Index www.parinti.com > Una, alta >Obiceiuri , traditii si credinte
Pentru musulmani / musulmance
07.03.2005 8:57
Pentru musulmani / musulmance
Dodutz
Locatie: Bucuresti
As avea si eu o intrebare / rugaminte catre persoanele care au aceasta religie: cind se sarbatoreste Pastele si care sint traditiile legate de aceasta sarbatoare? Musulmanii postesc? Cit dureaza postul lor si in ce consta? Trebuie sa recunosc cu rusine ca sint complet ignoranta...
Multumesc!

07.03.2005 9:26
Christa
Locatie: Germania
Dodutz, daca nu stie nimeni sa iti raspunda, o pot intreba pe o eleva de-a mea care este turcoaica si ma gandesc ca ar trebui sa stie. zambet
07.03.2005 10:09
Lee
Din cate stiu eu, in islam nu se sarbatoreste Pastele. Crestinii serbeaza de Paste Invierea Domnului (ei recunosc natura divina a lui Isus, ca fiu al lui Dumnezeu). Musulmanii in schimb nu-l recunosc pe Isus (care apare si el in Coran) ca fiind fiul lui Allah, ci il vad ca fiind un profet al lui, si pun accentul pe natura umana a lui Isus si nu pe cea divina. Cam asta e ce imi aduc aminte de la orele de istoria religiilor din liceu jenat, sper sa nu ma insel, poate exista cineva pe forum care stie mai multe si ma poate completa zambet.


La o cautare cu Google, uite ce am gasit despre sarbatorile musulmane:

Ca toate celelalte religii, islamismul are un numar de ocazii speciale pe care le celebreaza. Aceste sarbatori sunt celebrate pentru slavirea lui Allah. Nu exista nici o sarbatoare pentru distractie. Sarbatorile sunt prilejuri de multumire, bucurie si fericire. Cele doua sarbatori In islamism sunt 'Idul Fitr si 'Idul Adha.
'Idul Fitr este celebrata la sfarsitul lunii Ramadan. in aceasta zi, dupa o luna de post, musulmanii Isi exprima bucuria si fericirea oferindu-si o rugaciune In comun, daca este posibil In camp deschis si de asemenea In moschee sau In sali de ceremonial. Ei exprima gratitudinea fata de Allah Atotputernic pentru ca le da posibilitatea sa celebreze aceasta sarbatoare care are un program de rugaciune foarte riguros. Sarbatoarea este celebrata ca o zi de repaus In tarile musulmane. Sunt preparate mancaruri speciale si exista un obicei ca prietenii sa se viziteze Intre ei si sa ofere cadouri copiilor. in aceasta zi musulmanii Imbraca hainele lor cele mai bune.
'Idul Adha Incepe In cea de-a zecea zi din Dhu'l Hijjah si continua pana In cea de-a douasprezecea zi a lunii. Este celebrata pentru a-l comemora pe Profetul Ibrahim (Avram), care a fost gata sa-si sacrifice fiul Isma'il, (Ishmael) la porunca lui Allah. Allah a primit devotamentul si supunerea lui Avram si i-a cerut sa sacrifice un miel In schimb.
Aceasta sarbatoare, de o foarte mare importanta, este celebrata In fiecare an In timpul zilelor de Hajj (pelerinajul la Mecca) si traditia este sa se ofere rugaciuni In grup, ca si la sarbatoarea 'Idul Fitr.
Dupa rugaciune, musulmanii care au posibilitatea, sacrifica animale, de exemplu capre, oi, vaci sau camile pentru a-l multumi pe Allah. Carnea animalelor sacrificate este Impartita cu rudele, vecinii si saracii. Acest sacrificiu exprima sentimentul profund al musulmanului ca daca va fi nevoie el Isi va sacrifica tot ce are mai scump pentru Allah. Aceasta este Invatatura care se desprinde din celebrarea acestei sarbatori.
Trebuie sa ne aducem aminte prin aceasta ca Allah nu vrea carnea si sangele animalelor sacrificate, ci el doreste devotatiunea si supunerea noastra.
Alte cateva sarbatori care se celebreaza sunt: Lailatul Qadr (Noaptea Puterii), Lailatul Mi'raj (Noaptea Urcusului - Ascensiunii), Inceputul Hijjah, datele bataliilor lslamice, data de nastere a Profetului Muhammad si 'Ashurah (a zecea zi din Muharram, In memoria martirului Imam Husain).
Rugaciunea Jumu'ah din fiecare vineri poate fi privita ca o sarbatoare saptamanala cand musulmanii se aduna pentru rugaciunea In grup.
Sarbatorile islamice sunt sarbatorile In acord cu calendarul islamic, care se bazeaza pe lunile Lunare. Anul Lunar este mai scurt decat Anul Solar cu aproape zece zile. Datele sarbatorilor sunt calculate In raport cu fazele Lunii.
Cea mai fericita sarbatoare din viata unui musulman este sa vada stapanirea lui Allah instaurata pe pamant.

07.03.2005 10:38
Marinutza
Locatie: Bucuresti
eu constanteanca fiind am intrat destul de mult cu musulmani in contat.stiu ca ei au ramadam si un ramazam bairam ceva gen paste si craciun la noi.la ei postul este foarte foarte strict. de la rasaritul si pana la apusul soarelui ei tin post negru.dupa aceea au voie sa manance si sa bea apa.nu stiu acum exact ce au voie sa manance si ce nu dar stiu de acest interval.apoi durata postului din cate imi aduc aminte e tot de 40 de zile iar la bairamele lor sunt nelipsite baclavalele (yummy ce bune sunt, salivez acum cand imi aduc aminte).cam asta ar fi.
08.03.2005 1:17
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
Lee a scris:
Musulmanii in schimb nu-l recunosc pe Isus (care apare si el in Coran) ca fiind fiul lui Allah, ci il vad ca fiind un profet al lui.[/i]
----------


Da????? Eu stiam ca Isus e considerat fiul lui Allah, dar nu indraznesc sa contrazic pe nimeni, fiindca, asa cum am spus, nu cunosc aceasta religie...

Christa, daca poti, te rog, intreab-o pe eleva ta! Merci!

08.03.2005 1:55
Lee
----------
Dodutz a scris:
Eu stiam ca Isus e considerat fiul lui Allah, dar nu indraznesc sa contrazic pe nimeni, fiindca, asa cum am spus, nu cunosc aceasta religie...
----------


Dodutz, 100% sigura nu sunt. Nu prea am avut ocazia sa cunosc musulmani jenat .

Am incercat sa mai caut un pic pe net, poti citi si tu mai multe pe www.islam.ro. Uite ce zic ei despre Isus Hristos:

Daca urmarim versetele Coranului cel sfant care il mentioneaza pe Isus Christos - pacea asupra lui - si pe religia sa! constatam ca Coranul stabileste ca unicitatea deplina este crezul lui Christos; unicitatea in ceea ce priveste adorarea unui singur Dumnezeu, in ceea ce priveste creatia, caci numai Allah este creatorul cerului si al pamantului si al celor dintre ele, fara nici un asociat la aceasta unicitate, in ceea ce priveste esenta si calitatile, caci esenta Sa nu este compusa, iar calitatile Sale nu au seaman, iar El se situeaza mai presus de tata si fiu. Allah Preainaltul a grait in aceasta privinta: "O, voi oameni ai Cartii! nu exagerati in privinta religiei voastre si nu spuneti despre Allah alta decat numai adevarul! Mesia Isus, fiul Mariei, este trimisul lui Allah, cuvantul Sau pe care El l-a transmis Mariei si un duh de la El. Credeti, asadar, in Allah si in trimisii Sai! Si nu spuneti "Trei!" Opriti-va, de la aceasta si va fi mai bine pentru voi! Allah nu este decat un Dumnezeu unic! El este prea inalt pentru a avea un fiu! Ale lui Allah sunt cele din ceruri si de pre pamant si Allah este cel mai bun Protector!" (4, Surat An-Nisa. : 171).

Si a mai grait Allah Preainaltul: "Necredinciosi sunt aceia care zic: "Dumnezeu este Mesia, fiul Mariei". Spune: "Cine L-ar putea impiedica pe Allah daca ar voi sa-i faca sa piara pe Mesia, fiul Mariei, ca si pe mama lui si pe toti care se afla pe pamant?" (5, Surat Al-Ma. ida: 17).

Aceste texte coranice fac cunoscut faptul ca Isus este un om pe care Allah l-a ales pentru a fi profet si trimis. Allah i-a pogorat lui Isus Christos scriptura care este Evanghelia, pentru a intari prin ea Tora, pentru a o intregi pe ea si pentru a vesti un trimis cu numele de Ahmad care va veni dupa el, adica pe trimisul Muhammad, si pentru a cuprinde calauzirea dreptcredinciosilor pe calea cea dreapta. Allah Preainaltul a grait: "Si [adu-ti aminte] cand Isus, fiul Mariei, a zis: O, fii ai lui Israel! Eu sunt trimisul lui Allah la voi, intarind Tora de dinainte de mine si vestind un trimis ce va veni dupa mine si al carui nume este Ahmad!" (61, Surat As-Saff: 6).


Imi pare rau ca nu stiu mai multe despre sarbatorile lor, nici nu am mult timp acum sa caut, poate ne lamureste eleva Christei, pentru ca si eu sunt curioasa zambet.

10.03.2005 5:44
zizee
Locatie: la rascruce de 3 vinturi
pe fuga:

este corect, pentru musulmani Isus este un profet si nu este recunoscut ca fiu al lui Dumnezeu. asadar nici de Paste - cu semnificatia crestina - nu poate fi vorba. exista insa alte sarbatori importante,cum sint aid-el-fitr (sarbatoarea zaharului) de la sfirsitul ramadanului si aid-el-kebir (sarbatorarea cea mare) la 2 luni si jumatate dupa aid-el-fitre.
ramadanul este luna cea mai importanta din anul calendaristic musulman - total diferit de cel occidental - structurat dupa evolutia lunii pe cer. in timpul ramadanului, din momentul in care a rasarit soarele si pina la apusul lui credinciosii nu au voie sa inghita nimic. in zilele noastre orele de post ale fiecarei zile sint anuntate in presa scrisa si AV cu mult timp inainte pentru fiecare regiune, dar se practica inca si metoda traditionala de anuntare a incetarii postului, prin tragere cu tunul foarte fericit durata ramadanului este de 28/29 de zile iar semnificatia regimului strict de viata din aceasta perioada (post negru ziua, abstinenta sexuala, abstinenta de la tigari si alcool - in tarile in care este tolerat, cum e tunisia de ex. - smerenie...) este cea a purificarii spirituale, a apropierii de dumnezeu, a rascumpararii pacatelor. io acuma as adauga ca din pacate in zilele noastre toate bunele intentii se pierd seara, la ruptura postului, cind dupa o zi de infometare oamenii se arunca disperati asupra mincarii si pina la miezul noptii cam alta activitate nu se mai practica... exista nenumarate critici ale acestei atitudini de compensare... in luna ramadanului, luna smereniei si a partajarii suferintei cu saracii si napastuitii, magazinele alimentare fac cele mai frumoase cifre de afaceri.
ce-ar mai fi? data de inceput a ramadanului e mobila, in fiecare an e devansata cu 15 zile, asadar in nu mai stiu ce perioada de ani, ramadanul va fi trecut prin toate momentele anului. si nu-i totuna sa postesti de la 5 dimineata la 5 seara (iarna) sau de la 5 dimineata la 9 seara (vara, cind mai e si arsita iadului..)
aid-el-kebir e tot o sarbatoare cu data mobila, data ei se calculeaza plecind de la data de sf. a ramadanului. semnificatia ei n-o mai retin precis, grosso modo e vorba de un tata care primind porunca de la Allah sa-si sacrifice fiul, era gata sa o faca, cind, Dumnezeu satisfacut de supusenia lui i-a permis sa sacrifice o oaie in locul fiului ochi peste cap (scuzati va rog dar numele personajelor si plasarea lor in context istorico-religios ma depasesc). traditia vrea ca de aceasta sarbatoare in fiecare familie sa se sacrifice o oaie si ca a 10-a parte din ea sa fie impartita saracilor. n-o sa va pove prea mult de multiplele aspecte sociale ale acestui eveniment, ci doar o sa va spun ca, adesea cu enorme efortui - unele familii se indatoreaza pentru luni intregi - fiecare familie are in ziua de aïd o oaie de taiat (si pretul uni animal variaza in locurile acestea, dupa marimea lui, intre 200 si 500 dinari, adica cam tot atitia dolari).
astea-s cam cele mai importante sarbatori musulmane... bun, ar mai fi si ziua profetului (sarbatoare cu data fixa - 8 mai) si anul nou musulman, dar n-au nici pe departe imprtanta celorlalte doua.

10.03.2005 7:15
Dodutz
Locatie: Bucuresti
Merci, fetelor!

Zizee, tu esti musulmanca? Poti sa-mi spui, de exemplu, si cind e Ramadanul anul acesta? Sau cind a fost?

10.03.2005 8:35
zizee
Locatie: la rascruce de 3 vinturi
foarte fericit mah dodutz, asa ma cunosti tu pe mine mey? foarte fericit
nu-s musulmanca nici pe departe, mi se-ntimpla doar sa traiesc intr-o tara araba de citiva ani, atita tot.

10.03.2005 8:37
zizee
Locatie: la rascruce de 3 vinturi
bag seama ca am uitat sa raspund la intrebare.
anul asta o sa fie in octombrie, daca vrei date precise - iti pot furniza miine.

10.03.2005 10:25
Cora
----------
Dodutz a scris:
...
Zizee, tu esti musulmanca? ...
----------


rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad apai daca oi vedea-o si pe Zizee musulmanca, cu broboada pe cap si sutana la 40°C, pot spune ca mamaie (Dumnezeu sa o ierte!): " s-a intors maica lumea cu fundu-n sus... vine sfirsitul e!". rad rad rad

Dodutz nu te supara ca am intervenit... Zizee nu da cu pietre!... scot limba

11.03.2005 7:20
Dodutz
Locatie: Bucuresti
Stai, bre, Cora, ca nu-i nici o suparare ca ai intervenit ! zambet
Zizee, am bagat de seama ca esti pusa la curent si m-am gindit ca oi fi turcoaica de pe aici, din Romania, acum m-am dumirit! jenat
Daca mai ai amanunte si nu-ti e greu sa le postezi, as fi interesata sa aflu! Merci!

11.03.2005 8:23
zizee
Locatie: la rascruce de 3 vinturi
----------
Cora a scris:
----------
Dodutz a scris:
...
Zizee, tu esti musulmanca? ...
----------


rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad rad apai daca oi vedea-o si pe Zizee musulmanca, cu broboada pe cap si sutana la 40°C, pot spune ca mamaie (Dumnezeu sa o ierte!): " s-a intors maica lumea cu fundu-n sus... vine sfirsitul e!". rad rad rad

Dodutz nu te supara ca am intervenit... Zizee nu da cu pietre!... scot limba
----------


codrule, pushke pre limba-tzi! daca-ntr-o zi oi fi musulmanca, asta-nsemna ca toti musulmanii vor fi trecut la crestinism. ceea ce, cu adevarat, sfirsitul lumii s-ar putea numi... si daca ma gindesc mai bine, cred ca e inimaginabil ca macar un singur musulman sa-si skimbe religia.
si ca sa continui cu o mica info pt dodutz:
la musulmani casatoriile inter-confesionale sint acceptate, cu o singura conditie: numai un barbat musulman se poate casatori cu o femeie de alta religie. apartenenta la religia musulmana se transmite prin nastere pe linie paterna, deci orice copil nascut dintr-un astfel de cuplu - kit ca mama e convertita deja sau nu in momentul nasterii - este recunoscut imediat ca musulman.

11.03.2005 9:01
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
zizee a scris:
[la musulmani casatoriile inter-confesionale sint acceptate, cu o singura conditie: numai un barbat musulman se poate casatori cu o femeie de alta religie.
----------


E, uite, asta mi se pare de-a dreptul revoltator!!!! Pai, si daca o femeie musulmanca traieste o frumoasa poveste de dragoste cu un barbat de alta religie, ei chiar nu-si pot intemeia o familie? Asta mi se pare primitivism, sa ma iertati! trist

11.03.2005 9:01
Christa
Locatie: Germania
Dodutz, i-am cerut detalii elevei, dar prin mail, pentru ca din pacate nu am timp la scoala sa vorbesc despre teme decat cele ale orelor. Inca nu mi-a raspuns, dar miercuri facem o excursie de o zi, poate apuc atunci sa stau de vorba ceva mai mult cu ea. In schimb ti-a scris deja zizee o gramada. zambet

Azi insa mi-a povestit eleva din intamplare (adicatelea am avut timp 5-10 minute dupa ore) ca musulmanii nu au voie sa stea in general (!) barbati si femei in aceeasi incapere, de aceea au intrari separate pentru femei si barbati la moschee, de ex. Femeile musulmane poarta batic in Germania (nu stiu daca are un nume special), insa in Turcia e interzis ca fetele sa mearga cu batic pe cap la scoala (asta se cheama "democratie").

11.03.2005 11:49
Igna
Buna,fetelor! Eu am avut o colega musulmanca si am auzit ca ei nu prea se bucura cind femeia naste fata(de parca nu e nevoie de o femeie sa le faca baieti),tipa era bucuroasa ca traia in state ca nu ii sare nimeni in cap ca iar a facut fata.Nu mai purta nimic,broboada, manta etc. in schimb tinea post.Vreau sa spun ca era insarcinata si nu minca si nu bea nimic toata ziua. Si in post ei nu maninca struguri,nu-i lasa nici pe copii ....Dar ea zice ca era fericita!
confuz

12.03.2005 12:18
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
Igna a scris:
! Eu am avut o colega musulmanca si am auzit ca ei nu prea se bucura cind femeia naste fata(de parca nu e nevoie de o femeie sa le faca baieti),tipa era bucuroasa ca traia in state ca nu ii sare nimeni in cap ca iar a facut fata.
confuz
----------


Hai, ca si asta mi se pare culmea!!!!!!!! ochi peste cap De parca femeia e "responsabila" de sexul bebelusului, nu barbatul!

12.03.2005 10:00
Sofie
Dodutzule, esti o dulce ...
eu am lucrat la o fundatie care se ocupa cu drepturile copiilor si parintilor in relatiile interculturale ... 'specializarea' mea era 'familia islamica' ...
dracu' nu-i asa negru pe cit se pare ... nu e nici roz ... depinde din care punct il privesti trag cu ochiul ...
se bucura si ei cind li se naste o fata ... fata e cea care are grija de parinti mai tirziu ...
daca o femeie se indragosteste de un barbat de alta religie, ala n-are decit sa treaca la islamism, daca vor sa ramina impreuna ...
femeile musulmane sunt muuuult mai devotate religiei lor decit barbatii ... cele convertite - majoritatea - sunt cele mai devotate ...
eu am ajuns la concluzia ca citirea asistata a Coranului de la cap la coada e echivalenta cu "brain wash" ... am citit parti din el, am avut ore de discutii cu imamul dintr-o comunitate de-aici, cu citeva femei - sus puse in comunitatea lor ... asta ca sa le inteleg cultura si legile si sa-mi fie mai usor sa-mi ajut 'clientii' ... daca-l citeam de la cap la coada si mergeam regulat la orele lor de discutii, azi va salutam cu SALLAMALEIKUM! ... ajunsesem ca nu vorbeam acasa decit ce grozav e sa fii femeie musulmana trag cu ochiul ...
noroc ca m-a lovit realitatea in cap, vorba lu' hasby foarte fericit ...

12.03.2005 11:00
Sofie
----------
Christa a scris:
Femeile musulmane poarta batic in Germania (nu stiu daca are un nume special).
----------


Baticul simplu se numeste hijab ... majoritatea sunt deosebit de frumoase si fine ... nu dati, vorbesc serios scot limba ... sunt din matase, georgette, voal, diferite modele, broderii ... nu se leaga cum e obiceiul romanesc, ci se prind cu un fel de agrafe speciale, majoritatea din aur sau argint ... am primit si eu doua hijab din astea cind mergeam la grupurile de discutii, da' le port ca pe esarfe ... sunt superbe, culorile foarte frumos imbinate ... alb cu negru si gri, negru si bej ...
mai e un alt batic-voal, care se numeste al-amira si e din doua piese ... adica un batic care acopera capul, parul, pina deasupra sprincenelor, si cu un voal deasupra ...

o sa revin cu explicatii despre alte obiecte de imbracaminte ale femeilor musulmane ... zambet

13.03.2005 2:48
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
Sofie a scris:
se bucura si ei cind li se naste o fata ... fata e cea care are grija de parinti mai tirziu ... ...
----------


Pai, bine, ma, Sofie, asta e singurul motiv pentru care te bucuri cind ti se naste o fata? Ca are grija de tine mai tirziu???? ochi peste cap

13.03.2005 2:49
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
Sofie a scris:
[
o sa revin cu explicatii despre alte obiecte de imbracaminte ale femeilor musulmane ... zambet
----------


Da, hai, mai zi, ca io sint numai ochi si urechi, pe bune! zambet

13.03.2005 9:06
Christa
Locatie: Germania
aoleu, Dodutz, m-ai pus la treaba, zau asa. rad Mi-a scris un roman eleva! Ii scrisesem in mare ce a scris zizee, eu acum iti traduc doar raspunsul 100% ce mi-a scris eleva.

----------
citat:
E adevarat ca noi musulmanii nu sarbatorim Pastele. Asta din cauza ca Pastele e sarbatoarea invierii lui Isus. Iar dupa credinta noastra Isus a fost ridicat in cer inainte de a fi fost rastignit. La noi deci nu a fost ridicat in cer dupa ci inainte de a muri.

Si faptul ca Isus nu e fiul lui Dumnezeu ci un profet trimis de dumnezeu corespunde islamului.

Pastele este insa si sfarsitul postului, deci s-ar putea compara cu Aid-el-fitr al nostru. Acesta este sfarsitul postului nostru, care dureaza 30 de zile, si care e complet altceva in comparatie cu postul crestin, dar la urma urmei tot post este. Postul musulmanilor este renuntarea in timpul zilei la toate placerile. In timpul zilei este interzis mancatul, bautul, fumatul si contactul sexual, iar postul se termina cu Aid-el-fitr.

Copiii, bolnavii, gravidele, mamele care alapteaza, persoanele f. in varsta, persoanele care lucreaza fizic greu si altii sunt scutiti de post, pentru ca si-ar periclita sanatatea si eventual chiar viata. Nici calatorii nu trebuie sa posteasca.

Postul este o curatare atat fizica cat si sufleteasca.

Renuntarea la placeri, dar si retragerea in sine, eliberarea de toate pacatele sunt bazele postului.

De la profet citire (asta e greu de tradus, asa ca traduc sensul):
"Daca cineva nu renunta sa afirme si sa faca falsul, nu poate repara asta prin faptul ca renunta la mancare si bautura".

- Perioada postului trebuie sa serveasca reinnoirii religioase. Sa ii ajute pe musulmani sa nu se lege prea tare de lumea trecatoare si cerintele trupesti. Si se asteapta de la post o curatare a sufletului si puterea de a invinge pacatele. In Ramadan se ofera recitari speciale din Coran, si lumea se intalneste noaptea la moschei la rugaciune (tara-wih)

Dimineata sarbatorii incepe cu rugaciunea festiva, la care se intalnesc musulmanii la moschee si se felicita. Se fac donari pentru cei nevoiasi, apoi merge fiecare acasa, iar restul zilei se petrece astfel incat cei mai tineri ii viziteaza pe cei mai in varsta, si se fac multe cadouri. Se ofera si multe dulciuri, de aceea se cheama aceasta sarbatoare "sarbatoarea zaharului" in gura poporului.

A doua mare sarbatoare a musulmanilor este Aid-el-kebir sau Aid-el-adha, sarbatoarea ofrandelor/jertfelor, la 70 de zile, deci 2 luni si o saptamana dupa sarbatoarea zaharului.

Jertfa este unul din ritualurile facute in timpul pelerinajului musulmanilor la Mekka. In valea Minei, langa Mekka, se sacrifica sute de mii de animale in ziua fixata. In acelasi timp se efectueaza aceasta jertfa si sarbatoarea de dupa aceea de catre toti musulmanii in toata lumea.

Conform "Sunna" (felul de viata exemplar al profetului Muhammed) jertfa este obligatorie pentru fiecare musulman liber care isi poate permite asta. O treime din carne o pastreaza musulmanul, doua treimi se fac cadou, cel mai des oamenilor mai saraci din apropiere.

Pe langa aceste doua sarbatori mari exista si sarbatori mai mici.

Mai trebuie pomenit faptul ca data zilelor de sarbatoare se orienteaza dupa calendarul lunii, din care cauza se muta in fiecare an cu 10 zile mai devreme

Alte sarbatori islamice sunt:

- Anul Nou islamic (anul acesta a avut loc la 10 februarie)
- Maulid , nasterea profetului Muhammed (odihneasca-se in pace) (20 aprilie)
- inceputul celor trei luni sfinte (Receb, Saban si Ramazan-
luna a 7a, a 8a si a 9a a anului lunii) (6 august)
- apoi mai exista cele trei nopti sfintite, numite Kandil, care sunt in a 7a si a 8a luna sfanta.
- noaptea noptilor - asta e noaptea din 26 inspre 27 a lunii Ramazan.

Ziua noastra de sarbatoare este vineri, asa cum la crestini e duminica.

----------


Am transpirat de atata scris. zambet

14.03.2005 5:24
zizee
Locatie: la rascruce de 3 vinturi
----------
Dodutz a scris:
----------
zizee a scris:
[la musulmani casatoriile inter-confesionale sint acceptate, cu o singura conditie: numai un barbat musulman se poate casatori cu o femeie de alta religie.
----------


E, uite, asta mi se pare de-a dreptul revoltator!!!! Pai, si daca o femeie musulmanca traieste o frumoasa poveste de dragoste cu un barbat de alta religie, ei chiar nu-si pot intemeia o familie? Asta mi se pare primitivism, sa ma iertati! trist
----------


dodutz, esti dragutza sarut
o femeie de religie musulmana nu are dreptul sa traiasca o frumoasa poveste de dragoste decit... dupa casatorie foarte fericit
tunisia, unde traiesc eu, e poate, dintre tarile arabe, cea mai 'eliberata' de influenta religiei asupra codurilor sociale. nu e rar sa vezi, alaturi de o bunica infasurata in 'cearsaf', o tinara nepoata cu mini si umeri goi. e drept, mai ales in capitala sau in orasele turistice de pe coasta, dar este incredibil pentru o tara musulmana. (in paranteza tb sa va pove cum o prietena canadiana de-a mea de-aici mi-a aratat zilele trecute la hammam 'ia te uita ce situatie incredibila, sinii mei sint bronzati pt prima oara, pentru ca in sfirsit de cind sint aici pot face topless pe plaja!! surprins rad )
ziceam ca tunisia e o tara cu mari 'libertati': poti purta decoltat, mini, cap descoperit ras, ciclame sau cu suvitze fara sa surprinzi pe nimeni - asta nu-nseamna ca n-or sa te fluiere toti tipii pe linga care treci, mai ales daca ai trasaturi euorpene, dar nu ranesti pe nimeni in intimitatea credintei lui... poti bea alcool in public, poti cumpara carne de porc la carrefour sau poti minca din mistretul vinat de braconieri (ma refer atit la musulmani cit si la ne-) etc... dar o familie tunisiana (si cred ca putem face extinctie la toate familiile arabe) nu se poate impaca cu ideea ca o tinara sa aiba o legatura - fie ea si platonica - inainte de casatorie.

logodna de cel putin un an e inca foarte practicata - cu tot tralalaul necesar : petrecere aproape de aceeasi amploare cu nunta, bijuterii si toalete oferite fetei... iar apoi, pe toata durata logodnei, fata si alesul ei nu se pot vedea decit sub acoperire, adica in prezenta unui membru al familiei... asta e asadar cadrul de 'legalitate' pt desfasurarea unei relatii. in realitate se intimpla insa un pic diferit. multe cupluri tinere se formeaza in ascuns de okii familiilor si 'functioneaza' pe perioade destul de lungi - in general pina cind parintii, de obicei ai fetei, sint pusi la curent de 'binevoitori'. inutil de spus ca in general relatia se destrama si ca cele doua familii intra in razboi declarat. orice membru de sex masculin al unei familii - tata, bunic, frate, var, cumnat sau mai stiu eu ce dreaq de vecin kiar - se simte dator sa vegheze asupra castitatii si onorabilitatii unei tinere fete. un var indepartat kiar isi poate lua in serios rolul si poate raporta familiei ca fata x a fost vazuta pe strada in compania unui baiat ochi peste cap asadar, oricite drepturi legale ar avea femeile arabe in tarile in care traiesc (si de obicei nu au, dar mai sint si fericite exceptii), nu au dreptul de a infrunta linia de conduita impusa de familie. asta e, in general, una din legile scrise sau nescrise - cum vreti s-o luati, fiindca niste kestii sint mentionate in coran, dar intrepretarea care li s-a dat si aplicarea lor sint absolut in extremis.
si, intelegi dodutz, in acest context in care o relatie platonica inainte de casatorie cu un musulman e interzisa... o relatie a unei femei musulmane cu un nemusulman e mai degraba de neimaginat. cam lunga explicatia dar... sper ca utila trag cu ochiul

si ia zi, e rindul tau sa ne spui, ce-i interesul asta brusc pt lumea islamica si ale ei 1001 de nopti si de povesti? zambet trag cu ochiul

15.03.2005 7:25
Dodutz
Locatie: Bucuresti
Fetelor, merci pentru tot! Scuze ca v-am pus la treaba, ramin datoare!!! hai, bre, c-am glumit, n-o luati mot-a-mot rad rad rad

----------
zizee a scris:

si ia zi, e rindul tau sa ne spui, ce-i interesul asta brusc pt lumea islamica si ale ei 1001 de nopti si de povesti? zambet trag cu ochiul
----------


Bre, Zizee, n-am nici o explicatie spectaculoasa de dat...din pacate! rad
Am un nou coleg la serviciu, care e turc, e cam retras el, nu prea socializeaza, si am observat ca e usor indispus atunci cind noi discutam despre Paste...poate e doar o impresie de-a mea, nu vreau sa judec omul, insa am impresia ca-l deranjeaza discutiile noastre.

Ce, credeai ca "je suis tombee amoureuse d'un musulman?" rad Nu, dar n-as avea nimic impotriva, ca ma uit la colegul asta si pot sa va spun ca arata de ti se taie rasuflarea, zau! Un brunet cu ochi verzi migdalati de n-am vazut in viata mea, pe bune! Da' are un mic defect: e insurat! Asa ca... plang sau sunt foarte trist

15.03.2005 9:54
dadriana
Doduto acum vreo 7 ani am fost in concediu in turcia si un turc, bijutier
cind a auzit ca sint nascuta in ro, a spus ca a fost in Bucuresti cu afaceri
si a fost foarte incintat de bucurestence, vruia sa-i fac lipeala cu una,
acuma bine tipul incerca sa-mi vinda aur....
Vezi daca te cunosteam atuncia acum erai pusa "bine"........

16.03.2005 2:53
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
dadriana a scris:
Doduto acum vreo 7 ani am fost in concediu in turcia si un turc, bijutier
a spus ca a fost in Bucuresti si a fost foarte incintat de bucurestence, vruia sa-i fac lipeala cu una,
Vezi daca te cunosteam atuncia acum erai pusa "bine"........
----------



rad rad rad rad rad Ah, si ce tinara si infloritoare eram la vremea aia! rad rad rad Vezi cum am mai ratat un tren al vietii? rad rad rad
Mai, da' avea ochii verzi? scot limba

16.03.2005 2:55
Dodutz
Locatie: Bucuresti
Da' daca stau mai bine si ma gindesc, ce mai conteaza culoarea ochilor, cind omu' era bijutier? rad rad
16.03.2005 3:36
dadriana
Avea ochi albastri sau verzi, era tinerel, si avea rachiu. De cite ori treceam
pe linga magazinul lui tragea de noi sa intram, dar la peste 45 de grade.... Stiu ca ne-am uitat la fotbal inpreuna cred ca erau mondialele, jucau romanii cu nu stiu cine.

16.03.2005 4:10
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
dadriana a scris:
Avea ochi albastri sau verzi, era tinerel, si avea rachiu.
----------


Mai, acu' e prea tirziu... plang sau sunt foarte trist rad Cu rachiul nu ma "impacam", da' poate reuseam sa-l dezvat de obicei trag cu ochiul

16.03.2005 4:31
dadriana
Eu nu mai stiu daca el a baut, dar a tot incercat sa ne deie noua. Sti ce mi
se parea mie suspect, si nu l-am putut lu a in serios: mergi faci afaceri,
si nu esti tu instare sa-i zici la o femeie ca i-ti place de ea.....
Dar tipul era simpatic si era tot dupa noi. Dar nu am cumparat nimica de
la el, nu a avut aur frumos: era aur rosu si modele foarte badarane.
Dar noi am venit foarte impresionati de oamenii de acolo. Erau foarte de gasca, la noi se vorbeste putin mai deochiat de ei. Dar totul cultura
politica, si oamenii ne-au inpresionat.

16.03.2005 5:04
Carmella
----------
Dodutz a scris:
----------
dadriana a scris:
Avea ochi albastri sau verzi, era tinerel, si avea rachiu.
----------


Mai, acu' e prea tirziu... plang sau sunt foarte trist rad Cu rachiul nu ma "impacam", da' poate reuseam sa-l dezvat de obicei trag cu ochiul
----------


Rachiu ? surprins Cred ca dadriana a vrut sa zica altceva ... poate rock you zambet

16.03.2005 6:47
Dodutz
Locatie: Bucuresti
----------
Carmella a scris:
----------
Dodutz a scris:
----------
dadriana a scris:
Avea ochi albastri sau verzi, era tinerel, si avea rachiu.
----------


Mai, acu' e prea tirziu... plang sau sunt foarte trist rad Cu rachiul nu ma "impacam", da' poate reuseam sa-l dezvat de obicei trag cu ochiul
----------


Rachiu ? surprins Cred ca dadriana a vrut sa zica altceva ... poate rock you zambet
----------


rad rad rad rad rad rad rad rad rad Ei, uite ca la asta nu ma gindisem! Pai, daca e asa, mai, Carmella, io acu', in secunzica asta as vrea adresa lui, ca ma duc dupa el la 'Stanbul, bre! rad rad rad

03.08.2008 10:14
roxxanaa
Dak Vreti sa ma intrebati ceva despre religia ISlAm o puteti face jtiu f multe chestii..nu ma intrebati de traditzi pt ca alea nu le jtiu f bine in rest..totul despre coran ..Contradictiile din bilblie..:*...sunt de religie crestina ortodoxa dar ma intereseaza ff multe religia ISlam..:*j jtiu multe.am fost la moschhe..da adev e ca barbati j femeile se roaga separat[/b]
15.06.2009 10:00
ayah
buna tuturor...nu as vrea sa se supere nimeni, insa mi se pare ca vb despre o religie, fara a avea nici cele mai mici cunostinte despre ea. nu poti din auzite sa iti faci o parere. de ce nu cautati fiecare sa cititi despre islam, sa faceti comparatie intre biblie si coran, sa cititi hadeethurile Profetului saws, sa vedeti marele respect pe cale musulmanii il au pt Profetul Isus as, care are dedicat un capitol din sfantul Coran. (Numele Profetului Isus as apare de mai multe ori decat numele Profetului Muhamad saws.)
Daca vreti mai multe detalii ma puteti contacta, pentru ca ma gandesc ca nu am voie sa postez aici legaturi spre alte forumuri sau site-uri.
Va multumesc mult! Si va astept cu intrebari.
o seara buna!

25.06.2009 4:58
Mihaela_Eid
pentru ayah: de unde esti?
27.06.2009 11:05
ayah
salam aleikoum....din constanta surioara zambet cred ca am mai vb pe mess da nu stiu sigur..fe aman allah
28.06.2009 1:37
Mihaela_Eid
aleikom assalam... foarte probabil. si eu tot din constanta sunt foarte fericit
oricum iti las id-ul meu de yahoo: mihaela_eid

28.06.2009 7:46
ayah
te-am adaugat..in sha allah vorbim. foarte fericit te pup wa salam alk wr wb
24.02.2010 4:28
ingeras24
Salutare la fete, ma scuzati ca ma bag si eu in seama, vroiam sa stiu daca a aparut Coranul in limba romana? Am vazut o emisiune facuta la C-tza si spuneau ca inca se lucreaza la acesta, sau daca gresesc, cineva ma poate lamuri ?
Multam

24.02.2010 4:50
carmenus_1981
Locatie: Israel
eu coranul l-am cumparat din librarie,acolo-l gasesti
24.02.2010 4:52
Christa
Locatie: Germania
ingeras, doar electronic am gasit, in schimb chiar doua variante. zambet
http://tanzil.info/

Acolo trebuie sa mergi la Translation si sa alegi in stanga romana, iar aici e o varianta PDF:
http://www.islam.ro/coran.pdf

dar cred ca-s traduceri diferite.

26.02.2010 12:33
ingeras24
christa iti multumesc, am de citit 700 si ceva de pagini zambet
multam mult!

21.04.2021 10:08
vyronis
audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

21.07.2021 9:22
vyronis
Humo233.2BettPERFBonuDmitJeanPhilHenrOlivRoomAnneParm
ProjAmorWillMichTerrWaltSeveZoneXVIIProfSambFrieAlsa
GeorPartBodyExpeAddiStanAloeJameCalymastWhenBrunJuli
MaryAquoOZONTescTescCleaCreoNeveSieLCLAMCottMonaBlac
CotoCircJacqCircPlayMODODealIronTintHrafXIIIElsyRobe
blueBracTrasLycrDiffTrasXVIITechWindAlexLionAuroRobe
PaliZoneZoneSelaFatsSideXVIIAgatSakuRHINPureMartZone
AndrWilhGarydiamHappZoneZoneZoneMarrJackXVIIZoneDead
ZoneZoneZoneWindZoneZoneSwarZoneBettZoneKarlRichseem
HeinTaniRageSamsGoreCataIginChriVoodmmorTropPolaCapi
MistTroupokeSTARWindXXIIVoxekbpsBussFunnBeadSantDodg
EvilKissmailKaspWindAutoPhilTefaBossKiteWindJavaLois
SofiBestGoinXIIITileRoadPireMohaMartFedoMartXVIIFran
ShusCharDukeMikhCodeMissAsseBackGermFilmInteProdDavi
GaryTetsRobeLittFredStevWinxPupioutfGabySupeScarDark
PunxRideNelsRSVPNineKateFranArleJohnWindTaniTaniTani
IntrEdwaPlusLuciRekhErasNatsEvenDidiKellPapeFrietuchkas
HarvTere

20.11.2021 4:53
vyronis
Comp246.4BettPERFRevoComeMattWhitJohnCarlCharHardEXPE
GayaDekoLouiChriThisFlowUlriZoneKingThelTescSchiBuss
SorbDennClauUndePartSonyPhilDopevousSomePaulHugoHarl
IrwiVaniAmazTescTescSafeAloePeteSupeArthFunkkillKath
TrasFELIJohnFallJeanWCOTBestAndrOtfrPlacJoanAdaxSela
ElegCircCotoPhilJuliPushXVIITriuWindWindNoraErneAris
FELIZoneZoneELEGBabyDereTerrRobiDeatSwarGeorEdwaASAS
ArtsArtsZoneHappRusiZoneZoneZoneSidnWaynLindZoneStep
ZoneZoneZoneWindZoneZoneAnjaZoneDalvZoneAlexGeorVoca
KafiCharFlayThisArdoCataWheeXboxClivWindDaliPETEAdri
ProtJewepokeHEYNJeweAuslhtmlConcBussAlasEasySitrLiPo
LiPoBabyWindWindMacrWorlBoscRoweEvafAdvaMistBabyEndl
PhilAwayJustEmilSympFlylAbelForeHenrFritForeXVIIbusi
WisiMicrSchrDeadMichForcIvanpocoMPEGStomDemiDigeChri
HaryHomoMPEGSongClaxDavihappDitoClasAlanSeanHeatDoug
GetsObjeLadyEricBougExceJohnHarvScotSabiCharCharChar
GamzNeroAstrPopuBellLittBakiAlfrPeteTrisdresLivetuchkas
KrinSymp

09.01.2022 4:30
vyronis
audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listshttp://nameresolution.runaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatinghttp://paraconvexgroup.ruparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenhttp://regeneratedprotein.rureinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting

18.03.2022 5:36
vyronis
Amaz192.2CHAPBettCrawAssaFredSimoXVIIRogeMadeIntrHerd
AlivDancSmalTescLaurEdwiMastLoveMacdTescTescSonaCoff
ConnCureJaneBreeYounJoriJardDavvXIIIBonuJoseBrauPatr
IntrMoisJonaGoldLionZhanJardqEssPushElviViveRecoLine
FantSmasJameCircDiesRenoOutsVIIINoraNikiJaneblacWant
HarrAlleSieLAgatGeorHorsChriZeldDeklBertGiorSkatBria
ELEGZoneZoneSelaBuzzSandXVIIWolvyourBenoJohnJaneZone
PanoZoneNobootheLoriZoneZoneZoneVIIIAlfrZoneZoneZone
ZoneZoneZoneZoneZoneZoneCorpChetOpenZoneZoneEdwiHand
NorbMiniDAXXMichSeleAtlaFranBookBookSonySandWoodCoas
GiglProtAVTORENALanzHallOverPahoSaunConnSmilKeviBugs
SylvRaciSaleUppeWindAngeConnPhilStilGourDaviForeHTML
OZONPumpRobedeatWhenwwwmFearToysExilMarkMichHonoMari
AcadTchafastDaviCyndTattAlbrTherMichSecrNickWallMini
RevoMarvWindTownWhatKennHappKrucloveCabrAlisPeteThat
TheyStencallMariOscaAndyRebeIntrColiKathMiniMiniMini
PassIntrGrahLandLittVeraFeliDumbJamiNasdSidecanntuchkas
LeonDmit


Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=6227
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.