Index www.parinti.com > Una, alta >Probleme psihologice
scrie incet, sau nu scrie
20.03.2014 3:11
scrie incet, sau nu scrie
lavidia
Buna ziua,

Fetita mea de 7 ani este in clasa I. Stie foarte bine si matematica si romana. Scrie corect, nu prea frumos, dar fara greseli, nu mananca litere, nu mazgaleste, iar la matematica este foarte buna. Intelege repede, stie sa rezolve exercitiile si din cap, fara sa le scrie, in schimb la scoala, pur si simplu refuza sa arate ce stie. La evaluari si la dictari se uita pe geam sau sta si nu scrie nimic. Si la matematica si la romana. Invatatoarea nu mai stie nici ea cum sa procedeze cu ea. Stie si invatatoarea ca fetita stie ce i se cere, dar mi-a spus ca atata timp cat refuza sa scrie la lucrari si la dictari nu o poate nota decat prost. Pierde timpul toata ora si ramane in urma, iar atunci abandoneaza. Am pedepsit-o, nu am mai lasat-o sa faca ce ii placea ei, a mers bine o saptamana dupa care a reluat refuzul de a scrie la scoala. Acasa isi scrie temele, nu concepe sa mearga fara teme la scoala, dar la scoala nu vrea. Am stabilit cu invatatoarea sa ii treaca insuficient in caiet de cate ori pierde timpul in ora si nu scrie, ca poate asa se va mai mobiliza, altceva nu mai stiu ce sa fac cu ea. Nu intelege, sau nu vrea sa inteleaga ca la scoala trebuie sa arate ce stie, nu sa spuna - nu stiu, ca sa scape mai repede. Va rog dati-mi un sfat, ce pot sa fac. Ba mai mult, acum fetita vine si spune ca ea e mai inceata si de aceea nu poate sa scrie la scoala. Expresia a auzit-o probabil ca eu nu i-am spus asa ceva niciodata.

VA multumesc.

25.03.2014 3:04
cristina41975
Locatie: Mures
Lavidia este dificila problema, insa sunt cateva elemente care ar trebui spuse: fetita a mers la gradinita, a fost si la clasa 0 cu aceeasi invatatoare, are prietene printre colege?
Te intreb pentru ca uneori orice amanunt conteaza! A mea este in clasa 0, insa la polul opus (uneori plange ca a primit "bravo" pe o fisa sau bulina rosie la panou cand altii nu au primit).

27.03.2014 9:57
lavidia
A fost si la gradinita si la clasa 0. A avut, in schimb, alta invatatoare la clasa 0. A facut asa si in clasa 0, dar fosta invatatoare s-a ambitionat si se punea langa fiica-mea pana cand nu avea ce face si se punea sa scrie. Si cand scrie, scrie foarte corect. Acum insa, actuala invatatoare are alt mod de predare. Se roaga de ea, iar fiica-mea nici nu se sinchiseste sa o asculte. Nu e un copil neascultator, nu face probleme, dar ma innebuneste cu incapatanarea de a nu arata la scoala ce stie. Pur si simpu refuza. Lucrarile ei sunt ori fara greseala, ori nu e scris nimic pe foaie.... si din pacate cele cu foaia goala sunt mai multe.
31.03.2014 3:28
cristina41975
Locatie: Mures
Trecerile de la o etapa la alta sunt uneori dificile. De la gradi la scoala, la scoala de la 0 la 1 alta invatatoare, colegii care mai comenteaza in pauze ... pentru ei astea sunt schimbari majore! Tot ce poti face tu (si o spun ca mama) sa vorbesti mereu cu invatatoarea, sa faceti echipa pentru binele fetei, sa ii fii prietena fetitei si sa o ajuti si sustii indiferent de situatie (aici ma refer sa nu o injosesti de fata cu alte persoane, sa nu o compari cu altii de aceeasi varsta) si daca poti cauta un psiholog pentru cateva sedinte (ceea ce nu inseamna ca fata nu e sanatoasa, doar sa va ajute sa depasiti acest moment).
04.04.2014 7:37
rene
Locatie: Bucuresti
Nu cred ca e prea buna pedeapsa atat timp cat nu stii care e cauza pentru care nu scrie mai ales la dictari, evaluari. Poate nu are destula incredere in ea (ii e teama sa nu cumva sa raspunda prost) sau ii e teama ca va fi pedepsita daca nu ia FB. Nu trebuie s-o fi certat voi pentru asta ci poate ca povestesc copiii la scoala cum ca ei sunt pedepsiti daca iau calificative mici. Ceva i-a facut clic in cap'sor, trebuie sa afli ce se intampla. Daca nu stii cum sa faci si eu optez pentru un psiholog care sa-si dea seama ce anume o deranjeaza sau are impresia ca nu stie face si sa va sfatuiasca apoi pe voi cum trebuie sa abordati problema pentru a o rezolva.

Depinde cum e ea dar poate insuficientul in caiet nu o motiveaza ci o descurajeaza.

Trebuie sa se stea mai mult de vorba cu ea si s-o tragi de limba, nu s-o intrebi direct. Daca o pedepsesti pentru ca nu vrea sa scrie e posibil sa nu rezolvi nimic ci sa-i intretii starea.
In clasa intai si eu am apelat la o dna psiholog pentru a ne face pe noi sa intelegem mai bine prin ce trece copilul. Schimbarea nu e usoara si poate s-a speriat un pic pentru ca toata lumea sare pe ea ca nu vrea sa scrie. Si mai pot fi n motive...
Unele lucruri peste care noi, adultii, trecem usor pentru ca nu ni se par importante, pentru ei pot insemna mai mult decat ne imaginam.

Sper sa-ti fie util ce ti-am scris.


Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=41750
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.