatie: Mures
Se poate ... la cate legi si hg si oug apar e greu sa le retii pe toate. Dar daca are atat de multa vechime valoarea asta se poate modifica peste noapte.
20.02.2012 1:47
PuYuMeU
irina_d15 avem dreptul dupa noua lege(1 martie 2012) sa optam pentru a sta in cic 2 ani?
20.02.2012 3:41
lord_lesy
Locatie: Buzau
Se poate sta in CIC 2 ani daca optezi de la inceput insa nu vei primi decat maxim 2,4 ISR adica maxim 1200 lei pe luna.

Multumesc de raspunsuri. Deci vai de noi cand vor hotara astia micsorarea ISR. Presimt ca urmeaza peste cateva luni. nervos

20.02.2012 4:32
irina_d15
ordonanta nu aduce modificari privind posibilitatea de a opta pentru cic de doi ani
cel putin asa am inteles eu din ce am citit. am si normele modificate, dar inca nu le-am citit, nu am avut timp.

oricum, si in cazul in care optezi pentru doi ani indemnizatia se calculeaza tot pe baza acelui ISR, doar ca e plafonata la 12 mil. eu cred ca ei calculeaza 75% din venitul net (maxim 12 mil) si apoi vad ce coeficient trebuie aplicat la ISR. de ex., in cazul meu, indemnizatia va fi plafonata la 12 mil, asta inseamna 2,4 ISR.
Ramane de vazut pe parcursul celor doi ani daca indemnizatia va ramane la 12 mil sau, daca se modifica ISR, ea va fi modificata in consecinta.

oricum ar fi, mi se pare totul o mare prostie. si ma gandesc la copilas, nu la banii pe care ii voi lua. concediul nu il iei pentru tine. toate fetele care au stat deja in cic stiu ca e mai greu ca la servici, nu ai timp pentru tine. tot ce faci, faci pentru bebe.

va spun sincer, la primul copil am beneficiat de indemnizatie 85% din venituri. m-am intors apoi la munca, m-am zbatut, am castigat mai mult, deci am cotizat mai mult. astfel incat daca mi se acordau acum 75% din venituri as fi avut o indemnizatie un pic mai mare decat in primul caz.

ce mi se ofera? o indemnizatie mai mica si cu o luna in minus (pentru ca sotul meu lucreaza la privat si cu siguranta nu-si va putea lua luna aceea) in contextul in care eu am respectat legea si am cotizat mai mult. si in contextul in care mai am un copil si suntem in continuare in criza. asta e discriminare.

P.S. m-as duce bucuroasa la munca, nu fac mofturi, dar nu am unde lasa copilul. sunt doar cateva crese, nu mi se par ok si sunt full.

20.02.2012 6:19
PuYuMeU
Daca optez pentru 2 ani(eu doresc sa stau acasa 1 an si jumatate deoarece sunt educatoare si doresc sa incep anul scolar de la 1 septembrie cand bebe nu are inca 2 ani) cand ia tatal acea luna in primul an sau poate si in cel de-al doilea an?
20.02.2012 8:19
irina_d15
din ce am inteles pana acum, sotul tau poate lua oricand acea luna de concediu in locul tau
am vazut ca ai dpn-ul pe 3 martie. dc nasti inainte de 1 martie, legea nu se mai aplica in cazul vostru
multa sanatate!

20.02.2012 9:22
PuYuMeU
irina_d15 ce se intampla daca el nu vrea sa-si ia acea luna de concediu?
20.02.2012 11:01
irina_d15
nu se intampla nimic. doar ca tu in luna respectiva tot va trebui sa mergi la servici. sau poti sta acasa in concediu fara plata. in orice caz, indemnizatia va fi suspendata pentru luna respectiva. cred ca asta s-a si urmarit, de fapt.

in cazul vostru, pentru ca tu oricum vrei sa te intorci cu cateva luni inainte la servici, cred ca lucrurile sunt mai simple. practic se poate considera prima luna in care te intorci la munca.

tot ce iti spun eu sunt interpretarile mele la prima citire a legii. inca nu am "puricat" normele metodolgice. nu sunt expert si nici nu lucrez in domeniu. sunt doar niste interpretari de bun simt.

21.02.2012 8:18
lord_lesy
Locatie: Buzau
da asa e. Am mai citit si eu ieri, insa sa nu uitam perioada de aprobare... adica. dosarul initial dureaza pana primesti banii cam 3 luni. cand suspenzi tu si intra tatal iarasi se aproba dosarul si sotul va primii banii aia cam la 2-3 luni dupa ce a stat acasa.
Altfel spus mai bine se lasa pagubas.
deasemeni e minim o luna dar daca sotul poate sta 6 luni el poate sa stea ultimele 6 luni in care te intorci tu la servici - insa aceeasi poveste cu aprobarea dosarelor.
Bine ca nu au facut 1 an cu 1 an prostit ce sa se "apropie tata" intr-o luna?
Aberatie sa mai reduca si ei din cheltuieli

24.02.2012 11:56
maria1974
Buna, sunt in saptamana 38 de sarcina, deci urmeaza sa nasc curand, sper ca dupa 1 martie dar din alte considerente, nu din cauza cic, insa am citit despre noile modificari legislative si am vazut ca urmeaza sa pierd o luna din indemnizatia si concediul pentru ingrijirea copilului. In aceasta situatie ma intereseaza cand poate tatal sa opteze pentru acea luna de ingrijire copil deoarece eu consider ca cea mai mare nevoie este in prima perioada, cand eu ma aflu inca in concediu postnatal.
Nu prea am inteles din textul legii cand poate tatal sa opteze pentru perioada obligatorie pt el, abia dupa ce mama a facut optiunea si a specificat perioada pentru care opteaza, poate imediat ce s-a nascut bebe , in timp ce mama se afla in concediu postnatal sau doar dupa ce mama a intrat in concediu de ingrijire a copilului.
Eu mai am cateva zile de concediu de odihna aferente anului 2011 de care nu am beneficiat, deoarece am intrat in concediu de risc maternal. Cand pot sa solicit acea perioada neefectuata, avand in vedere ca la noi se efectuau zilele ramase neefectuate si in anul urmator. As putea sa inchei concediul postnatal, sa intru in concediu de odihna, iar apoi in concediu de ingrijire copil?

24.02.2012 2:30
cristina41975
Locatie: Mures
@maria1974 concediul pre si postnatal este doar al mamei insa stiu ca se acordau cateva zile libere si tatalui (5 cand se nastea bebe si mai multe daca avea curs de puericultura). Luna in care tatal poate alege sa stea acasa este prinsa in perioada concediului de ingrijire copil, deci pana face bebe 1 sau 2 ani dupa ce inchei tu postnatalul oricand hotarati voi.
Referitor la concediul de odihna, dupa ce inchei concediul postnatal ai dreptul sa te intorci la munca, si asta ar insemna si dreptul la concediu neefectuat, si pe urma sa depui dosarul pentru cic insa va incepe calcularea lui dupa ziua cand ai terminat co si s-a suspendat contractul de munca in urma cererii tale. Daca ai primit banii de concediu cand erai la munca, nu vad de ce ai cere efectuarea zilelor restante ... cic nu este 1 an de cand se depune dosarul ci pana la ziua in care bebe face 1 sau 2 ani dupa cum ai hotarat.

30.06.2012 10:57
roxy_xyz
Locatie: Brasov
multumesc fetele pentru topicul deschis si pentru informatiile postate, m-am mai lamurit si eu putin ce si cum
am gasit si acest articol pentru cine mai arem nevoie de informatii http://www.qbebe.ro/mama/legislatie/con...from_qbebe

07.07.2012 8:23
BMel
Iar acum, data fiind situatia din tarisoara noastra minunata, iar ne putem omori mintile cu "ce va fi si cum va fi oare?" trist
19.10.2012 11:35
cristina41975
Locatie: Mures
In Monitorul Oficial Partea I nr. 699/2012 a fost publicata Legea 166/2012 privind aprobarea OUG 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.

"pentru copiii nascuti, adoptati, incredintati in vederea adoptiei, luati in plasament, in plasament in regim de urgenta sau tutela pana la data de 31 decembrie 2010, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului ori producerii evenimentelor mentionate, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara reprezentand 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni. Incepand cu luna ianuarie 2012, cuantumul minim, precum si cuantumul maxim ale indemnizatiei lunare se raporteaza la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR si nu poate fi mai mic de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. "
http://www.dreptonline.ro/stiri/detaliu...tire=4639#


Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=40743
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.