· articole
· intamplari
ultimele mesaje   |   reguli  |   ajutor  |   lista membrilor
Ultima vizita a fost

Index www.parinti.com > Una, alta >Cultural > Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor
< subiectul anterior :: subiectul urmator >
subiect nou  raspunde
autor Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor     
carme_vladut
Locatie: Bucuresti
Copii
Nazdravanul: 14 ani, 3 luni
tepoasa mica: 8 ani, 2 luni

21.04.2012 11:14   Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor  citat 

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor
Data 2012-04-23


PROGRAMUL DE CARTE – citeşti şi dăruieşti!
Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor
Luni 23 aprilie 2012

PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internaţională a Cărţi şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.

Sloganul PROGRAMUL DE CARTE pentru 2012 este: citeşte şi dăruieşte!

PROGRAMUL DE CARTE :

Ora 13.00, esplanada Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti MITINGUL DE CARTE. Marele artist Mircia Dumitrescu va expune o carte-obiect inspirată din cele 33 de poeme pe care i le-a dăruit Nichita Stănescu.
Invitaţi: Silviu Angelescu, Ioan Groşan, Luiza Palanciuc, Mihai Şora.
Amfitrioni: Lucian Chişu şi Ioan Cristescu.

Ora 14.00-14.45
CIRCUITUL DE CARTE
Pe traseul Muzeul Naţional al Literaturii Române, Uniunea Scriitorilor din România, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", echipa proiectului condusă de scriitorul Dan Mircea Cipariu va dărui trecătorilor aflaţi în faţa instituţiilor mai sus-amintite o floare, un manifest PROGRAMUL DE CARTE, precum şi o carte în format clasic sau electronic. Cărţile şi CD-ROM-urile vor fi dăruite de Uniunea Scriitorilor din România, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Editura Tracus Arte.

Ora 15.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I"
DEZBATEREA DE CARTE - "Cultura scrisă naţională, biblioteca viitorului, drepturile de autor şi noile media".
Invitaţi: Cătălin Baba, Robert Bucur, Dan Mircea Cipariu, Daniel Cristea-Enache, general Teodor Frunzeti, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, acad. Eugen Simion, Andreea Stoiciu.
Moderator: Mireille Rădoi.

Ora 17.00, Galateca -Biblioteca Centrală Universitară "Carol I"
RECITAL À LA CARTE, cu poeţii Ana Blandiana, Ioana Crăciunescu, Andra Rotaru, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Teodor Dună, Cosmin Perţa, Bogdan O. Popescu, precum şi Mike Godoroja & Blue Spirit.
Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ion Cristescu.

Organizatori: Asociaţiile OPEN ART, OPERA SCRISĂ.RO, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", IMDD- Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă.

Coorganizatori: Uniunea Scriitorilor din România, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.

Cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Parteneri media: Radio România Cultural, ŞAPTE SERI, România literară, Observatorul Cultural, Cultura, www.agentiadecarte.ro

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor este iniţiată şi sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie, zi în care s-a născut şi a trecut la cele veşnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness, Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România". Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor.

sursa
http://www.mnlr.ro/


sus

Denunta


< subiectul anterior :: subiectul urmator> 
Data este GMT + 2 Ore
subiect nou  raspunde
mergi la: