Index www.parinti.com > Una, alta >Cultural
Bine de stiut.
08.02.2009 8:57
Bine de stiut.
roxmaryn
Academia Romana a lansat joi o noua editie a Gramaticii limbii romane. Costa doar 15 lei noi si apare la 43 de ani de la ultimul tratat asemanator care stabilea normele si regulile limbii romane. Noua Gramatica aduce o interpretare a structurii gramaticale a limbii romane, incercind sa tina pasul cu evolutia limbii.

Lansarea noii Gramatici a limbii romane nu reprezinta foarte probabil o stire care sa tina prima pagina a cotidianelor si nici "capul" de jurnal tv. Mare brinza de stire asadar, ar putea zice unii. Si totusi cum vom scrie corect cind ne vom referi la aceasta informatie? Nici o brinza de stire? sau poate nicio branza de stire?

Gramatica da un raspuns la aceste intrebari. Asadar, ar trebui sa stim
ca "nici o" nu exprima o "negatie definitiva" ci o disjunctie. Astfel, se
spune corect: aceasta stire nu e nici o vaca, nici o capra, ci e o
informatie (neavind desigur vreo legatura cu produsul final al laptelui dat de cele doua animale). Alta e situatia cind e vorba de "nicio", care arata ca este vorba de o negatie definitiva. Un exemplu in acest sens: nicio carte nu reglementeaza mai bine evolutia limbii decit o face noua Gramatica.

Situatia este identica si cind trebuie facuta distinctia intre "nici un"
sau "niciun". Lingvistii spun ca aceasta distinctie e in spiritul limbii, e
foarte utila si trebuia in cele din urma operata la nivel normativ.
Alta noutate: "o data" nu se mai scrie despartit, ci impreunat ("odata"), intotdeauna cand este adverb, inclusiv in locutiuni - "odata ce", "odata cu". El ramane separat numai atunci cand este numeral si se opune lui "de doua ori

08.02.2009 9:01
Onush
Multumesc de informatie sarut
Incepem sa bantuim librariile.

08.02.2009 9:09
roxmaryn
Pentru putin, Onush trag cu ochiul
In ultimul timp vedeam destul de des la stiri diverse titluri scrise in acest fel .Prima data am crezut ca poate sunt greseli din partea lor, insa a doua oara mi-am pus intrebarea daca nu cumva eu gresesc.Am cautat si se pare ca e o chestie noua, deci nu mi-a atras atentia degeaba. Mi-a fost foarte greu la faza cu "sunt" sau "sint", in principiu cand s-a introdus tipul asta de scriere. Facusem scoala generala si liceul pe stilul vechi si ma pomenisem in prag de bacalaureat ca trebuie sa fac schimbarea asta. Foarte greu mi-a fost rad Iar acum trebuie sa tin pasul pentru pitica, ce merge la scoala si trebuie sa o indrum corect zambet

08.02.2009 10:40
somnorici
Oh, eu sunt destul de rezistenta la schimbari, nu-mi plac schimbarile si ma acomodez greu tare. Si-mi place totodata sa scriu corect... ma zgarie pe creier cand vad scris aiurea. De-acum habar n-am cum o mai fi corect. prostit
11.02.2009 10:40
vera_g
Locatie: Turnu Severin
Multumim! zambet
Mama mea a fost profesoara de romana. M-a terorizat în copilarie cu ortografia, ortoepia şi nu mai vorbesc de sintaxa si morfologie. Dar mi-a placut aceasta tortura(suna cam aiurea, dar asa e) pt ca mi-a placut foarte mult gramatica. Si sunt obsedata de vorbirea si scrierea corecta in limba romana.

Este o exprimare, foarte des folosita in ultimul timp, care pe mine ma racaie pe creier si pe timpan : "nu fa asa ceva!". Eu am invatat ca se spune corect "nu face asa ceva!" , adica imperativul negativ, pers II singular se formează pornind de la infinitivul verbului nu de la indicativ prezent.
Adica nu este corect "nu canti la pian!" ci " nu CANTA la pian!" .
Sunt foarte curioasa sa vad cum este clarificata aceasta problema de noua editie.


Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=32362
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.