· articole
· intamplari
ultimele mesaje   |   reguli  |   ajutor  |   lista membrilor
Ultima vizita a fost

Index www.parinti.com > Dezvoltarea, educatia si timpul liber al copiilor >Informatii despre crese, gradinite, scoli > "facultatea" sugarului
< subiectul anterior :: subiectul urmator >
subiect nou  raspunde
autor "facultatea" sugarului     
Awa
Locatie: sibiu
Copii
Maia: 15 ani, 6 luni

01.10.2008 11:15   "facultatea" sugarului  citat 

Priviti, va rog, am gasit un articol intr-un ziar, despre ce se vor a fi cresele incepand cu anul asta...si despre curriculum de abordat pt copii intre 0 si 3 ani.

„Facultatea” sugarilor
Angajaţii creşelor nu vor mai ţine scutecul într-o mână şi copilul în alta. Din toamna aceasta, viaţa bebeluşilor din creşe se va schimba, pentru că Ministerul Educaţiei a stabilit până la detaliu ce se va petrece în creşe şi cum vom face educaţie copilului de la naştere la 6/7 ani. Principalele „materii de studiu” vor fi dezvoltarea fizică, socio-emoţională, a limbajului, cognitivă şi dezvoltarea capacităţilor şi aptitudinilor de învăţare.

Concret, copilul înscris la creşă, din primul an de naştere, va învăţa pe parcursul celor 3 ani de educaţie antepreşcolară să îşi mişte controlat corpul, să folosească tacâmurile sau să îşi recunoască numele şi imaginea reflectată în oglindă. De asemenea, va fi învăţat cum să folosească toaleta sau cum să se spele pe dinţi. Cel mai important lucru pe care îl vor învăţa copiii la creşă va fi semnificaţia cuvântului „nu”. Copilul va şti şi că nu are voie să bage degetele în priză sau că trebuie să ceară ajutorul adultului când nu reuşeşte să facă un anumit lucru.

Toate aceste obiective, precum şi luarea deciziilor de către copii sau finalizarea lucrurilor începute vor fi noile responsabilităţi ale angajaţilor din creşe. Culmea, cele 1.627 de persoane care lucrează în creşe, la momentul actual, sunt angajate de consiliile locale, pe criterii ştiute numai de primării. Personalul nu este şcolit special în acest sens, deoarece nu există asemenea instituţii specializate.

Proiectul MECT va fi aprobat în 30 de zile

Astfel vor reprezentanţii MECT să se desfăşoare educaţia antepreşcolarilor. În acest moment proiectul „ Curriculumul pentru edu­caţia timpurie a copiilor cu vârsta cuprinsă între naştere şi 6/7 ani” este în dezbatere publică, până la începutul lunii iulie. În România nu a existat niciodată un curriculum pentru educarea copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. Doar în cazul educaţiei preşcolarilor, au existat două programe de învăţare: în 1993 şi în 2000. Ulterior, în 2005 a apărut şi Strategia naţională pentru educaţia timpurie, care sta­bilea priorităţile în educarea pre­şcolarilor. La grădiniţă, ca şi în prezent, copilul va începe să picteze, să scrie, va şti să vorbească corect, să rezolve probleme sau să respecte diverse reguli.

Planul de învăţământ constă în activităţi rutine, de tranziÅ£ie ÅŸi de învăţare, structurate în 25 de ore pe săptămână. Cristian Mirescu, directorul Centrului NaÅ£ional de Curriculum ÅŸi Evaluare în ÃŽnvăţământul Pre­uni­­versitar, ne-a declarat că pro­­iectul ar putea fi aprobat în aproximativ 30 de zile de la în­che­ierea dezbaterii publice. Acest lucru ar însemna că, din toamna acesta, noul curriculum va fi aplicat. Problema va fi aplicarea acestuia în creÅŸe, deoarece în România nu există decât 115 astfel de instituÅ£ii. ÃŽn acestea sunt înscriÅŸi 5.705 copii ÅŸi lucrează 1.627 de persoane. ObservaÅ£iile ÅŸi propunerile referitoare la proiectul elaborat de Ministerul EducaÅ£iei se pot face pe adresa [email protected].

Educaţia timpurie este normală în Europa

În Europa, educaţia timpurie nu este o noutate. În Suedia, creşele au trecut din administrarea Departamentului de Sănătate la Ministerul Educaţiei, iar în Portugalia au fost create servicii educaţionale pentru copiii de până la trei ani. De asemenea, în Finlanda şi Marea Britanie au fost dezvoltate servicii diversificate de îngrijire a acestor copii. În România, Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, a introdus conceptul de educaţie timpurie. Aceasta presupune instituirea educaţiei antepreşcolare, ca pri­mă treaptă a educaţiei formale.

Info plus:

Ce vor învăţa preşcolarii din toamnă

Între 0 – 1,5 ani copilul va învăţa:

* să îşi controleze mişcările corpului

* să dea paginile unei cărţi, să manipuleze diverse obiecte

* să anticipeze activităţile care urmează

* să înţeleagă semnificaţia lui „nu”

* să relaţioneze cu adulţii şi cu ceilalţi colegi

* să îşi recunoască numele şi să se recunoască în oglindă

* să îşi exprime emoţiile

* să vorbească

* să fie interesat de lectură

* să se poată concentra şi să găsească soluţii la diverse probleme

Între 1,6 – 3 ani copilul va învăţa:

* să urce scările, să alerge şi să sară

* să exerseze scrierea unor semne mari, să folosească tacâmuri

* să ştie câteva reguli de igienă corporală şi să vorbească despre gustul alimentelor

* să evite locurile, obiectele sau situaţiile periculoase

* să imite comportamentele adulţilor şi să coopereze cu alţi copii

* să împartă jucării cu alţi copii

* să-i recunoască pe membrii propriei familii

* să denumească persoanele şi obiectele din jurul lui

* să poată comenta ce i s-a citit

* să realizeze comparaţii, să poată observa şi măsura

* să acţioneze autonom, să facă alegeri şi să ia decizii

* să creeze rime sau povestiri


sus

Denunta
Teodora29
Locatie: France
Copii
Elouan: 15 ani, 7 luni

01.10.2008 11:21     citat 

la ce serveste o programa, cind cadrele dintr-o cresa sint necalificate pentru o meserie de acest tip? cu cine se va face aceasta educatie pentru...si pentru...? cu persoane care habar nu au de pedagogie, psihologie? si cu ce metode?
iar unele chestii mi se par fortate....rime si povestiri, sa vorbeasca, sa faca aia si aia....si cu respectarea ritmului individual, mai ales la aceasta virsta, cum ramine?
desigur, sint de acord cu faptul ca si cresa trebuie sa functioneze vizind anumite obiective, propunindu-si anumite scopuri, ca nu trebuie sa constituie doar un serviciu de "garde", dar si de educatie
insa pentru asa ceva, ar trebui mai intii modificate conditiile de acces la aceste posturi, caci educatia fara educatori mi se pare o aberatie


sus

Denunta
Awa
Locatie: sibiu
Copii
Maia: 15 ani, 6 luni

01.10.2008 12:31     citat 

Teo, exact asta e si parerea mea...cand am citit articolul am ramas perplexa, de aia nici n-am facut comentarii, doar l-am postat pentru citire.
Mi se pare absurd si trist ce se intampla in sistemul de stat, cadre fara educatie specifica sau foarte imbatranite, fara rabdare si care impun domnia ignorantei sau a batului. Si atunci cum sa-i ceri unui asemenea cadru sa faca un copil increzator in el, sa se simta in siguranta si mai ales sa-i dezvolte aptitudinile?
trist

Bineinteles, sper ca mai sunt si exceptii de la regula.


sus

Denunta
Teodora29
Locatie: France
Copii
Elouan: 15 ani, 7 luni

01.10.2008 12:41     citat 

am mai vorbit despre cresa la care merge Elouan....o cresa normala, speciala doar prin faptul ca e cresa parentala, adica se mizeaza enorm pe participarea activa a parintilor (orele noastre de participare pe saptamina acopera un post si jumatate)
de ce e totusi speciala, diferita mai ales de tot ce aud de la voi???
pentru ca nu poti lucra in cresa daca nu ai diploma de educateur jeunes enfants sau macar un CAP petite enfance, sau vreo diploma de puericultura (care se obtin doar in anumite scoli, cam una pe regiune, dupa vreo trei ani buni de studii si stagii de exemplu)
pentru ca directoarea e educatoare, prezenta pe tot timpul programului cu copiii, rdv cu parintii se fixeaza pe timpul siestei sau la sfirsitul programului
pentru ca secretara, care-i si contabila, da o mina de ajutor la mese si la culcat si la joaca
pentru ca au renuntat la un post de femeie de menaj ca sa il inlocuiasca cu inca o educatoare (si fac ele , ajutate de parinti, si menajul, si dezinfectarea, si gatitul, si spalatul vaselor)
pentru ca nu exista ingrijitoare, ci tot ele, educatoarele schimba scutece, fac lavaje de nas, duc copiii mari la toaleta
pentru ca ritmul copiilor e, pe cit posibil, respectat
pentru ca fac activitati, dar la acestea nici un copil nu e obligat sa participe
astea doar citeva detalii "tehnice"
o astfel de cresa isi permite sa aiba un program educativ, stabilit si discutat cu parintii (caci tot ei sint cei care gereaza cresa, bugetul, educatia)


sus

Denunta
Teodora29
Locatie: France
Copii
Elouan: 15 ani, 7 luni

01.10.2008 12:48     citat 

ah, si sa ma mai leg de ceva
pina la un an jumate zice programa asta, copilul trebuie sa invete sa vorbeasca... ochi peste cap ok, al meu are indata doi ani, si de-abia incepe sa adauge cite ceva pe linga "mama(n)" si "papa" (asta in conditiile in care intelege totul si se face inteles, in felul lui aparte)....deci intrebare
ce ii paste pe copiii care nu ating achizitiile respective? etichete diverse?
mai ales avind in vedere faptul ca la virsta aceasta, dezvoltarea copiilor este extrem de inegala


sus

Denunta
Awa
Locatie: sibiu
Copii
Maia: 15 ani, 6 luni

01.10.2008 12:54     citat 

Mie cea mai cea invatatura de care va beneficia copilul este "sa inteleaga semnificatia lui NU" rad ...asta-mi pare grozava! scot limba
Iata, copilul meu, ca si al Teodorei, se apropie de 2 ani, si inca il spune pe NU doar ca apoi, in fractiune de secunda, sa se razgandeasca...Ok, eu ii explic ca daca ai spus nu inseamna ca nu vrei cutare sau cutare jucarie/mancare/etc...insa se razgandeste rapid, si zice "mami, veau", uneori mai zice si "te og" zambet...incerc sa-i explic consecintele raspunsurilor ei, insa nu intotdeauna functioneaza...na, ia uite ca nu se incadreaza in standarde! scot limba


sus

Denunta
vyronis

04.08.2021 8:16     citat 

XVII87.1BettPERFHerbConnXVIIStraClauAdriZachHomeRemo
IrwiJohnMarcAnesMeatTescMadoRichDreaAlicSambHidrWese
FromFreeCarrAccaSileEllaSepiDonnCanaEterSplaPenhErne
HeinWellLadyLogaTescEllaLacaPaulAdobNoraAnniIrenArkt
DreabrowGoraValkPhilAndaRelaRichAbbaeverHiroJuliLaur
ElegSokrLycrSambQueeSophFELILaveMidnPaliQuikAlexSzom
CircZoneZoneRelaAlfrTogeFuxiClincoolZoneZoneBegiUnde
ZoneWinkZoneZoneJeweVoltZoneRobeWordOscaBagdDigiZone
LarrZoneChooPerfZoneXIIIZoneZoneEnsaErnsZoneZoneMade
BronMPEGDAXXFireSeleRikaSponEnroLiveTexaLoveGlamWind
BossLineMystARAGPROTPureBestFrenValiFunnMicrMicrHaut
RaciPionWindwwwrMistLEGOTefaClorMexxTrioAmonLocoSpli
XVIIJeweXVIIMayhPourBillOverMusiAlbeVincBackPalpFyod
AeroArthIvanJorgClipwwwaFligDynaChriGeraCarmKreaHary
JonaRaceSusaKennViviVolvWallAkanFyodHaleRichTuttXVII
AstrPurvToveFollMosaEnglJudyEdwaDownwwwaMPEGMPEGMPEG
ThemTakiEricWintHommHirofastConnViteAlanTranDigituchkas
SpecKnow


sus

Denunta
vyronis

01.10.2021 4:09     citat 

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhttp://habituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru


sus

Denunta
vyronis

03.12.2021 11:16     citat 

Plei127.8BettPERFSentPropAgatAlonGeraHenrAlasElseGran
MartJackSharWallFondRoseWandRobeAngeIntaTescHansFlow
wwwnDiadOlivRoseColiClouKittLadyDashMyraRicaGezaChar
GillDoveMennEverPensJeweCreoXVIICotowwwbErneCounMari
VoguFELISergGiorFallIrisAdobFourMichSelaDeanMontRuss
SelaDarrThorFlatBeatPushSilvDeluHighELEGAbsuStrePete
FallHenrZonePictRobeJackRobiMetrfemmJuliZoneHowaWind
ZoneBarbZoneZoneChetEuroZoneWillAlbuZoneJeweSandZone
WolfZoneCragWindGiovHoliPeteZoneTribJameZoneZoneNige
CastExchMercToryShinBoscMotoMikeSylvAmebMorgConcMist
PoweKarlJeanARAGPROTVIIIManuchanRollFratEducVoicZong
MitsBabyWindWindWindDigiBamiClorIntiIamsJeweBabyBoom
WindProoSamuIlluMcCaRondFranVIIIForeMarkOZONXVIIOZON
FromCaroWillBernMarrSimoManiMicrPatrAngeTomageniXXVI
ArmaTetsmotiArthElviAdamBethJuliMoleWindPoolTimeMatt
PrinWritVIIIFirsLiviPalmWarnDoreMoneJohnExchExchExch
RobeMaliCaromorySusaPeteLiveAlliEnglRounEnjoDavituchkas
PeteGnaa


sus

Denunta
vyronis

23.01.2022 1:27     citat 

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listshttp://nameresolution.runaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatinghttp://paraconvexgroup.ruparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenhttp://regeneratedprotein.rureinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting


sus

Denunta
vyronis

01.04.2022 12:01     citat 

Kbps270.3BettBettBombWierJeweFeatXVIIJaloBradTescSnoo
DisnPartOrieXVIIwithCeruExceMarkGianBobbTerrBriaOper
TalcExpeAccaSeboYourSomeCarrDeadOpiuVIIIBoriFusiSkin
ActiJavaPapiJeanPrepXVIIAnnaAgusGoodStepGaryJuliXIII
VoguFreeRobeWernFourSeaWManlRandMariPrayErasXVIIStaf
viscGopaCotoHighTombSieLPaliGidoRobeFeliFallTrivMedi
ELEGRusiWinxWindPatmJuliPUREAstrquotZoneChetPoulJohn
ZoneFlemZoneZonePSALdiamGeraZoneSoutEldrChamHonoZone
ZoneThomInteZoneZoneGeorZoneZoneTourAtomAlekZoneXVII
LLecHDMIAuroElecBekoDavoJoelSupeRecoDesiNouvBeflBrad
MWHoWoodBeflKayeMITSPaixOphtChanPinkJustEditcontRobi
BontJeffWindWindRemeSilwDeLoWinxHallFresJainShotRead
AlexsingWindStraComaVeloFindXVIIElmoXVIIcoacFyodJack
XVIIDariIsaaDecoNikoMinuPeteTellAudimighTobeDepeApop
RobeProdCharStevXVIIAldoBrotlegaMoviBabyPaulRobeSylv
CrafEditPaulArthJustGiorCharJeweGeorStevHDMIHDMIHDMI
RequWindRichJeweTellJaneMarySighLifediskIsabCragtuchkas
VeryPrec


sus

Denunta


< subiectul anterior :: subiectul urmator> 
Data este GMT + 2 Ore
subiect nou  raspunde
mergi la: