· articole
· intamplari
ultimele mesaje   |   reguli  |   ajutor  |   lista membrilor
Ultima vizita a fost

Index www.parinti.com > Una, alta >Probleme juridice > 2 zile libere pe saptamana pentru o gravida?
< subiectul anterior :: subiectul urmator >
subiect nou  raspunde
autor 2 zile libere pe saptamana pentru o gravida?     
nory

04.03.2007 8:55   2 zile libere pe saptamana pentru o gravida?  citat 

buna! de ce ti-ai luat concediu? asa ti-a recomandat medicul? unde lucrai, stateai mult in picioare sau era o munca obositoare, stresanta?
eu ma gandesc cateodata ca si serviciul meu este de vina, mie nu mi-a recomandat inca sa stau acasa, poate ca nu este cazul, dar m-a intrebat unde lucrez si ca ce.
eu lucrez la o agentie de transport si turism, stau pe scaun toata ziua, bine ma mai ridic sa duc un act de colo colo, sau urc 2 etaje ca ma cheama sefa, chestii de genul asta, dar pt mine este o munca stresanta, si acum ma enervez mai repede, nu stiu de ce, si mai suntem si in renovari: miros de var si vopsea cand iesi pe hol, si am doar o zi libera pe saptamana, lucrez o zi de la 8-15.30 si o zi de la 10-18 si sambata de la 8 -16 si duminica libera.
plus cand merg acasa mai tre sa stergi un praf, sa intinzi rufe ca spala masina, mai faci o salata, o mancarica si uite asa timpul de odihna zboara. As vrea sa am 2 zile libere pe saptamana, dar nu stiu este legal sa cer scuertarea programului pt ca sunt gravi?


sus

Denunta
Gawain

04.03.2007 11:49     citat 

Pentru mesajele directionate unei singure persoane sunt mai utile mesajele private.

sus

Denunta
Onush

04.03.2007 12:17     citat 

LEGAL Tu poti sa stai acasa inca o zi pur si simplu fara sa ceri voie... doar sa anunti ca nu vrei sa lucrezi peste cele 40 de ore legale.
Tu lucrezi intr-o saptamana cu 8 ore mai mult decat prevede legea. Trecand peste faptul ca orele suplimentare ar trebui platite suplimentar sau compensate cu ore libere in termen de 30 de zile de la efectuarea acestora, pentru a lucra suplimentar este necesar acordul angajatului ...

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010

Art. 10. - (1) Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana.
(2) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la alin. 1, este considerata munca suplimentara.

Art. 14.(2) Salariatii pot fi chemati sa presteze ore suplimentare numai cu consimtamantul lor.

Ce poti sa faci?
1.Daca nu ai anuntat inca, anunta oficial ca esti insarcinata cu adeverinta de la medic si adresa catre conducere inregistrata la departamentul personal.
2. Dupa ce ai anuntat ca esti insarcinata anunta ca nu doresti sa mai lucrezi sambata. Daca incearca sa comenteze, povesteste-le cum e cu contractul colectiv de munca la nivel national si propune-le sa va consultati cu cei de la camera de munca legat de orele suplimentare.

Ceea ce pot ei sa faca fara sa ai ce sa le faci este sa te cheme mai putine ore tot 6 zile pe saptamana.

Ar mai fi si varianta ca pe perioada renovarilor sa iti iei concediu de risc maternal din cauza conditiilor improprii pentru o gravida (praf, vapori de vopsea) ...
Acest concediu se da de catre medicul de familie, la fiecare 30 de zile, pe o perioada de 120 de zile. Concediu va fi vizat de medicul de medicina muncii sau cei de la protectia muncii de la tine de la serviciu.
In perioada asta vei lua 75 din salariu de pe cartea de munca.


sus

Denunta
pushi
Locatie: bucuresti
Copii
Dina: 13 ani, 5 luni

04.03.2007 12:34     citat 

se pate cere si reducerea programului de munca zilnic cu un sfert.

sus

Denunta
Onush

04.03.2007 12:52     citat 

pushi, te rog poti sa dai si temeiul legal.
Este prima data cand aud ca gravida poate cere reducerea programului cu un sfert.E util de stiut si pentru alte gravidute de pe forum.


sus

Denunta
alinutza_s

06.03.2007 4:48     citat 

Este vorba despre OUG 96 din 2003
Art. 13
In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.


sus

Denunta
laucos
Copii
B
A

06.03.2007 5:08     citat 

Pentru cine doreste textul integral al OG 96 din 20 octombrie 2003 de care vorbeste alinutza_s o gasiti aici :

protecţia maternităţii la locurile de muncă

Si ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate


sus

Denunta
alinutza_s

06.03.2007 6:28     citat 

OUG 96 din 2003 a fost modificata prin Legea 25 din 2004.
Eu am actul cu modificarile inserate. Cine doreste sa-mi spuna. Sau se poate posta si aici?


sus

Denunta
laucos
Copii
B
A

06.03.2007 6:54     citat 

o poti posta si aici zambet, eu am doar modificarile :


Legea nr. 25 din 05 martie 2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 214 din 11/03/2004

Parlamentul Romniei adopta prezenta lege.

Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, publicata n Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 750 din 27 octombrie 2003, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate n ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza carora se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale."
2. La articolul 11, dupa alineatul (2) se introduce alineatul (21) cu urmatorul cuprins:
"(21) n situatia n care nu se ndeplineste conditia de la alin. (2) privind stabilirea cuantumului indemnizatiei, pentru acordarea acesteia, ntregirea perioadei de 10 luni se face avandu-se n vedere salariul minim brut pe economie, corespunzator perioadei creditate."
3. La articolul 11, dupa alineatul (3) se introduce alineatul (31) cu urmatorul cuprins:
"(31) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza cuantumul indemnizatiei de risc maternal."
4. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale n limita a maximum 16 ore pe luna, n conditiile prevazute la art. 2 lit. f), n cazul n care investigatiile se pot efectua numai n timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale."
5. La articolul 17, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, n cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la mplinirea varstei de un an a copilului. n aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-ntors de la locul n care se gaseste copilul."
6. La articolul 20, alineatele (1)-(3) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) nu pot desfasura munca n conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat.
(2) n cazul n care o salariata care desfasoara n mod curent munca cu caracter insalubru sau greu de suportat se ncadreaza n prevederile art. 2 lit. c)-e), angajatorul are obligatia ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
(3) Denumirea si enumerarea muncilor cu caracter insalubru sau greu de suportat la care face referire alin. (1) sunt stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta."
7. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna ncetarea raporturilor de munca sau de serviciu n cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla n concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla n concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla n concediu pentru cresterea copilului n varsta de pana la 2 ani sau, n cazul copilului cu handicap, n varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla n concediu pentru ngrijirea copilului bolnav n varsta de pana la 7 ani sau, n cazul copilului cu handicap, n varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei n unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, n conditiile legii."
8. La articolul 27 alineatul (2), litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) personalul mputernicit din casele judetene de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, pentru contraventiile la dispozitiile prevazute la art. 11;"
9. Articolul 31 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 31. - n termen de 30 de zile de la publicarea legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Sanatatii vor elabora normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, care se aproba prin hotarare a Guvernului."


Aceasta lege a fost adoptata de Senat n sedinta din 16 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
RADU VASILE


Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor n sedinta din 17 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.


sus

Denunta
vyronis

23.10.2020 11:32     citat 

битр131.1BettBettБезрDonnShelStepвоенСтарSuicТ910Orie
OrieИринGranзаниBogoNinaStonJameромаязыкThomВелидруг
XVIIIoneKeraFinaBeliФрунсертXVIIСодепервPremсертДюрь
ЛеонотлиДмитВиниHenrДетсLadyсертStudМарктрилAmanomas
HearСелиавтоКузнвремначиКириClauXVIIAgatБороРогоIsaa
credстихЛугаХолоTrum3036БолоДухнвозмRAEUStouMighSara
BellBombDisnEsprМолоинстT6K8ИзвеПреиJuleФомиBodyBaby
КазакараClifсереJeweSammКаждLoisВрубWindGeraЛопеАвче
WindGarmVivePampКоваLouiSlavDolbSeniJeweNortLargколл
XVIIHarmполозолоVestAskoсборDisn1002НовгБрык8158функ
BestDustZS-0ClasLanzкомпHandBlueCityEducEditПотсHell
компдемоWindLANSталомаркBorkвходIntoфрукИванобраЛитР
СергPariMarrdoonЛугаЛитРЛитРБатясемиписажизнAcadKare
ОстрThinmostPrisИльиBraiWaitизвеRemiNickоргаCyntDoug
SpeaWindуслуThomШомоавтоBirtХамрEdgaоптиEnroдопоFran
начаИстоАлекLuulBetcтемписцеКатчФормMistHarmHarmHarm
КомсАленМалыorigЖукохудоЗасохаосRebeIntrИванМакаtuchkas
СкибАгад


sus

Denunta


< subiectul anterior :: subiectul urmator> 
Data este GMT + 2 Ore
subiect nou  raspunde
mergi la: