Index www.parinti.com > Copiii >Copii cu nevoi speciale
Copiii dislexici
14.11.2006 2:55
Copiii dislexici
FAIRY_ADINA
Dificultatile la citire nu pot fi considerate un indicator al nivelului de inteligenta. Multi copii , foarte inteligenti au totusi dificultati majore la citire, care le franeaza procesul de adaptare in clasa de elevi , si succesul scolar.

Tehnica moderna reuseste sa rezolve unele din aceste aspecte . NE poate ajuta sa intelegem mai bine ce anume se intampla cu acesti copii prin simulari ale perceptiei lor, dar ne ofera si mijloacele necesare construirii de materiale didactice capabile sa imbunatateasca considerabil capacitatea de recunoastere a literelor , silabelor, si rapiditatea citirii.

Sper din suflet ca din ce in ce mai putini copii sa mai fie etichetati de catre colectivul lor si de catre printii lor cu apelativul "prostule" numai pentru ca nu citesc corect imediat ce au inceput clasa I . Invatarea citirii este un proces care dureaza pe parcursul a cel putin doi ani, iar la copiii cu dificultati de citire se poate intinde si mai mult. Exista multe resurse pe net in legatura cu dislexia , si cu permisiunea admin. voi pune si aici cateva linkuri la acestea . Informarea parintilor este primul pas catre eliminarea barierelor intre copil si carte

14.11.2006 4:40
FAIRY_ADINA
Dislexia se poate defini ca incapacitatea de a citi , sau dificultatile legate de aceasta deprindere. Mai vorbim zambet
15.11.2006 12:06
admin
http://www.parinti.com/Dislexia-articol-350.html
15.11.2006 12:18
FAIRY_ADINA
Minunat articol, multumesc.

Sunt curioasa in legatura cu parerea parintilor despre acest lucru. Acest aspect este foarte important mai ales in clasa I . Fiind invatatoare m-am lovit de faptul ca parintii nu inteleg de ce copilul care stie asa de multe poezii nu le poate si citi. Si de atitudini nepotrivite fata de proprii copii care sufereau de o forma mai usoara sau mai grava despre dislexie. Cred ca un dialog cu parintii este constructiv de ambele parti. Marea majoritate a copiilor inregistreaza esecuri scolare tocmai datorita faptului ca nu reusesc sa citeasca eficient. Imaginati-va copilul de clasa a doua de la care se asteapta sa faca proiecte, sa rezolve probleme din culegeri, cum ramane in urma tocmai acestei probleme . Apar apoi complicatii de ordin emotional si adaptativ. Nu sunt psiholog, si nu am pretentia sa le stiu pe toate , imi pare insa nespus de rau de copiii care dintr-un motiv sau altul raman cu ochii tristi pe holurile scolii pentru ca au fost dati afara de la ora si sunt considerati "prostii" clasei numai pentru ca nu stiu sa citeasca . Am avut in clasa copii dislexici pe care am reusit sa ii invat sa citeasca dar metodele folosite nici macar nu s-au apropiat de cele traditionale. I-am invatat sa citeasca cu nasul cu mainile etc. tot felul de trucuri si metode nonconformiste ca sa ii fac sa invete o litera. Am avut si colaborarea parintilor, pentru ca am reusit sa ii informez la timp despre aceasta problema. Dar mi-au venit in cl;asa copii de la alti invatatori care nici nu mai voiau sa puna mana pe carte. Din cauza traumelor pe care le suportasera un an intreg in clasa de "matematicieni" sau copii destepti. Daca un copil dislexic primeste ca tema pentru acasa sa rezolve 20 de probleme la matematica dintr-o culegere .... ce face ? Daca intr-o clasa numai astfel se face matematica ... pe baza de culegeri el ce face ? ramane in urma? Iata intrebarile mele si problemele pe care parca nimeni nu si le mai pune in romania. Un copil inteligent poate fi dislexic. Dar asta nu da dreptul nimanui sa ii fure sansa de la a primi o educatie potrivita. Deci ... va invit la discutie. una mai putin academica, dar care face parte din viata . Cu exemple concrete, cu solutii , cu intrebari care odata puse isi vor gasi raspuns.

20.11.2006 8:51
dislexia
betiana
Locatie: str.Padurea Craiului nr.1
Dislexia ca si disgrafia sunt de competenta profesorului logoped.Tehnicile pe care le folosim in terapie sunt diverse.Intr-adevar sunt cazuri uneori dificile.M-am chinuit cu un disgrafic vreo trei ani sa-l invat sa scrie astfel incat sa inteleaga in primul rand el ceea ce a scris.Faptul ca a venit la mine in clasa a IV-a, deci destul de tarziu, a facut ca munca de recuperare sa fie greoaie.Cred ca exista o doza de vina a educatoarei,a invatatoarei,dar mai ales a parintilor extrem de ocupati , care au preferat sa nu acorde unui copil stangaci atentia pe care o merita lasandu-l sa scrie asa cum putea.Copiii cu sindrom dislexico-disgrafic trebuie indrumati catre specialisti atunci cand invatatorii nu reusesc sa ii recupereze.
20.11.2006 8:57
FAIRY_ADINA
Sigur. Sunt pe deplin de acord. Noroc ca mamica respectiva, intelesese aceasta necesitate. Pacat ca sunt atat de putini specialisti, si ca nu exista cate un logoped in fiecare scoala. de multe ori consilierii (care exista in aproape fiecare scoala ) nu pot aborda aceasta problema care este chiar de competenta unui specialist.

Pe langa efortul specialistului invatatorul ar trebui sa asigure confortul afectiv al copilului si sa nu ii submineze increderea in fortele proprii. Eu cel putin asta fac. Si multe colege pe care le cunosc. Sunt insa si unii invatatori care .... pun dislexia - ca si ADHD pe seama unor lipsuri si carente in educatie din familie

29.11.2006 10:32
Beba
Locatie: Bucuresti
ADHD nu are nici o legatura cu mediul familial; iar dislexia...nici atat. Persoanele interesate trebuie sa se adreseze logopedului si sa aiba rabdare (pe de o parte) si sa isi convinga copilul sa colaboreze cu logopedul, sa il vada ca pe un prieten care il ajuta, nici profesor, nici doctor! zambet
29.11.2006 10:47
FAIRY_ADINA
Dislexia unui copil poate avea cauze diferite , subiectul este despre cum ar trebui sa abordeze un invatator aceasta problema . Copilul nu intra in contact numai cu logopedul, numai cu mama, ci si cu colectivul scolar, si cu invatatorul cred ca este foarte important sa se discute aceasta problema , mai ales din perspectiva celor cu care copilul isi petrece foarte mult timp - in speta parintii si invatatorul .

De aceea a si deschis subiectul , pentru ca atata timp cat acesta va ramane numai la nivel de specialisti in domeniu rezultatele muncii lor este posibil sa se piarda in ignoranta societatii . Ca acesti copii care sunt dislexsici sunt adesea tratati foarte brutal , mai ales in clasa I nu e cazul sa discut aici . De exemplu, tatal meu, care este acum Conferentiar universitar mi-a marturisit ca a invatat sa citeasca foarte greu cand era mic si ca se simtea foarte prost din cauza asta . Am citit despre oameni cu aceasta problema si mi-am pus la randul meu intrebarea cati copii chiar in acest moment merg la scoala , vor sa invete sa citeasca , sunt inteligenti, dar dislexici. Ce fac ei maine si in urmatoarele zile in bancuta lor acolo mereu in urma la invatarea literelor si a citirii, mereu apostrofati de invatator poate si de parinte acasa, daca nimeni nu isi pune problema ca poate acel copil este dislexic.

Subiectul l-am deschis pentru a deveni ceva interactiv, articole sunt destule pe net.

30.11.2006 8:31
Beba
Locatie: Bucuresti
In mod normal, logopedul este persoana-tampon, avocatul copilului, interfata intre copil si: parinti, familie, profesori, chiar si prietenii copilului.
El acorda consiliere, nu face doar terapia logopedica. Dupa cum terapia logopedica inseamna mai mult decat niste exercitii respiratorii sau de scris-citit! Iubesc aceasta meserie fiindca inseamna empatie, stiinta de a mangaia sau a certa, si rezultatele sunt cea mai mare rasplata! sarut

30.11.2006 5:01
FAIRY_ADINA
Da aveti dreptate, odata inscris intr-o astfel de activitate, copilul are mari beneficii. Dar pana a ajunge la logoped, cu problema legata de dislexie, sunt multe probleme de infruntat. Mai ales atunci cand copilul vorbeste perfect, pronunta perfect , dar nu poate invata sa citeasca. Atunci invatatorul sa presupunem ca depisteaza problema si informeaza parintele , ii recomanda sa isi duca micutul la logoped. Parintele ii da replica de cele mai multe ori , ca acel copil nu are nevoie de logoped "ca acolo se duc numai cei care nu stiu sa vorbeasca corect" .

Sau, si mai grav, chiar invatatorul nu recunoaste ca este vorba de dislexie !!!!!!!!

Credeti ca ar fi oportuna o evaluare a copiilor din clasa I , sa spunem dupa primul semestru, de catre logoped?

Credeti ca este necesara prezenta in scoli a unor cabinete de logopedie - si nu numai in scolile mari unde oricum parintii au un nivel cultural ridicat, ci mai ales in scolile din sate unde nivelul cultural este mai scazut? Si unde cititul si socotitul sunt considerati de fapt un fel de reper exclusiv al nivelului de inteligenta al unui copil? Eu nu vorbesc de copiii care deja sunt inscrisi si cu care deja lucreaza logopedul. Despre aceea ce sa spun ....... sunt niste norocosi !

Situatia in Romania referitoare la cabinetele de logopedie din scoli este stiut dezastruoasa- de exemplu la scoala unde eu lucrez nu exista cabinet de logopedie ! Si chiar o sa ma interesez cate cabinete de logopedie exista si cati copii beneficiaza de serviciile acestora. Voi reveni cu informatii - asta daca nu le aveti Dvs deja zambet zambet

30.11.2006 6:55
Beba
Locatie: Bucuresti
Nu cred ca a avea cabinet logopedic intr-o scoala inseamna foarte mult; nu mi-as dori sa inchiriez acolo un spatiu, si va spun de ce (si am fost in situatia asta!!) : copiii sunt la ore; ca sa-ti vina la terapie inseamna ca pleaca de la o ora (daca nu de la doua!); insemna ca va trebui sa recupereze niste cunostinte (mai ales in cazul copiilor dislexici, care se pot baza mai ales pe memoria auditiva) si, deci, nu ii va fi usor; poate se jeneaza sa stie colegii ca merge la terapie (copiii sunt rai, l-ar putea jigni).
Eu sunt pentru terapia logopedica efectuata in afara orelor de curs si, mai ales, in afara scolii! jenat
Stiu ca ideea e discutabila, dar, dupa experienta pe care o am, asta e parerea pe care mi-am format-o.

30.11.2006 9:32
FAIRY_ADINA
Da , aveti dreptate in ceea ce priveste atitudinea parintilor si copiilor. Si totusi, la noi in scoala exista un cabinet de consiliere psihologica, este frecventat cu placere de copii - ba chiar se lauda cand merg acolo , nu stiu ce le-a facut Dna psiholog dar abia asteapta sa mearga acolo sa faca diverse lucruri cu dansa( coloreaza, rezolva puzzeluri) sunt foarte fericiti. PErceptia parintilor este schimbata asupra "psihologului" buna pentru "nebuni" Si asta de cacnd exista acel cabinet in scoala. Dar numai asa vom reusi sa schimbam aceasta perceptie. Eu am citit pe situl MEDC ca aceste cabinete sunt obligatorii ba chiar se acorda si bani pentru a fi dotate asa cum trebuie , in jur de 160 mil lei vechi . Dar ca nu sunt cadre de specialitate. Evident un copil cu probleme de auz, si de dictie, va avea probleme si la citire dar .... ce ne facem cu cei care nu au totusi nici probleme de auz, nici probleme de pronuntie, de dictie, sunt f inteligenti si totusi nu pot invata sa citeasca ? De peste 14 ani lucrez in invatamant. Stiu perfect ce vorbesc. Pot sa imi dau seama cand un copil este dislexic si il indrum catre logoped, catre psiholog, intotdeauna , dar stiu invatatori care nu isi dau seama ca e dislexie. Insista in a face si mai multe greseli etc. Stiu si parinti care nu vor sa recunoasca ... am vazut ca stiti despre ce vorbesc am citit ce ati postat la aba .

De exemplu un copild e trei ani cunoaste toate literele perfect
. Cand i se da un cuvant totusi nu il citeste . E normal pentru varsta lui. Dar daca acest lucru se intampla la varsta de 7 ani , de 8 ani , de 9 ani , inseamna ca e clar ca exista problema dislexiei . Acum ma refer la copiii care Nu au probleme de auz, vaz, pronuntie .

30.11.2006 9:40
Beba
Locatie: Bucuresti
Psihologul nu face logopedie, dupa cum logopedul nu aplica nici Raven, nici Szondyt... Sunt doua meserii complementare.
30.11.2006 9:48
FAIRY_ADINA
Eu ii trimit la amandoi ca sa fiu sigura ! rad ca primesc cel mai bun ajutor. Si stii de ce ? pentru ca marea majoritate a parintilor au auzit de psiholog ca "e de bine" si accepta sa isi duca acolo copilul, Ajunsi acolo eu stiu ca si psihologul le va spune sa mearga sa faca sedinte de logopedie . Stiti care e perceptia omului "de rand" despre logoped? Va zic ce spun parintii in sedinte sau in particular, ca este cel care se ocupa de "aia cu probleme" . Oricat le-as explica eu ca e bine pentru copil etc.... mai prind unii si ura pe mine ca ii trimit cu copilul la logoped rad ca doar nu are probleme . Uite si un e-mail de la o mamica citez:

"ca fiecare om de pe planeta asta.. vreau si eu ca si d-voastra sa traiesc decent alaturi de copilul si familia mea.. insa e destul de greu cu problemele pe care le avem... nici nu va puteti inchipui prin ce trece o familie cu un copil cu probleme. nimeni nu te ajuta niciodata...

ca un ex: l-am dus la logopedie.. si cuminte asteptam afara din cabinet sa iasa.. sa intreb cum s-a descurcat. mi s-a-ntamplat la mai multe cabinete. copilul era lasat sa se joace singur,, iar ele aveau diverse activitati. stiti cum tipa sufletul si ce rana adanca lasa aceste lucruri? stiti cat de greu este sa nu gasesti oameni si materiale potrivite sa poate fi salvat copilul tau? stiti cat ne costa pe noi informatiile si materiale didactice? medicamentele? vitaminele ?

pe langa sperantele pe care le avem... nu costa nimic , intr-adevar! "

Evident ca nu este vorba despre cabinete particulare.

30.11.2006 11:30
Beba
Locatie: Bucuresti
La urma-urmei nu cred ca depinde neaparat de tipul de cabinet, ci de om... Si cum a fi om e lucru mare... De ex, avand si eu incredere in cabinetele individuale m-am adresat unuia pt o interventie chirurgicala trist
Era sa mi se traga moartea, nu exagerez; la un pas de a face septicemie...
Evident, un logoped nu omoara pe nimeni (atentie, un psiholog o poate face! trag cu ochiul ). Si, fiind in regim individual. e interesat sa aiba clientela.

30.11.2006 11:48
ddadriana
Locatie: Germania
Eu sint convinsa ca logopedul se ocupa cu persoane care are probleme cu vorbitul, dar nu cu cititul si cu scrisul. M-am mai documentat o data sa nu vorbesc prosti, dar in limba germana tot ceea ce am gasit despre logopedie, este legata, de tehnica vorbirii. In scoala in care invata fata mea, au o invatatoare care face meditatii cu copii care au probleme la scris si la cititul. Ea are o calificare speciala ptr aceste probleme. Copii sint identificati de catre invatatoare, sau parinti, si au voie sa participe la orele suplimentare a acelei invatatoare.
La virsta de 5 ani s-a facut un test cu copiii ptr a recunoaste daca vor avea problem cu literele citite sau scrise. Care sar putea remedia pina la virsta scolii.
Nu stiu prea multe, dar stiu ca sint copii in clasa, care, daca se face o dictare in clasa, acestia primesc dictarea gata scrisa, in care lipsesc doar citeva cuvinte simple pe care ei trebuie sa le inlocuiasca. De citit, afirma fiica-mea, ca, de cind merg copiii, care aveau probleme la citit,la accea meditatie, stiu toti sa citeasc bine.
Deci eu nu cred ca este o problema f mare, numai feleul cum acei copii identifica literele este diferit de ceilanti, si necesita alte metode de-a lucra cu ei. Nu prea sint convinsa, ca e nevoie de psiholog, de-a remedia problema.

01.12.2006 12:46
FAIRY_ADINA
Draga Adriana,
multumesc pentru informatii . Ceea ce spui tu ca se intampla acolo e super. Uf cat de mult ajutor ar fi si la noi in Rom ceva asemanator.

In Romania, programa scolara este foarte incarcata, si de asemeni, pretentiile parintilor sunt oarecum diferite. Asta pentru ca in multe clase"de elita" se face matematica la clasa I dupa 4 culegeri, si tot felul de activitati din cele mai nepotrivite pentru varsta copiilor. In sistemul acesta un copil cu probleme la citit - dislexic, va avea numai greutati. Si asta din cauza ca nu sta nimeni sa ii faca tot felul de teste, ore suplimentare etc. ( adica nu e generalizat comportamentul asa cum spui tu - apare in cateva scoli dar nu in toate, la cative invatatori , dar nu la toti.

01.12.2006 2:04
ddadriana
Locatie: Germania
FAIRY_ADINA, m-i greu sa compar, ca nu cunosc programa, romaneasca, dar
si ai nostrii sint destul de incarcati. In clasa doua: 3 carti la mate, 3 la germana. Cu ce pot eu compara cu ce am invatat eu, pe vremea mea. Dar mi-a venit in zilele trecute cu lexi de invatat: cum functioneaza creierul, urechea si ochiul, cu amanunte nu alta, asta la ora de cultura generala. Si nivelul la care se preda, stau de multe ori si inghit in sec. Eu cred ca un copil cu o inteleigenta, medie, nu o are prea usor. Dar are invatatori care se tin de ei.

01.12.2006 9:56
Beba
Locatie: Bucuresti
Sunt logoped! Nu stiu cum e in alte tari; am facut cursuri in America iar acolo, intr-adevar, sunt specializati pe "bucatele". Dar dat fiind faptul ca am o experienta de 10 ani in domeniu, + cabinet individual, ca am avut copii cu dislexie-disgrafie, va spun cu sigurant ca tot logopedul rezolva si aceasta problema!
01.12.2006 6:25
copiii dislexici
betiana
Locatie: str.Padurea Craiului nr.1
In acest dialog virtual intervin si eu din cand in cand.In Romania sunt 300 de logopezi.Se estimeaza sa se mai infiinteze niste posturi dupa 1 ianuarie, dar eu sunt sceptica.Problema este ca nici invatatorii si nici educatoarele nu prea stiu cu ce se ocupa logopedul, in afara de tulburarile de pronuntie.Un logoped se ocupa si de alalici (copii care nu vorbesc pana la 4 ani), de tulburari de ritm si fluenta (balbaiala sau logonevroza),de hipoacuzii,de tulburari de scris-citit, de mutism psihogen s.a.m.d.Deci paleta este vasta.Interventia timpurie este benefica.Daca la un dislexic (posibil dislexic) se intervine de la finele clasei I, sortii de recuperare completa sunt prezenti in proportie de 100%.Dar daca interventia incepe tardiv (dupa clasa a III-a,aIV-a) va fi o munca greoaie, de durata.Apropo de interventii terapeutice...Anul trecut scolar mi-a batut la usa o diriginta cu un elev in clasa a VII-a.Ma intreb ce invatatoare a avut sau ce profesori (pana atunci) care sa nu sesizeze ca acel copil este hipoacuzic.O data ce si-a pus aparatele a inceput sa vorbeasca si sa scrie corect.Precizez ca mamica lui era o femeie simpla si nu si-a dat seama de problemele fiului sau.
Suntem putini logopezi si cazurile sunt din ce in ce mai dificile.Lucram in conditii uneori oribile.Tot ce ne-am creat ca material in timp a fost rodul efortului nostru.Abia anul acesta s-au alocat niste fonduri pentru cabinetele de logopedie (deocamdata nu am primit nimic).

01.12.2006 6:50
FAIRY_ADINA
Ordinul in legatura cu aceste fonduri a fost dat prin iulie anul acesta. Alocarea lor se face pe baza de cerere. Textul integral se gaseste pe Edu.ro. Inclusiv lista de materiale care pot fi achizitionate din banii respectivi.

Ordin nr. 4763/26.07.2006

03.12.2006 12:34
mamaluieric
Locatie: germania
dadriana, e asa cum ai zis. si eric merge la logoped i am intrebat-o ceva despre copil si mi-a spus frumos ca ea nu este psiholog, logopedia este alta mancare de peshte ca psihologia zambet
03.12.2006 7:00
Beba
Locatie: Bucuresti
Eu as prefera sa stiu ca terapia copilului meu este realizata de o persoana cu studii de 4-5 ani in domeniu, nu de catre o invatatoare care a facut un curs. Poate si dintre aceste persoane sa faca treaba buna, dar...
03.12.2006 7:26
ddadriana
Locatie: Germania
Beba nu conteaza vechimea in domeniul, conteaza rezultatul.
Eu cred ca invatatul a fost din totdeauna in domeniul invatatoruli, nu cred ca este necesar nici de un psiholog, doar de un dascal bun.

Eu cred ca daca toti invatatorii ar avea cunostinte despre, problemele care ar putea aparea, la un elev de clasa intii, care nu reuseste sa scrie sau sa citeasca
literele, nu sar mai ajunge, sa existe copii de clasa 2, sa nu faca fata la citit, si la scris.

04.12.2006 5:44
Beba
Locatie: Bucuresti
deci nu avem nevoie nici de profesori universitari, specializati in anumite domenii! rad sageata rad
05.12.2006 4:02
mamaluieric
Locatie: germania
am recitit sub. ca ceva nu pushca :p

crezi ca orice copil are nevoie de un prof. univ. sa il pronunte pe r? oare dupa ce inveti 4-5 ani (ce?) vei reusi sa faci un copil sa-l pronunte cum trebuie? doar din cauza studiilor?

05.12.2006 8:04
Beba
Locatie: Bucuresti
Am facut cursuri in America. Acolo sunt profi universitari specializati pe "bucatele": deglutitia este inceputul unui lung proces... dar nu ma apuc sa predau. Stiu doar ca fiecare isi are rolul lui in societate. Puteti nega rolul specialistului? Ati prefera sa faca logopedie, copilul dumneavoastra, cu un invatattor sau cu un logoped care, ani de zile, doar de asta s-a ocupat?
08.12.2006 7:31
raspuns
betiana
Locatie: str.Padurea Craiului nr.1
Nu stiu de ce s-a iscat aceasta polemica.Dislexia si disgrafia sunt de competenta logopedului care are ca specializare primara fie psihologia,fie psiho-pedagogia,fie pedagogia.In Bucuresti suntem 33 de logopezi .Ceea ce este foarte putin.Tehnicile de recuperare sunt diverse.De exemplu cu un dislexic se porneste de la silabe,apoi se trece la cuvinte cu sens si fara sens,apoi la paronime si mult mai tarziu la propozitii simple.Un copil de clasa a II-a care nu stie sa citeasca va starni hazul in clasa si hohotele de ras il vor inhiba.Astfel, dislexia se va agrava.Copilul se va simti marginalizat.Si asa poate sa apara fobia de scoala,absenteismul.... Ceea ce am constatat in acest an scolar este faptul ca s-au inmultit cazurile de copii cu deficit de atentie si hipoacuziile,
08.12.2006 11:58
mamaluieric
Locatie: germania
----------
Beba a scris:
Puteti nega rolul specialistului? Ati prefera sa faca logopedie, copilul dumneavoastra, cu un invatattor sau cu un logoped care, ani de zile, doar de asta s-a ocupat?
----------

normal! evident ca depinde de copil, dar cum ziceam, ca nu stie sa-l spuna pe r nu as sta sa astept jumatate de an un specialist cand invatatorul sau logopedul satului o face la fel de bine si mai rapid.
nu neaga nimeni rolul specialistului, dar de cati specialisti este nevoie? mai bine zis numai de specialisti?

betiana, ziceam ca in germania logopedul nu e si psiholog.

10.12.2006 6:49
raspuns
betiana
Locatie: str.Padurea Craiului nr.1
In Romania ca sa devii logoped trebuie sa termini una din cele 3 specializari : psihologia,psiho-pedagogia sau pedagogia.Un logoped face si un fel de psihoterapie pentru a dezvolta increderea copilului in sine insusi si pentru a estompa temerile exacerbate ale unor parinti.Logopedul este partener al parintelui sau al cadrului didactic in efortul de a recupera si a dezvolta potentele copilului.Ceea ce este cert,parintilor le este teama adeseori sa se prezinte cu copilul la logoped
si vad diagnosticul logopedica ca pe o "anatema" pe care copilul o va purta toata viata.Din limbajul de specialitate (logopedic) a disparut notiunea de "handicap de limbaj" care producea o stare de confuzie in mintea parintelui.S-a renuntat si la diagnosticul "retard in aparitia si dezvoltarea limbajului", diagnostic care dadea impresia ca acel copil este sub nivelul normal al IQ-ului varstei.Ora la cabinet dureaza intre 40-50 de minute,iar parintii continua acasa conform unui program de terapie care i se inmaneaza saptamanal exercitiile necesare recuperarii limbajului (oral sau scris-citit).

10.12.2006 8:08
ddadriana
Locatie: Germania
In germania ori ce meserie sociala, o inveti, inveti, si psihologie, ptr a intelege, si ptr a putea sa lucrezi, cu un pacient, sau un client. Deci sa nu crezi ca un logoped nu are pregatirea necesare ptr a lucra cu un parinte, sau un copil. Dar acesta nici o data nu-ti va spune ca a studiat psihologia, sau pedagogia, desi are habar de ea.
11.12.2006 9:34
FAIRY_ADINA
Cred ca ar fi interesant sa postam la capitolul acesta cateva repere pentru parinti si pentru invatatori. Sunt sigura ca daca ar fi existat mai multi logopezi, nu numai in Bucuresti ( numai 33???????????????) ci si in celelalte orase ale tarii, cultura generala a tuturor pe tema asta ar fi fost mult mai vasta. La fel ca parintii si invatatorii au nevoie de informatii ( va spun din experienta ca "viata" unui invatator dintr-o scoala cu logoped este muult mai usoara decat cand este lasat singur sa se descurce cu probleme care ii depasesc competenta.

In lipsa logopedului, a banilor (ma refer la parinti) etc, invatatorul , cel putin in ceea ce priveste dislexia trebuie sa faca fata ( ca exista cazuri de copii cu dislexie si in satele razlete de prin tara , copiii de acolo foarte seriosi si dornici sa invete vin cate 5 Km pe jos in fiecare zi la scoala dar nu isi permit sa se duca la oras dupa logoped) . Parintii care isi aduc copilul in prima zi de scoala asteapta de la invatator sa il invete pe acesta sa scrie si sa citeasca. Dislexia si disgrafia adesea sunt asociate cu anumite forme de retard si de alt tip, sau tulburari, dar uneori pot fi ( ca in cazul tatalui meu ) prezente chiar daca acel copil are o inteligenta peste medie. In Romania , copilul care nu invata sa citeasca si sa scrie in clasa I nu prea mai are sanse sa "arate ce poate" mai tarziu, pentru ca va fi marginalizat . E foarte important ca acesti copii sa fie ajutati pe toate caile posibile. Suportul specialistului este foarte important. Cei maimulti copii se dovedesc a fi disgrafici sau dislexici in clasa I pentru ca atunci incep sa invete sa citeasca si sa scrie - atunci li se cere asta - reactiile parintilor la "un diagnostic" de genul dislexie, disgrafie sunt adesea de nedumerire, revolta, inacceptare- ma refer la cei cu copii care turuie poezii si cantece, care isi fac prieteni si fac lego, si puzzle, si lucreaza la calculator - dar care nu pot citi si scrie, cei care in gradinita sunt clasati ca foarte buni . Va dati seama ce reactii au parintii in clasa I cand unii dintre copii raman in urma la citit si la scris , care scriu cuvantul fara vocale de exemplu cand se dicteaza sau care oricat de multe exercitii de citire ar face, tot "pe de rost" invata lectia, si la citirea la prima vedere ... nu se mai descurca.

Incep eu cu prima intrebare.
Cum ii explici unui parinte ca puiul sau este dislexic sau disgrafic, daca tu , invatator, descoperi totusi asta:) ?

12.12.2006 9:00
arond
Nu este usor sa-i explici unui parinte asa ceva. Asa cum ai spus mai sus, parintii accepta foarte greu sau deloc, sunt tentati sa invinovateasca invatatorul decat sa accepte relitatea si asta in cazul oricarei probleme care vizeaza psihicul copilului lor. Asta se intampla in general, cei care admit un asemenea adevar sunt putini si fac tot posibilul sa rezolve problema. Cum ii explic? Ii dovedesc faptul ca cel mic are tot felul de capacitati intelectuale, doar ca se loveste de problema citit/scris. Atunci parintele spune ca e datoria mea sa-l invat sa citeasca si sa scrie, ca eu as fi incompetenta. Intr-un asemenea caz e mai greu pentru mine sa-i arat ca am nevoie de sprijinul lor, ca parinti, sa incercam impreuna sa-l ajutam pe cel mic si ca este nevoie de serviciile specialistului.
13.12.2006 2:36
ddadriana
Locatie: Germania
Eu nu cred ca este greu, din cauza ca parintele daca sa ocupat de copil, observa ca copilul are o problema. Si de a i explica, ca, copilul are nevoie de putin sprijin
ptr a pute putea scrie sau citi, ar trebui sa accepte multumind.

13.12.2006 7:02
arond
Din pacate, realitatea este asa cum am descris mai sus. Astia suntem noi, ce sa faci?...
13.12.2006 3:29
mamaluieric
Locatie: germania
cum sa-i explic? depinde de parinte. daca se poate, i-as pune un material in fata ( http://www.parinti.com/Dislexia-articol-350.html ) si l-as chema impreuna cu copilul "sa ne jucam". presup. ca unde se poate, nici nu se intampina prea mari greutati, desi... intr-adevar asta e firea omului: prima oara respinge, se tot gandeste, observa si pe urma poate revine.
13.12.2006 4:31
Beba
Locatie: Bucuresti
Multumim mmelor care isi impun amical punctul lor de vedre, transformandu-l in "In Romania E Altfel, Si Nu E Bine" si ma intreb de ce nu intra in astfel de discutii acolo unde aceste pareri intrunesc o majoritate.
Iaca, la noi in tara suntem mai prosti si avem nevoie de facultate pentru a face bine si cu simt de raspundere asa o meserie.
Faptul ca terapia logopedica, daca nu e facuta cum trebuie determina alterarea mai multor aspecte ale fiintei, mai ales in plan psihic, si poate duce cel putin la logonevroza... aceste lucruri, ziceam, sunt mai putin importante...
Din partea mea.... fiecare face ce poate...

13.12.2006 10:11
ddadriana
Locatie: Germania
sau un studiu in romania, echiveleaza cu pergatirea unui logoped.
13.12.2006 10:18
Beba
Locatie: Bucuresti
inteleg ca sunteti specializata in domeniu...
06.01.2007 1:53
arminadan
Sunt mama unui baietel de 4ani si 10 luni diagnosticat acum 6 luni cu learning disability si ADHD.Learning disability este un termen umbrela care acopera tot acest spectru al dificultatilor de invatare.Principalele
dificultati de invatare sunt dyslexia ,dyscalculia,dysgraphia,auditory and visual processing disorders,nonverbal learning disabilities.
Ma bucur ca acest subiect a fost deschis de cineva si mai ales de catre un specialist.Prezenta specialistilor ,logopezi,psihologi profesori de educatie speciala ,in scolile romanesti este dupa parerea mea absolut necesara.Fiul meu este la gradinita (am uitat sa precizez ca locuim in USA)si pe linga serviciile de logopedie si terapie ocupationala pe care le primeste, beneficiaza zilnic in clasa de prezenta si indrumarea unei profesoare de educatie speciala care se ocupa pe rind de cei 5 copii din grupa lor care au nevoi speciale.Meseria de profesor de educatie speciala este ca si cea de logoped sau psiholog obtinuta cu multa munca si cursuri de specializare,si credeti-ma ca acesti oameni stiu sa isi faca meseria.De asemenea prezenta logopedului in echipa care are are in grija un copil cu LD este de asemenea obligatorie.Sper ca aceasta rubrica sa devina una dinamica si sa auzim cit mai multe pareri de la dascali si parinti.

03.02.2007 2:00
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
pe www.copii-cu-autism.myforum.ro se discuta intens pe teme de logopedie.... zambet
03.02.2007 2:20
FAIRY_ADINA
Nu numai acolo ! sunt multe forumuri, dar fiecare forum e cu utilizatorii lui. Haideti sa continuam discutia aici - mie mi se pare ca e foarte constructiva zambet . Am mai spus .. informatii despre dislexie exista peste tot .. in librarii pe internet.. samd. Dar daca tot avem acest spatiu pus la dispozitie pe parinti.com de ce sa nu il folosim si sa transformam intr-un schimb de experienta util tuturor discutia noastra - de exemplu as fi tare curioasa sa ne descrie mamicile din strainatate materialele didactice folosite la clasele unde invatat copiii lor zambet - poate ne vione vreo idee si facem ceva asemanator si in Rom scot limba
03.02.2007 2:53
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
Adina,
eu am fost diagnosticata cu dislexia la 30 de ani.Diagnosticul si raportul diagnosticului au fost date de un psiholog.
M-am prezentat la cabinetul universitatii pentru ca am gasit un fluturas cu vreo 5 intrebari, si zicea ca daca a-ti raspuns da la cel putin 2, universitatea ne invita sa fim testati pentru LD (learning disability). Si asa o mare lumina s-a facut in capul meu, am realizat de ce am eu probleme cu anumite chestii, gen balanta, scris invers, structurat informatii etc.
Primesc o multime de ajutor. calculator, imprimanta, scanner, programe de calculator speciale (eu vorbesc si calc scrie e unul),bani pentru materiale si carti dar mai ales am doi mentori:unul lucreaza cu mine in ceea ce priveste studiile(de ex, la copii ar fi sa faca temele cu ei, la mine nu face teme, ma ajuta la structurare,invatare samd) pe care il vad cand vreu eu, are cabinet la libraria universitatii. cel de-al doilea se ocupa de 'integrarea' mea, ma ajuta sa-mi inteleg disabilitatea si cautam impreuna metode de a corecta neajunsurile.
Din cate stiu dislexia e ereditara, de aceea ma intereseaza subiectul, sansele sunt ca si cezara sa-mi fi mostenit bucuria.
In Ro eram branza buna in burduf de caine si desteapta da o face pe proasta. foarte fericit .

03.02.2007 2:57
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
Dislexia-disgrafia e o tulburare a limbajului scris-citit care afecteaza nivelul de comunicare al persoanei, dar nu la nivel intelectual!!! Un logoped bun rezolva problema! zambet
03.02.2007 4:00
FAIRY_ADINA
roxana , tu ce profesie ai?

Uite tata a avut o dislexie, iar eu - hiperlexie - adica am invatat sa citesc de la 3 ani zambet ( nu stiu daca termenul mi se potriveste - dar citeam mai bine decat vorbeam rad inca nu il pronuntam pe r dar citeam povesti nemuritoare zambet tot o tulburare - si am avut si probleme de atentie cand eram mica - ijnv zicea ca din cauza ca ma plictisesc - dar nu ma plictiseam - pur si simplu ma gandeam mereu la altceva - imi atrageau atentia amanuntele -

03.02.2007 4:15
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
Consoana "R" , daca nu e pronuntata perfect, e bine sa nu chinui copilul sa o pronunte inaintea varstei de 5,5-6 ani; il poti traumatiza psihic si sa apara logonevroza trist
03.02.2007 4:25
FAIRY_ADINA
Baietelul meu mai mare nu il pronunta pe R - "il inghite" - si in afara de a repeta cuvantul corect - nu-i fac altceva - va implini 4 ani acum in februarie - ma bucur ca procedez corect - in schimb cel mic - a avut printre primele achizitii la cateva luni un rrrrrrrrrrrrrrr cand se enerva:) acum nu il mai are zambet sarut
03.02.2007 4:46
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
Nu stressa copilul, ca poate ajunge in faza in care sa nu mai vorbeasca fata de tine, sau sa vb. aiurea, incercand sa inlocuiasca anumite cuvinte care contin articulemul deficitar (sunetul) si... e nasol!
03.02.2007 8:24
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
Profesia mea...in romania eram ziarist in principal (adica cei mai multi ani asta am facut). Aici fac facultate, asistenta medicala. De ce intrebi?
No, stiu exact ca nu-s proasta, dar pe vremea aia nu 'existau' nici logopezi, daramite dislexia(stiti voi la ce ma refer).Exact asa si eu, citesc de la 2 ani jumate, dar invers. Vorbesc de la 7 luni (asta mama zice si cu medicul de familie, care a trecut asta in fisa medicala, dar n-a dus mai departe diagnostic sau ceva).Am invatat sa merg pe bicla la 20 de ani. Nu vad daca am scris invers samd. Hei, dar e o lume minunata asta a noastra a dislexicilor, nu?

05.02.2007 9:01
FAIRY_ADINA
Tata a renuntat la facultatea de Drept si a luat-o de la capat cu Ed Fizica - tocmai pentru ca avea dificultati de citire zambet Ma gandeam ca .. unui dislexic i-ar fi greu sa lucreze intr-un domeniu cu multe - litere zambet Dar se vede ca m-am inselat zambet

Incercam sa fac o legatura intre dislexie si meseriile care pot fi oarecum greu de accesat din aceasta cauza . Dar se pare ca sunt pe o pista gresita. jenat

05.02.2007 11:50
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
Uite aici am facut eu un comentariu la articlul despre dislexici:
Re: Dislexia
01.01.07 11:08: roxana5
Am fost diagnosticata cu dislexia la 30 de ani. Pana atunci am trecut prin scoala romaneasca ca fiind 'foarte inteligenta, dar nu vrea sa invete'. Am ramas de multe ori in urma, nu inteleg numerele prea bine(stiu sa le calculez pentru ca le-am invatat mecanic,de exemplu, rezolvam teoria lui pitagora mai repede decat colegii dar nu aplicand formula, cum zicea profesoara, o luam pe o ruta nefireasca) si daca-s obosita scriu de la dreapta la stanga, fara macar sa-mi dau seama (nu le vad ca-s invers, si daca pun literele in ordine inversa, nu-mi dau seama).Dislexia e ereditara dar nu stiu de unde am luat-o, cert este ca e posibil s-o fi trecut si fiicei mele.Acum, pentru toate mamicile ingrijorate: nu va faceti probleme! Solutiile sunt mai complicate pentru oamenii fara dislexie, dar pentru noi e foarte simplu: sa citim daca se scrie pe foi colorate sa ni se explice matematica asociata cu obiecte (numerele nu au sens, nu inteleg de unde 1+2=3, dar daca ma gandesc la o ramura de copac si numar ramurele, sigur ca-s 3! Se complica lucrurile la 0.33+0.33+.033+0.001 dar daca-mi desenezi patratele si eu le adun, stiu ca-i 1) cand citim, aveti rabdare ca noi sa le 'traducem' (eu citesc de la dreapta la stanga si apoi le intorc, dupa 30 de ani, nu mai dureaza deloc, ba chiar am obtinut puncte ca fiind 'peste medie' la viteza cititului.Probleme inca mai am cand raman 'suspendata' la un cuvant, pur si simplu ma blochez pentru ca ma gandesc se cauta cuvantul asta in propozitie. Nu ca nu stiu e inseamna, nu fac legatura intre cuvant si restul propozitiei si-mi dureaza pana inteleg pentru ca eu m-as fi exprimat cu totul altfel si ma gandesc, daca ei au folosit un alt cuvant, inseamna ca eu nu inteleg ce vor sa spuna. Aici am un program de calculator care ma ajuta la chestii de astea.avem nevoie de un pic mai mult timp decat ceilalti la examene. Scriu extrem de greu. In medie o persoana fara handicapul asta scrie 40 de cuvinte pe minut. eu scriu 14. Dar eu am fost ziarist vreo 8 ani, am amncat de pe urma scrisului, deci nu-i o problema daca ai un editor bun!Nu ma simt diferita de ceilalti. La facultate in Anglia nu am nici o problema. Mi se acorda timp mai mult la examene (+25%), am un calculator special, mi se da o alocatie pentru hartie colorata si toner pe calculator, am programe speciale de calculator pe care lucrez si am sesiuni cu un psiholog specializat pe dislexie si dispraxie care ma ajuta sa inteleg si ma invata cum sa ma ajut singura.Nu gasesc nimic 'usor' in activitatile scolare dar placerea o am cand reusesc dupa ce m-am chinuit o multime. Cine are dislexia are probleme cu balansul, am invatat sa merg pe bicicleta la 20 de ani si ori de cate ori ma urc pe bicicleta parca ar fi prima oara, dar am condus motociclete aici ani de zile, am cazut de destule ori dar m-am incapatanat. Deci sporturile trebuiesc alese cu grija, dar nu prea mare!Dislexia este un handicap, dar nu insurmontabil

06.02.2007 9:52
Nisreen
Locatie: Abu Dhabi, UAE
Roxana, m-ai impresionat teribil. Bravo tie! Bravo pentru toate incurajarile transmise celor care desi sunt la fel se simt diferiti.
BRAVO!

06.02.2007 2:05
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
Am facut o evaluare la o gradinita si, la grupa mare, educatoarea a provocat o tema de dezvoltare a vocabularului ( a provocat-o fiindca era de fapt alta tema programata); si "hai copii sa compunem cuvinte care incep cu sunetul "m"; si au fost... motociclete, marionete.... pana se ajunge la un baietel care zice : pod; ceilalti copii.. ha, ha! precizez ca baiatul perfect dpdv intelectual, fara deficienta mintala...
-Ia spune...., ii zice educatoarea, cu care sunet incepe cuvantul po?
- Aaaa, cu "d" zice pustiul

Acest copil inca nu este dus la logoped, parintii asteapta "sa ii treaca"
[/b]

06.02.2007 2:17
FAIRY_ADINA
Si al meu la fel zice trist

dar la alte cuvinte stie .. de fiecare data cu ce sunet incep - masa cu m om cu o scaun cu s roata cu r , dar par, pod , pat ... nu mai stie trist

06.02.2007 4:40
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
si cati ani are? Tu ai timp sa lucerzi cu el?
06.02.2007 8:31
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
adina, vezi ca al tau o ia pe alfabet in jos da invers, intelegi cum zic? Scrie-le si pune o foaie de plastic colorata pe cuvant, sa vezi minune.
06.02.2007 8:50
FAIRY_ADINA
Am gresit eu cand i-am dat itemul - adica l-am intrebat cu ce sunet incepe cuvantul pod si el prima data a zis .. s

Apoi ... l-am intrebat : Am zis sod? nuuu ai zis Pod . Si atunci cu ce incepe ? cu d.. Am zis DOD ? nu ! dar ce am zis? POD deci cu ce incepe? pauza ........

Dar scara cu ce incepe ? cu s

Dar sarpe cu ce icnepe? cu s

Dar pod? pauza

L-am lasat pana mai pe seara

Apoi l-am luat iar ..

Ia vino tu la mama! Cu ce incepe pod? - el zice... " cu p ! N-auzi? P O D"

Dar Masina ? cu MA - adica M A S I N A

si asa mai departe - perete, pasare, pas, haina, farfurie rad Deci azi copilul meu a invatat faza cu sunetul initial al unui cuvant

06.02.2007 9:23
FAIRY_ADINA
roxana ! ce experienta minunata traiesti tu acolo ! OAre cand voi vedea si eu ceva asemenator macar pe aici prin RO ?
07.02.2007 9:28
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
rad Bravo, esti tare!! zambet
08.02.2007 12:07
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
----------
FAIRY_ADINA a scris:
roxana ! ce experienta minunata traiesti tu acolo ! OAre cand voi vedea si eu ceva asemenator macar pe aici prin RO ?
----------

Am inteles bine ca esti in domeniu?Pai pune mana si fa tu prima. Punct de plecare ar fi fonduri de la UE pentru documentatie samd.Cred UE ofera facilitatile astea, da un google. Si nu-mi zi ca tre sa-ti aprobe ministerul ceva inainte, ca daca se vad ca s-au pornit cei din afara nu mai zic nimic, mai tin eu minte cum se fac treburile in romania foarte fericit. Sunt o multime de charities legate de dislexia si dispraxia, vor fi mai mult decat bucurosi sa te indrume.

08.02.2007 12:31
FAIRY_ADINA
MA straduiesc, dar deocamdata suntem inca la faza de a ne uita nedumiriti unii la altii pe aici. Despre cat de avansati sunt cei din UK la chestiile astea stiu de prin 2000 cand am lucrat pentru HAO ca translator in RoM - voluntar. Am invatat foarte multe de la ei. Acum incerc sa ajut cate un copil pe rand. Si cum am studii de economie - desi nu practic decat de acasa - le fac campanie umanitara asa cum seface - si pana acum am ajuns la cel de al treilea copil pe care am reusit sa il ajut sa gaseasca fonduri. Cand vine vorba de corporatii si dosare, dosarele deja imi pierd capul zambet Sunt multe asociatii si fundatii si in ROm - deja oragnizate dar inca nu au eficienta celor din afara. Acum cu fonurile UE - ( cam 8 mil de euro pe zi nerambursabil pentru rom - vezi www.finantare.ro ) probabil ca vor gasi resursele ca sa si realizeze obiectivele pe care le au in plan
21.02.2007 10:02
danniela
Locatie: Africa
Aduc din nou in discutie acest subiect, in speranta de a primi un sfat de la specialisti.
Multumesc anticipat!!
Am o banuiala asupra copilului meu care este in clasa I acum. Citeste foarte greu in comparatie cu alti copii, uita foarte repede nume si ma intraba pana ii spun, deci nu isi aduce aminte, nu poate sa citeasca unele cuvinte, prima data spune pe litere si cand sa puna literele impreuna o ia de la coada. La mate este f f f bun, nu are probleme. Si totusi...... parca ceva suna a dislexie !!!!!!!!!!!!!! Am asa un amlam in cap....
As vrea sa ii fac un test , acum citesc tot ce apuc despre aceste probleme. Si nu stiu cum sa fac!!
Am vorbit cu sotul meu si... shoc... si el a citit foarte greu pana in clasa a IVa dar citind ce a scris Roxana 5 cam asa s-a intamplat si cu sotul meu, vrea si nu poate, lenes, etc etc. Am citit ca aceasta boala se poate mosteni, dar nu stiu daca poate fi clasificata pe nivele de grea, complicata, mai putin complicata....
Tin mereu legatura cu invatatoarea lui care si ea a remarcat aceste lucruri si chiar vorbeam de specialist. Acum nu stiu ce fel de specialisti gasesc aici, sunt in Kenya, 3th world, si sincer nu stiu cat de mult se discuta despre aceste probleme. Mai stiu ca exista un specialist in scoala ( nu stiu specialitatea dar banui ca este logoped) care se ocupa de anumite probleme ale celor mici, dar iarasi nu stiu daca sunt probleme de vorbire, scriere si citire, aici parintii nu prea discuta unii cu altii si la toti le place sa spuna doar copilul meu e oksi gata.
Ce ma sfatuiti doamnelor????? Daca ma insel si copilul are doar dificultati numai pentru ca este limba engleza si nu limba romana??? iar el a invatat la 4-5 ani sa vorbeasca engleza iar noi nu am vorbit-o inaintea lui, deci toti am invatat-o in acelasi timp???
Si totusi nu-i place sa scrie, nu-i place sa citeasca... face orice ca sa se eschiveze sa nu faca temele, desi cand incepe nu are nevoie decat de 5-6 minute sa le termine.
Poate ma mai luminati un pic sa nu ma sperii de tot...
Multumesc

21.02.2007 3:50
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
In ceea ce ma priveste, si luandu-ma doar dupa ceea ce spui, cred ca ai pus corect diagnosticul.
22.02.2007 12:55
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
----------
danniela a scris:
Citeste foarte greu in comparatie cu alti copii, uita foarte repede nume si ma intraba pana ii spun, deci nu isi aduce aminte, nu poate sa citeasca unele cuvinte, prima data spune pe litere si cand sa puna literele impreuna o ia de la coada.

Ok, incearca asta. cand nu tine minte, intreaba-l
1.unde era?
2.Ce culori vedea?
3.ce-a zis persoana respectiva, cum o cheama?

Fa o proba de microfon: da-i un cuvant nou si zi-i mai multe chestii despre el. maine intreaba-l de cuvant. N-o sa-l stie pe moment (la mine in cap e blank complet) dar o sa stie toate detaliile pe care i le-ai dat. mai zi-i odata cuvantul. a treia zi mai incearca odata.


Daca nu tine minte lectiile, subliniaza-i o schema a lectiei, pune ideea principala in mijloc si fa sageti la intamplare de la ideea principala la restul ideilor. foloseste culori, nu le repeta in aceeasi schema. Intreaba-l a ce culoare ii suna lui, nu stiu, stefan cel mare (la mine e gri)

Am citit ca aceasta boala se poate mosteni, dar nu stiu daca poate fi clasificata pe nivele de grea, complicata, mai putin complicata....

Aici e gradata. cum ai da-o, tot dracu ala e, gradarea te ajuta doar la folosirea anumitor metode.

Ce ma sfatuiti doamnelor????? Daca ma insel si copilul are doar dificultati numai pentru ca este limba engleza si nu limba romana??? iar el a invatat la 4-5 ani sa vorbeasca engleza iar noi nu am vorbit-o inaintea lui, deci toti am invatat-o in acelasi timp???
Si totusi nu-i place sa scrie, nu-i place sa citeasca... face orice ca sa se eschiveze sa nu faca temele, desi cand incepe nu are nevoie decat de 5-6 minute sa le termine.

E de-al meu. Primo, nu inteleg de ce tre sa fac teme, am inteles deja despre ce e vorba in propozitie si de uitat uit oricum, la ce ma mai chinui?
Doi: nu inteleg unde se leaga facutul temelor cu ....nimic.adica la anatomie, nu inteleg de ce daca am vorbit deja despre inima, de unde e plamanul parte tot din anatomie?(realizez ca suna a prostie curata, dar nu e, promit).Eu separ complet si nu pot face legatura. le stiu perfect separat, dar impreuna n-au sens, desi stiu cum functioneaza impreuna ochi peste cap

E prea mult pentru el...gaseste-i un consilier pe probleme de dislexie, sa vezi ce progrese face...
Si mai e o chestie, refuzul lui de a face temele nu e lene, ci PANICA. Abia de curand am realizat ca mi-e mi-e FRICA curata sa fac anumite chestii legate de scoala.Mi-e frica pur si simplu. da lucrez la asta.

----------

23.02.2007 3:58
danniela
Locatie: Africa
Roxi, merci din tot sufletul. Asa este, ii este frica sa faca temele, si eu il vad cum intra in panica si la scis si la citit.
Am vorbit cu invatatoarea lui din nou. Dar ea mi-a spus ca nu este si sa nu imi fac probleme pentru ca ea vede un progres in el de cand il are ca elev si pana acum. Ce-i drept invatatoarea asta e specializata in mai multe si am vazut ca foloseste mai multe metode cu ei, si are numai 14 copii in clasa si o asistenta care o ajuta. Mi-a mai spus ca o sa vad pana termina clasa I o sa citeasca foarte bine.
Si totusi mi-e frica cu inversatul literelor. Citeste pe litere n-e-s-t si apoi zice "tesn" sau "sent" sau orice dar nu incepe cu "n". Iar la mate este AS. Foarte bun la adunari si scaderi, ii place sa faca temele de la mate.
Oricum eu am zis ca il mai las un timp si daca tot continua cu fazele astea merg la un specialist numai ca sa ma linistesc eu si sa nu plang mai tarziu.

23.02.2007 4:05
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
Acum te-ai exprimat foarte clar; poate fiind putini copii in clasa, sa il ajute invatatoarea; daca nu, hotararea pe care ai luat-o e cea mai buna!
23.02.2007 4:50
danniela
Locatie: Africa
multumesc foarte mult logo. Am citit tot ce-ai scris tu la acest subiect si te apreciez foarte mult
23.02.2007 5:16
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
multumesc pt aprecieri! zambet
23.02.2007 5:59
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
danniela, mancal-ar mama, asta e de al meu! Nu-l stresa, nu-l forta te rog. Si nu te panica, uita-te la mine si la taxo, n-am ajuns prea rau, ce zici? E absolut ok sa ai dislexie. Dar gaseste-i un specialist, are nevoie. Si inca o chestie, nu-l trata diferit de sora sau de alti copii. el e special si atat. Nu ca n-ar trebui sa faca mai putin sau mai mult decat ceilalti, e doar o diferenta de metoda.
23.02.2007 6:11
copiii dislexici
betiana
Locatie: str.Padurea Craiului nr.1
Problema este limba cea noua.Ai incercat in romana? Tot asa se intampla? Este stangaci ? Are o corecta orientare in spatiu ? Incearca pentru ultimul capitol indicatii gen "fa doi pasi la stanga" si o sa vezi daca se indreapta in directia corecta. Oricum, poti juca jocuri gen Spanzuratoarea sau sa caute un cuvant intr-o insiruire de litere cuprinse in careu.Da-i cuvintele sa le reconstituie din silabe scrise pe cartonase.
Arata-i directia corecta de citire, plasand o inimioara mica si rosie in stanga paginii, astfel nu va uita ca se citeste de la stanga la dreapta.Citeste cu el pe roluri.Un rand el,un rand tu. Scrie chiar dialoguri si le cititi pe roluri.Sa nu uiti, ca la aceasta varsta copiii inca se mai joaca .Daca vei sti sa gasesti cai atractive de a face lectiile, copilul nu va mai trai o spaima.Succes!

23.02.2007 7:13
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
betiana, vorbesc 4 limbi straine cursiv (doua n-am mai practicat de mult, dar 2 le vorbesc si scriu zilnic), n-are a face cu asta...aceleasi greseli le fac in toate 4 limbile...spanzuratoarea mai tare confuzioneaza lucrurile...el nu ca nu stie cum se scriu, ci ordinea literelor n-o vede ca oamenii normali. el chiar nu-si da seama ca e invers, pentru ca le vede invers si asa e normal la noi.acu nu vorbesc ca specialist, ci ca dislexic...restul sugestiilor tale le-am bagat la tartacuta pt cand oi avea nevoie de ele trag cu ochiul
23.02.2007 8:26
Logo_tera
Locatie: Bucuresti
Ai dreptate, Roxana
24.02.2007 9:30
danniela
Locatie: Africa
Cu orientarea in spatiu, da, ai dreptate, inca nu realizeaza bine care e stanga si care e dreapta!!! Si abia acum imi dau seama. Dar am sa lucrez cu el la chestia asta. Cu cititul mereu ne jucam pana la faza "nu mai vreau!" si atunci renunt nu il fortez ca sa nu creada ca il terorizez. Dar seara avem ora speciala de citit povesti inainte de culcare si atunci profit. Eu citesc cuvintele lungi si ele pe cele scurte. Stie foarte bine sa citeasca look, the, cat, dog, prince, dar se opreste la is si in la at si off desi citeste f bine of. Nu am incercat in limba romana ca sa nu il ametesc foarte tare dar oricum el acum face cuvinte fonice din limba engleza, inca.
Nu fac diferenta intre el si sora lui pentru ca e deja diferenta de ani intre ei si sora lui mai citeste cu el si am vazut ca cu ea se descurca mai bine. Pentru mine el este puiul meu deci nu il vad sub nici o forma diferit de alti copii.
Sper sa fiu optimista pana la capat.
Invatatoarea lui, care mia spus ca ea nu crede ca are dislexie, mi-a precizat ca are un potential de inteligenta foarte ridicat, si ea personal crede ca ii trebuie foarte putin timp sa isi revina din situatia asta. Voi ce parere aveti???
Multumesc foarte mult pentru sfaturi. Sincer imi folosesc

24.02.2007 11:43
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
Danniela, eu stiu ca din dislexie nu-ti 'revii', l-as diagnostica totusi 'oficial'.
Cu orientarea in spatiu solutia pe care eu am gasit-o e asta: daca intinde degetul mare si cel cu care arati, are doua litere L, una normala si una intoarsa. Cea care e normala e L de la left. Am purtat multi ani o bratara numai pe stanga dar acum nu mai am voie cu bratari in spital si fac cu degetele.
Cititul cu tata ma teroriza, am facut pe mine in pat pana la 10 ani, ma trezeam noaptea ca mi-e frica ca o sa ma 'asculte' tata. ce-mi placea mie e sa citesc un pic si apoi le povesteam ce-am citit. cand au descoperit ca eu chiar citesc, nu ma fac, si ca pot povesti ce-am citit nu m-au mai ascultat, m-au lasat in pace. Acum citesc mult mai bine daca am o foaie de vinil transparenta colorata peste pagina. Eu prefer aqua, dar sunt vreo 8 de toate(culorile-m-au lasat sa-mi aleg care-i mai odihnitoare pt mine). Danniela, eu citesc de sparg si foarte repede, deci se poate.
Se opreste la in ,of, at, is pentru ca nu intelege de ce sunt acolo.El le stie, stie ce inseamna, stie sa le foloseasca dar nu-si au sensul acolo, nu le leaga de celelalte. Eu pentru is imi imaginez o sageata in sus, at, o sageata spre urmatorul cuvant, off e un intrerupator, of e asa (.
Cand am zis de facutul diferentei intre copii ma refeream la cum faceau ai mei: uite la frati-tu, el poate, tu de ce nu poti?si el e mai mic! Sau, las-o pe fiica-ta la urma cu lectiile, ca stii ca cu ea iti bati capul, ia-l mai bine pe frati-su prima data, lui ii merge mintea mai repede. Ei nu vroiau neaparat sa-mi faca rau, ei chiar nu stiau cum sa se comporte si incercau solutii.
Am un IQ de 124 daca tin bine minte, 100 e media, 170 esti geniu. IQ-ul n-are a face cu dislexia, draga mea. Nu stiu gramatica romana DELOC (si nici gramatica vreunei alte limbi), la modul ca nu stiu ce-i ala subiect, predicat, adjectiv (sa le definesc sau ce rol au, unde le gasesc in propozitii, NIMIC), nu stiu sa fac analiza gramaticala DELOC. Dar scriu corect si lumea ma intelege (am momente in care chiar nu se intelege nimic, da alea-s rare).Pur si simplu le-am invatat mecanic si apoi m-am jucat cu ele si mi-am format propriile propozitii scrise, dar cum mi le-au predat la scoala n-avea nici un sens, nu intelegeam ce vor de la mine.Nu ca n-am vrut, pur si simplu n-am putut.
Eu zic ca invatatoarea habar n-are ce-i aia dislexie trag cu ochiul .Nu ca-i o chestie rea, nu stie fata.Dar din dislexie nu-ti revii, ca nu-i o boala.Pur si simplu gandesti altfel decat oamenii normali.Esti inteligent, ascutit, dai replici imediat, te prinzi de chestii dar nu la acelasi mod ca si ceilalti.
Singura problema pe care o mai am eu si e destul de mare, e memoria pe termen scurt.daca-s obosita, ma las la mana mea, nu ma mai chinui, ca tot degeaba.Acu mi-ai zis ceva, stiu ca mi-ai zis ceva dar n-am computat ce, n-are nici un rost sa te mai intreb o data ce-ai zis, ca oricum nu tin minte. Imi aduc insa aminte sa te intreb ce-ai zis cateva ore/zile dupa.mark le scrie pt mine. Uite, a trebuit sa ma duc sa vad, mi-a zis aseara ca a sunat taica-su si ca sa-l sun inapoi, habar n-aveam ce mi-a zis mark, dar tineam minte ca mi-a zis ceva. Si am un post it la telefon.De multe ori il sun sa-mi mai zica odata ce-a zis. Si nu-s proasta, pur si simplu e un handicap...e un efort constient cand stochez informatie. Oamenii normali o fac inconstient. eu nu.

Eu cred ca cu tine tre sa lucri un pic, pe tine chiar te sperie chestia asta, asa-i?N-ai de ce, sincer, e numa diferit de normal....

24.02.2007 12:45
danniela
Locatie: Africa
Roxi saru mana pentru informatii. Imi spui din proprie experienta. Sincer nu sunt chiar speriata dar nici nu vreau sa ma trezesc la o anumit timp cand sa spun e prea tarziu acum sau de ce am fost asa de incuiata cand aveam asa de multe sanse sa imi ajut copilul. Da asa este trebuie sa lucrez in primul rand cu mine. Din ce am citit eu, am inteles ca nu e simplu sa lucrezi cu o asa problema si chiar imi trebuie sa stiu anumite metode dupa care sa lucrez sa imi ajut puiul. Nu ca specialist ca mama doar, pentru ca stiu in asemenea situatii trebuie sa lucrezi mai mult cu copilul. Asa este??
Or cred ca este criminal sa ma apuc sa urlu ca o disperata la copil numai pentru ca este blocat la is. Eu nu suport ideea sa spui la un copil "esti prost" iar la noi in casa acest cuvant nu isi are locul in nici o limba.
Am vazut ca sotul meu este terorizat numai de faptul ca trebuie sa vorbeasca despre acest subiect si sincer nu insist. Mi-a spus ca si acum la 37 de ani ii este groaza sa citeasca ceva cu voce tare. Crede-ma vorbeste engleza foarte bine dar nu stie sa scrie in engleza, mereu are pe cineva care ii face rapoartele, dar am auzit ca nu este singurul. Si eu acum sa il terorizez cu problema asta???? Nuuu, il las sa realizeze singur si cand este pregatit atunci deschid discutia. Acum sunt inca in cercetari, cumpar carti, materiale despre dislexie si le mananc daca ma crezi.

24.02.2007 9:04
roxana5
Locatie: Land of hops and glory
Aici ai dreptate, tre sa lucrezi mai mult cu el deocamdata pt ca nu stie metode de a face fata, are nevoie de mai mult timp la examene scrise samd. Eu am 2 consilieri cred ca le zice in traducere, unul ma ajuta cu scoala, celalalt cu metode de adaptare. Din ce-am inteles, dislexicii sunt unici in ceea ce priveste metodologia, adica metodele sunt croite pe slabiciunile si punctele tari ale fiecaruia din noi.
Si pentru sot...eu uneori vorbesc calculatorului si el scrie (cand sunt obosita, nu abuzez ca mi-e teama ca-s lenesa, e o prostie, da-s batrana de-acuma, m-am obisnuit 30 de ani trag cu ochiul ). programul se numeste Dragon. mai am unul care se cheam Text help, cand calculatorul imi citeste mie si inca unul care se numeste Inspiration si care ma ajuta la structurare (eu bag idei pe o pagina si calculatorul le structureaza si-mi formuleaza cand ma blochez, e cu bulinele alea colorate de care-ti ziceam, cu sageti de la ideea principala). daca spui ca refuza sa vorbeasca despre asta, incearca sa-i sugerezi ca poate ar fi bine sa le invete el intai si apoi sa-l poata ajuta pe ficiora-su.Mie parca mi-a pus dumnezeu mana-n cap cand le-am primit...n-am cuvinte cat de usor imi e acum, si solutia era atat de simpla...dupa atatia ani...de ce nu m-o fi ajutat nimeni pana acum????
Nu stiu de unde se cumpara, eu le-am primit de la Universitate, dar daca-l faci pe dracu-n patru sunt convinsa ca le gasesti...Mie mi le-au instalat direct, nu am cd-uri si nici nu-mi da voie sa le copii trist

11.06.2008 12:12
crimun
Locatie: Brasov
Bun gasit tuturor, ma bucur mult ca v-am gasit!
Sunt mama unei fetite de 9 ani, este in clasa a II a, la o scoala normala. A fost depistata cu dislexie, dicalculie, inca din clasa a I a, de catre invatatoare. Am fost indrumate catre o dna logoped care apartinea de scoala noastra dar, a fost un esec total.Sedinta dura 50 de min., erau 4 copii, se lucra cu toti odata, se tipa la ei, se dadea cu palma in masa, etc. Parintii stateau pe coridorul scolii si ascultau inmarmuriti ce se intampla dincolo de usa. Dupa 3 sedinte, fetita mea nu mai vroia sa mearga acolo, incepea sa planga, sa acuze stari de voma, dureri de burta. Dupa a 3 a sedinta am indraznit sa stau de vorba cu acea dna, sa o intreb de metoda ei , de ce se tipa la copilul meu, de ce ii este frica fetitei mele sa vorbeasca, de ce se face sedinta cu 4 copii si nu individual. Nu va pot reproduce ce a fost la gura acelei femei, care mi-a tipat ca in cazul fetei mele, care este prea sensibila, metoda cea mai buna este "militaria si cate o palma!". Binenteles ca am renuntat urgent la sedintele dnei. I-am explicat invatatoarei de ce nu mai merge Dany la logoped si drept sa va spun a ramas incremenita de ce i-am povestit.
Am cautat in zadar un logoped bun, in adevaratul sens al cuvantului, in Brasov, un om cu drag de meserie, cu acel lipici la pacienti, nu am gasit.Tot ce mi se spunea era de repetarea clasei a I a, sau inscrierea la o scoala speciala.
M-am inscris pe diferite forumuri, am aflat de o clinica particulara in Bucuresti si mergem acolo de 2 luni de zile. Este o dna logoped extraordinara, cu drag de meserie, progresele fetei mele sunt mici, dar sunt, vrea sa mearga acolo, ii place si asta ma bucura cel mai tare.
Ia encephabol de 2 luni, sirop noni si facem in fiecare sambata naveta Brasov-Bucuresti. Este greu, obositor si foarte costisitor, pentru noi ca parinti bugetari. Dar speram ca va fii bine si ca merita incercat orice sacrificiu.
Va dorin tot binele din lume! Astept cu nerabdare sa vorbesc si cu alti parinti care au acesti copii speciali.

11.06.2008 12:54
mmester
Locatie: romniceanu nr.31, bucuresti
Buna ziua,
Mi-ar face placere sa ne intalnim intr-o sambata cand veniti la Bucuresti.Va rog sa ma sunati.Ca sa va pot da numarul meu va rog sa imi trimiteti un mail unde va pot raspunde.Poate se imprietenesc fetele noastre.Va rog sa imi dati si mie numele si un numar de telefon unde o pot gasi pe d-na logoped.
Multumesc
Mihaela

11.06.2008 2:02
crimun
Locatie: Brasov
Buna ziua ! Ma bucur mult ca pot vorbii cu alti parinti, as fii foarte incantata sa va cunosc si sa ne intalnim. Clinica unde mergem in Bucuresti se numeste Aquamarine, iar adresa mea de maill este : [email protected].
Va pupam si va multumim!

11.06.2008 2:08
crimun
Locatie: Brasov
Tot pentru mmester, nr. de telefon la Clinica, pentru programare este 0724222522. Astept vesti de la voi si va dorim mult succes!
Cristina.

22.01.2014 11:49
lush
fetita mea are 12 ani si e diagnosticata cu dislexie, discalculie, disgrafie, deficit de atentie si de memorie provocate de adhd. V-am citit comentariile si vad ca la un momentdat v-ati oprit.cu siguranta nu ati gasit solutii si ati inteles poate ca e in zadar sa va dati cu parerea.nimeni dintre persoanele vizate nu e interesat. sfatul meu este urmatorul: nu mai visati la logopezi si psihologi scolari sau particulari care va vor salva copiii de dislexie si de alte greutai.Vreti sa ii ajutati? fiti dv terapeutul copilului dv!!! nu e greu. fiti aproape de ei , repetati-le de 1000 de ori un lucru si a 1001-a oara cand se va uita uita in ochii dv si va spune: eu tot nu am inteles , mami... fiti puternici mai repetati de inca 1000 de ori. fiti rabdatori si puternici, consecventi si totodata intelegatori, fiti buni dar si severi fiti tot ce ii trebuie copilului dv si nu gaseste in scoala. doar asa va reusi sa se faca mare si sa supravietuiasca rautatilor celor din jur si tuturor cerintelor abstracte pe care scoal i le ve oferi zilnic.e foarte greu sa fii parintele unui copil dislexic, dar e si mai greu sa fii chiar acel copil. pe mine ma doare durerea fetei mele, ma doare rautatea celor din jur care o judeca si o desconsidera pentru ca e altfel decat ei.ma doare ca va trai intr-o lume care o raneste zilnic si cel mai mult ma doare ca trebuie sa o fac sa se intoarca in acea lume in fiecare zi.cel mai greu e sa o iei de la capat in fiecare zi stiind ca vei esua.si nu e greu pentru mine ci pentru bietul meu copil care nu e cu nimic vinovat ca s-a nascut altfel, ca vede altfel, ca simte altfel....singurul ajutor pe care i-l putem oferi este de a-l ridica de fiecare data cand cade, de a-l trage dupa noi atunci cand nu mai vrea sa mearga si de a-i arata ca viata merge inaine indiferent cat de greu este. aceste lucruri nu le poate face nici un psiholog sau logoped si nici o pastila minune nu va vindeca problema copilului dv. nimeni nu are o inima mai mare ca dv atunci cand e vorba de copilul dv. nu mai cautati in zadar .eu va doresc sa vreti si sa puteti sa va ajutati copiii, sa nu va dati batuti si sa nu ii lasati sa se dea batuti. sunt mult prea minunati ca sa i lasam sa piarda.

Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=17311
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.