Cind placenta este atasata in jumatatea inferioara a inceput a probleme serioase, doar in cazul atingerii cervixului . Intr-un procent mic, cind atinge cervixul, pot apare probleme de-a cervix, cu atit posibilitatea unei hemoragii este mai mare. Cind placenta blocheaza partial sau in totalitate cervixul, nasterea naturala este practic imposibila. Risc crescut pentru Placenta Previa il au femeile care au peretele uterin afectat de sarcini anterioare, cezariene, interventii chirurgicale, etc. Un alt risc pentru apariatia Placentei Previa este supravietuirea in conditii care necesita cantitati de oxigen sporite (datorita fumatului, locuirea la altitudini ridicate sau sarcina multipla).
Semne si simptome
Prin deplasarea placentei spre partea inferioara a
rare inainte de saptamina 28, dar cele mai dese intre saptaminile 34-38. 7-30% dintre femeile cu Placenta Previa nu au singerari inainte de
nastere. Singerarea este in general rosu deschis, nefiind neaparat insotita de dureri abdominale, dar poate apare in cazul tusei puternice sau a nastere. In cazul femeilor la care toate aceste simptome nu apar, Placenta Previa poate fi depistata printr-un test cu ultrasunete sau e posibil sa nu fie descoperita decit inainte de nastere.
Cind apare singerarea sau Placenta Previa este suspecta, este recomandat acest test cu ultrasunete.
Tratament
Deoarece majoritatea cazurilor cu placenta aflata la nivel inferior se corecteaza pina la nastere si nu apar probleme, nu se aplica un tratament pina in saptamina 20. Dupa aceasta perioada, fara alte simptome, femeia diagnosticata cu Placenta Previa trebuie sa-si modifice programul de activitate si sa mareasca odihna la pat. In cazul unei singerari, spitalizarea este obligatorie pentru stabilizarea situatiei. Tratamentul este in mod normal recomandat. Acesta cuprinde: spitalizare si odihna la pat (plus baie personala), monitorizarea cu atentie a vitamina C, transfuzie de singe cind este cazul pentru a scremutul prelungit). de multe ori, in cazul femeii care nu mai singereaza o saptamina si accesul ei la spital se face usor (maxim 15 minute), se poate opta pentru supravegherea permanenta la domiciliu si urmarea cu strictete a a saptamini. In acest moment, daca in urma testelor rezulta ca plaminii fatului sint bine dezvoltati se va face cezariana pentru a neasteptate. Daca insa aceasta hemoragie apare inainte de cele 36 de saptamini, se opteaza deasemenea pentru cezariana (copil prematur), dar datorita echipamentelor medicale de terapie intensiva, majoritatea copiilor sint mult mai bine conectati la aceasta aparatura decit la placenta din uter.
3 femei din 4, cu Placenta Previa, nasc prin cezariana inainte de a placenta nu blocheaza cervixul, atunci nasterea naturala se poate incerca.
In oricare caz resultatele sint in general bune: 99 % dintre femeile cu Placenta Previa trec cu bine prin aceasta sarcina, la fel si copiii lor.
Pt. Candidoza Bucala poti adresa intrebari aici, dar informatii despre ea mai poti gasi aici si aici.
|