· articole · intamplari
|
 |
|
autor |
traditiile botezului,help  |
ange

Locatie: MontréalCopii Maia-Ioana: 23 ani, 7 luni Robert-Mihail: 19 ani, 1 luna
|
25.08.2003 10:18 traditiile botezului,help |
|
| |
|
intr-o luna o sa-mi botez bebelusul,astazi de 3 luni. nelamuririle mele in legatura cu botezul sunt:
care sunt obiceiurile?
ce trebuie respectat la un botez?
care sunt obligatziile nasilor fatza de copil?
care sunt obligatziile parintzilor fatza de nasi?
etc.
ange,mamica de 2 ori
http://community.webshots.com/user/maiaioana
|
sus |
 |
|
|
SMOKY

|
26.08.2003 12:14 |
|
| |
|
...noi am luat un cadou la nasi(ceva util);nashii au luat cadou fetii cercei si un lant(fiecare nash cumpara ce vrea la viitoarea fina sau viitorul fin);tot ei au platit popa,au luat rochita de botez si luminarea de botez......
|
sus |
 |
|
Cora

|
26.08.2003 12:51 Re: traditiile botezului,help |
|
| |
|
---------- ange a copil?
... ----------
Obiceiurile cred ca difera de la un "sat" la altul , asa ca poate ai sa stringi pareri complet diferite.
Deobicei pe copil il duce la biserica moasha, sau cel putin asa se purta in trecut, iar acasa il aduce nasha sau nashul, depinde daca sint 2 sau nu. La Alex am fost obligati sa avem nashi 2: el si ea, cununati sau cu grad de rudenie de rang 1 maxim 2 (mama si fiu, sau tata si fiica, sau sora si frate). Eu insa cind am botezat 2 baieti am facut-o de fiecare data singura , dar in localitate diferita, alti preoti.
Detalii despre aceste obiceiuri gasesti pe larg la subiecte deschise de Denise si Ina_nz pe aceeasi tema. 
|
sus |
 |
|
cornelia

Locatie: Galati-RomaniaCopii Alexander Wayne: 19 ani, 5 luni Richard: 17 ani, 11 luni
|
26.08.2003 4:29 |
|
| |
|
mai fetelor dar pentru botezul barbatului meu -care va trece in religia ortodoxa- ce ma sfatuiti ca eu habar nu am cum va decurge lucrurile.
El spune ca daca va avea nevoie de nasa de botez va trebui sa aiba dreptul sa-si aleaga el pe cine vrea -una pe la 18-20 de ani ... asa ca abia asteapta sa fie imbaiat de nasa ... o alta problema este ca popa va avea probleme sa-l boteze in acelasi cazanel in care va fi botezat si Alex ca barbatul asta al meu e tare neastamparat si daca misca cele trei picioare ale lui face popa fleasca ... ..
ia veniti cu idei aici la fata cum va fi la botezul lui babati-miu cate are 1.90 si vreo 110kg...
Ina ti-ai revenit din socul nasterii? Sari aici pe caculator ca avem nevoie de safturile tale.. 
|
sus |
 |
|
SMOKY

|
26.08.2003 6:29 |
|
| |
|
... cornelia...pai sa se pregateasca pt ca nasha tre sa vada putza finului.....la botez nu?!...n-ai vazut my big fat greek weeding?cind tipul s-a ris...
..nasha tine bb in brate la biserica...ii da imbracamintea jos..il paseaza popii care la rindul sau il imbaie..apoi nasha il ea si-i pune lucrurile de botez..costumas alb..mai citeste popa ceva...nasha tre sa aduca pruncul inapoi la mama...daca vrei sa participi la botez iti citeste popa o molifta..apoi plecati acasa sa va omeniti...a sa puna in apa flori,orez,argint si inca ceva dar nu mai stiu ce....................(daca botezi si sotu....tre sa se tina bine ..sa fi cu ochii pe nasha ca pe butelie)....si cam atit..nasha imbaie plodul(plozii)...
***am uitat..nasha tre sa aduca la biserica o pinza alba sau un prosop mare alb in care sa scoata bb dupa ce-l boteaza popa si care cirpa trebuie pusa la uscat acasa deasupra unei oglinzi****nu intreba de ce ca nu stiu..e obicei...pt sotu du-te la wallmart si ia vre-o 10 m de pinza ...alba****gata..daca imi amintesc ceva mai tip aici...
|
sus |
 |
|
|
Cora

|
26.08.2003 7:05 |
|
| |
|
Cornelia, daca il botetzi pe sot stai fara grija ca nu-i mare problema. Depinde de cum discuti inainte cu preotul si-l rogi sa faca totul fara scene stinjenitoare. Eu am vazut 2 variante la adulti ortodoxi, ori a i-a dat cu mir asa cum se face si la bebei (nu si la organele genitale, normal ), ori descaltat cu un cearceaf alb pe umeri a stropit pe cap cu busuiocul. a nashi fiecare, cu luminare si s-a in altar) si cam atit. E bine sa fie imbracat in haine cit mai curate sau noi, dar nimic nu trebuie sa schimbe in biserica ca imbracaminte. Cele 2 botezuri s-au facut doar in prezenta celor din familie, la o ora stabilita cu preotul, ca sa se evite orice "ochi indiscret". 
|
sus |
 |
|
Renata

Copii ENYA ANNE MARIE: 19 ani, 7 luni
|
04.09.2003 9:25 Re: traditiile botezului,help |
|
| |
|
---------- ange a 3 luni. nelamuririle mele in legatura cu botezul sunt:
care sunt obiceiurile?
ce trebuie respectat la un botez?
care sunt obligatziile nasilor fatza de copil?
etc.
ange,mamica de 2 ori
http://community.webshots.com/user/maiaioana ----------
nu ai precizat daca sunteti ortodocsi ?
avand in vedere ca am trecut si noi prin aceasta faza iti pot spune cam despre ce ai nevoie TU cat si nasii .
Noi i-am facut botezul la Manastirea Samurcasesti , si acolo se proceda cam asa .
- daca nu nu ai molitfa facuta tre' sa astepti afara , nu ai voie sa intri in biserica , ti se va face o slujba in fara bisericii care tine in jur de 7 min .
- dupa aceea ai voie sa asisti cu placere la slujba si botezul copilului .
- in prima faza ii se va face o slujba copilului , el va fii tinut in brate de unul din nasi . nasul(a
- dupa aceea se va merge in fata altarului pt. a imbaierea lui in cristelnita .
-la noi in mai multe biserici se solicita lumanari din cera si nu din parafina pt. a
-TU trebuie sa ai urmatoarele : copilul si daca stau sa ma gandesc cam atat .
- nasul tre' sa fie pregatit cu urmatoarele : hainute noi , o sticluta cu ulei de masline sau de florea soarelui , un sapun alb , un prosop alb (astea sunt pt. preot - tot nasul va plati si slujba de botez .-
- nu stiu ce ai fetita sau baiat - dar stiu ca la fetita dupa ce inchina icoanele preotul cu ea in brate , lasa fetita jos la usa altarului , nasul trebuie sa fie pe faza ca sa o ridice cat mai repede (spun asta pt. a
-noi am primit cadou de la nas urm.- : o Biblie , o Icoana , o Carte de rugaciuni si Cartea Crestinului .
- fetita adica finuta a
- cand se pleaca de la biserica finul(a catre nasi si in pragul casei voastre nasul (a ii spune urmatoarele : "MI-AI DAT UN PAGAN TI -AM ADUS UN CRESTIN ."
Dupa botez (petrecere) , a
Il va unge cu mir peste tot , adica pe la incheieturi , calcaie si pe tot corpul , se zice ca daca il unge bine nasa , va avea o pile catifelata ca matasea .Dupa aceea il va imbaia .In cadita se vor pune urm. : ceva dn aur , ceva din argint , o moneda , flori (petale ) , grau si erau mai multe dar sincer nu mai stiu .
Cam atat , sper ca nu am uitat mare lucru .
Am uitat sa precizez ca obligatiile finilor sunt : singura obligatie pe care noi am avut-o a a
Bineinteles ca si noi am dat niste cadouri dar astea nu au fost OBLIGATII . PETRECEREA si TOATE CHELTUIELILE PT. PETRECERE SUNT SUPORTATE de CATRE FINI .
|
sus |
 |
|
stoicescu_mik

|
07.01.2008 5:30 ce trebuie sa faca mama la botez?? |
|
| |
|
care este traditia????/
ce trebuie sa faca parintii....mama....adika...ce trebuie sa cumparam pentru botez???ce reprezinta panza de botez???cum trebuie sa arate??despre ce trebuie sa faca nasii am inteles.....trebuie sa cumpere lumanarea....hainute noi si sa plateasca biserrica,,,,,,dar noi ca si parinti ce facem????doar sa fim prezenti???nu prea cred.....asteot raspunsul vostru....
|
sus |
 |
|
popica

Locatie: TimisoaraCopii Sara Izabela: 14 ani Carla Anisia: 11 ani, 11 luni
|
20.02.2008 3:02 |
|
| |
|
Stoicescu_mik, din cate stiu eu, ca si parinti intr-adevar nu ai obligatii in legatura cu botezul la biserica...desi deocamdata am fost doar nasha, sper la vara sa fiu in partea cealalta
Doar petrecerea de dupa.
In rest...de acasa il trimiti cu nasha/moasha cu hainele copilului, la biserica tot ce e de facut e treaba nashei, ti-l aduce ea acasa in haine cumparate de ea, si tu primesti copilul crestinat. Nashii platesc biserica, nashii iau lumnarea, materialul/prosopul si ce mai trebuie, daca mai trebuie (sapun, ulei, etc)
Petrecere, daca nu a
Crista
|
sus |
 |
|
simona_iassy

|
22.02.2008 4:49 |
|
| |
|
In ceea ce priveste imbracatul bebe-ului dupa botez obiceiurile sunt impartite. Eu de exemplu am imbracat finele cu hainele cumparate de mine acasa, dupa baita de "scoatere din mir", nu la biserica. si fetita mea tot cu hainutele de acasa s-a la biserica si doar dupa baita de acasa nasa a ea.
Cand am botezat prima data nu aveam fetita deci nu ma miscam prea repede la imbracat gagalicile, asa ca am rugat sa se ocupe de imbracat moasa (una din bunici) sa nu tin copilul dezbracat pana ma descaltam eu cum "functioneaza" hainutele acelea de papusele
Acum e alta poveste, am experienta asa ca finuta mezina va fi imbracata de nasa!
Sanatate la copii!
|
sus |
 |
|
vyronis

|
|
vyronis

|
|
vyronis