Index www.parinti.com > Sanatatea copiilor >Dintisori
Cand se schimba dintisorii de lapte/maselele cand apar toate
08.11.2004 3:35
Cand se schimba dintisorii de lapte/maselele cand apar toate
tynadiana
[color=red]Dragi mamici ma confrunt cu o problemuta si nu stiu ce poate fi... confuz
De vreo saptamana Diana mea ( 5,2 ani) se tot plange ca o doare dintele, surprins dar care anume nu imi putea spune, am pipait gingiuta si era tare inflamata iata la vreo 2 zile dupa a spart un coltisor.....dar durerile nu au incetat si dupa ultima cercetare a guritei toate celelalte gingii sunt inflamate...ce se intampla de fapt ii ies masele pt. ca locul unde a aparut coltisorul acela e uneva in spatele dintilor...nu e cam repede?
E adevarat ca un dintisor din fata (lopatar) a cazut in vara asta si a si iesit noul dintisor, ochi peste cap dar credeam ca maselele ies mai tarzior.....
Va rog sa ma lamuriti ca e foarte maraita si iritata nu vrea sa manance si face chiar si putina febra...Pot sa-i dau cu ceva, poate o pot ajuta cumva...
Va multumesc
Tyna si Diana[/color]

08.11.2004 3:50
adelia
Locatie: Alba Iulia
Uite aici articolul
Cronologia dezvoltarii coroanei si radacinii dintilor temporari si permanenti
.
Sper sa te ajute, desi vad ca fetita ta nu se incadreaza nicaieri. Dar stii si tu, fiecare copil cu dezvoltarea proprie.
De ameliorat durerile, imi pare rau trist.

08.11.2004 6:44
Cora
Amanunte in plus si la Punctul de plecare - Dintii. Fluor. Igiena dentara.
10.11.2004 2:46
Ancy
Locatie: Calea Calarasi 46, Bucuresti 3
Draga Tynadiana,

Fetitei tale ii erup dintisorii ceva mai devreme decat ar trebui. In mod normal la 6 ani ii erup primele maselute definitive adica in spatele dintilor de lapte.
Pt. ca sunt medic ortodont pot sa iti spun ca foarte multi parinti nu stiu asta si cred ca acesti molari( maselute) se schimba, de multe ori ajungand la cabinet cand ele sunt deja cariate sau chiar sunt resturi de radacini ce trebuiesc extrase.
Trebuie sa o controlezi pe fetita ta sa se spele corect pe dinti si chiar sa insiste cu periuta la ultimii molari. Daca durerile mai persista poti folosi un gel cu anestezic- Calgel, de pilda.
Dupa ce molarii isi fac aparitia in cavitatea bucala este bine ca ei sa fie "sigilati", adica in santurile si gropitele de pe suprafata lor se lipeste un material care impiedica aderarea alimentelor pe aceste suprafete, reducand riscul aparitiei cariilor pe acesti dinti.
De asemenea iti recomand sa consulti un specialist ortodont pt ca, de cele mai multe ori , atunci cand dintii erup mai devreme este posibil ca ei sa nu gaseasca suficient spatiu de eruptie si sa apara inghesuiri dentare.

29.11.2004 11:02
elsycutza
Locatie: Suedia
Fetita mea la 6 ani avea avea 4 dinti schimbati si maselele aproape toate iesite.Insa nu a avut probleme cu eruptia--nu a avut dureri.
Cel mai bine e sa iti faci un obicei de a merge la dentist cu fetita...pentru a afla starea dintisorilor si pentru a o obisnui cu acel cabinet.

26.04.2012 6:06
tonybilibau
"Fetitei tale ii erup dintisorii ceva mai devreme decat ar trebui. In mod normal la 6 ani ii erup primele maselute definitive adica in spatele dintilor de lapte.
Pt. ca sunt medic ortodont pot sa iti spun ca foarte multi parinti nu stiu asta si cred ca acesti molari( maselute) se schimba, de multe ori ajungand la cabinet cand ele sunt deja cariate sau chiar sunt resturi de radacini ce trebuiesc extrase."

initial eram interesat daca copiii isi schimba si maselele pe langa dinti.(pentru ca multi prieteni mi-au spus ca schimba doar dintii NU si maselele la 7 ani), si am citit raspunsul pe care l-am citat mai sus.
oameni buni deci n-am inteles nimic de la acest asa zis doctor.un doctor n-ar trebui sa faca greseala aceasta de amator in care sa confunde dintele cu maseaua.e simplu :dentitia e compusa din dinti si masele.doctore hotarastete.in prima fraza ne explici ca la 6 ani erup primele "maselute " definitive ca apoi in a doua fraza sa ne spui ca maselele nu se schimba.nu vreau sa jignesc dar nu esti calificat sa dai un raspuns la intrebarile noastre.

26.04.2012 7:10
Christa
Locatie: Germania
----------
tonybilibau a scris:
oameni buni deci n-am inteles nimic de la acest asa zis doctor.un doctor n-ar trebui sa faca greseala aceasta de amator in care sa confunde dintele cu maseaua.e simplu :dentitia e compusa din dinti si masele.doctore hotarastete.in prima fraza ne explici ca la 6 ani erup primele "maselute " definitive ca apoi in a doua fraza sa ne spui ca maselele nu se schimba.nu vreau sa jignesc dar nu esti calificat sa dai un raspuns la intrebarile noastre.
----------

De-aia ca nu ai inteles tu nu inseamna ca cineva nu e calificat sa raspunda. prostit Dentitia de lapte consta din 20 dinti si masele. Dentitia definitiva consta din 32 dinti si masele. Cu putina matematica rezulta ca e o diferenta de 12, care nu se schimba, ci pur si simplu erup pe langa restul danturii care inlocuieste dantura de lapte.
Poftim si cu desene:
http://www.parinti.com/Cronologiadezvol...ol-89.html

09.07.2013 9:52
alessia_ionescu
Salutare parinti!
Sunt mama a 2 copii (un baiat 5 ani si o fata 7 ani) si ii duc de 2-3 ori pe ani la dentist. Va sfatuiesc sa faceti si voi la fel. Insa cred ca cel mai important este unde il duceti, pentru ca pe viitor copiii sa nu aiba traume cand aud de dentist.
Noi mergem la o clinica stomatologica unde au cabinet special pentru copii, cu sala de asteptare destinata lor, unde pot sa se joace si sa coloreze pana sunt luati pe scaun, pentru a nu le mai fi teama. Cabinetul pentru copii este frumos colorat, cu o tematica pentru copii, iar aparatura are anumite denumirii (ii ziceau la turbina aceea bondarel, pentru ca bazaie ca un bondarel). In felul asta mi-am invatat copiii sa nu le fie frica de dentist. Clinica este in Bucuresti, pe Titulescu (la iesirea din pasajul de la Victoriei), au si site. www.clinica32.ro .
Pupici la toti! Sa avem grija de dantura copiilor nostri!


Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=4647
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.