Index www.parinti.com > Copiii >Copii cu nevoi speciale
Despre terapia ABA
21.07.2014 9:43
Despre terapia ABA
maru2001
Despre ABA
Applied behavior analysis (ABA)
In traducere, analiza comportamentala aplicata este o abordare validata stiintific a comportamentului bazata pe manipularea factorilor din mediul inconjurator ce pot influenta comportamentul uman. In acest context „comportament” se refera la actiuni si abilitati iar „mediul inconjurator” la orice influenta – fizica sau sociala, asupra comportamentului.

Asadar, ABA aplica, in mod sistematic, interventii bazate pe principiile teoriei invatarii. De exemplu, un principiu al terapiei ABA este recompensarea. Intarind astfel un comportament cresc sansele ca acesta sa apara si sa fie mentinut in viata de zi cu zi. Tot cu ajutorul principiilor si interventiilor ABA se pot diminua, inlocui sau chiar elimina comportamentele nedorite (autostimulare, autoagresivitate, etc.) ce pot interfera cu procesul de invatare.

Fiind o metoda cu zeci de ani de cercetare in spate, ABA este in prezent considerata cea mai eficienta abordare in cazul copiilor cu tulburari de dezvoltare. O serie de studii realizate pe grupuri de varsta incepand de la prescolari pana la adulti, au demonstrat ca tehnicile ABA pot produce imbunatatiri in comunicare, relatii sociale, joc, auto-servire, motricitate precum si altele.


*Cum poate ABA sa imi ajute copilul?

Analiza comportamentala aplicata este metodologia stiintifica, sistematica si bazata pe dovezi de dobandire ale abilitatilor, de reducere a comportamentelor nedorite si de a spori si intari viata sociala si academica a oamenilor. ABA poate fi folosita pentru a invata o multitudine de abilitati si deprinderi , incluzand comunicarea, comportamentul social, abilitatile de a se descurca singur, de a promova indepedenta sociala, cat si altele.

*Este copilul meu prea mare pentru a incepe analiza ABA?

Nu exista limita de varsta pentru a incepe lucrul cu ABA
Cercetarile arata faptul ca rezultatele sunt mai bine aprofundate daca terapia este inceputa in primii 3 ani din viata copilului
Aba poate ajuta oamenii de toate varstele si din toate paturile sociale
*Cum arata sedintele terapeutice?

Sedintele incep cu terapeutul avand deja un plan pentru fiecare sesiune si reviziuind date din trecut pentru a se asigura de faptul ca sedintele se construiesc pe achizitiile precedente. Dupa o revizuire a datelor, terapeutul petrece un timp jucandu-se cu elevul si inperceptibil incepe terapia propriu zisa. Multe din activitatile terapeutice continua sa arate ca o joaca sau activitati in care elevul se simte confortabil si ii plac.

sursa : www.spontania.ro


Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=41819
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.