· articole
· intamplari
ultimele mesaje   |   reguli  |   ajutor  |   lista membrilor
Ultima vizita a fost

Index www.parinti.com > Copiii >Copii cu nevoi speciale > Copiii dislexici
< subiectul anterior :: subiectul urmator > pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  »
subiect nou  raspunde
autor Copiii dislexici     
FAIRY_ADINA

14.11.2006 2:55   Copiii dislexici  citat 

Dificultatile la citire nu pot fi considerate un indicator al nivelului de inteligenta. Multi copii , foarte inteligenti au totusi dificultati majore la citire, care le franeaza procesul de adaptare in clasa de elevi , si succesul scolar.

Tehnica moderna reuseste sa rezolve unele din aceste aspecte . NE poate ajuta sa intelegem mai bine ce anume se intampla cu acesti copii prin simulari ale perceptiei lor, dar ne ofera si mijloacele necesare construirii de materiale didactice capabile sa imbunatateasca considerabil capacitatea de recunoastere a literelor , silabelor, si rapiditatea citirii.

Sper din suflet ca din ce in ce mai putini copii sa mai fie etichetati de catre colectivul lor si de catre printii lor cu apelativul "prostule" numai pentru ca nu citesc corect imediat ce au inceput clasa I . Invatarea citirii este un proces care dureaza pe parcursul a cel putin doi ani, iar la copiii cu dificultati de citire se poate intinde si mai mult. Exista multe resurse pe net in legatura cu dislexia , si cu permisiunea admin. voi pune si aici cateva linkuri la acestea . Informarea parintilor este primul pas catre eliminarea barierelor intre copil si carte


sus

Denunta
FAIRY_ADINA

14.11.2006 4:40     citat 

Dislexia se poate defini ca incapacitatea de a citi , sau dificultatile legate de aceasta deprindere. Mai vorbim zambet

sus

Denunta
admin

15.11.2006 12:06     citat 

http://www.parinti.com/Dislexia-articol-350.html

sus

Denunta
FAIRY_ADINA

15.11.2006 12:18     citat 

Minunat articol, multumesc.

Sunt curioasa in legatura cu parerea parintilor despre acest lucru. Acest aspect este foarte important mai ales in clasa I . Fiind invatatoare m-am lovit de faptul ca parintii nu inteleg de ce copilul care stie asa de multe poezii nu le poate si citi. Si de atitudini nepotrivite fata de proprii copii care sufereau de o forma mai usoara sau mai grava despre dislexie. Cred ca un dialog cu parintii este constructiv de ambele parti. Marea majoritate a copiilor inregistreaza esecuri scolare tocmai datorita faptului ca nu reusesc sa citeasca eficient. Imaginati-va copilul de clasa a doua de la care se asteapta sa faca proiecte, sa rezolve probleme din culegeri, cum ramane in urma tocmai acestei probleme . Apar apoi complicatii de ordin emotional si adaptativ. Nu sunt psiholog, si nu am pretentia sa le stiu pe toate , imi pare insa nespus de rau de copiii care dintr-un motiv sau altul raman cu ochii tristi pe holurile scolii pentru ca au fost dati afara de la ora si sunt considerati "prostii" clasei numai pentru ca nu stiu sa citeasca . Am avut in clasa copii dislexici pe care am reusit sa ii invat sa citeasca dar metodele folosite nici macar nu s-au apropiat de cele traditionale. I-am invatat sa citeasca cu nasul cu mainile etc. tot felul de trucuri si metode nonconformiste ca sa ii fac sa invete o litera. Am avut si colaborarea parintilor, pentru ca am reusit sa ii informez la timp despre aceasta problema. Dar mi-au venit in cl;asa copii de la alti invatatori care nici nu mai voiau sa puna mana pe carte. Din cauza traumelor pe care le suportasera un an intreg in clasa de "matematicieni" sau copii destepti. Daca un copil dislexic primeste ca tema pentru acasa sa rezolve 20 de probleme la matematica dintr-o culegere .... ce face ? Daca intr-o clasa numai astfel se face matematica ... pe baza de culegeri el ce face ? ramane in urma? Iata intrebarile mele si problemele pe care parca nimeni nu si le mai pune in romania. Un copil inteligent poate fi dislexic. Dar asta nu da dreptul nimanui sa ii fure sansa de la a primi o educatie potrivita. Deci ... va invit la discutie. una mai putin academica, dar care face parte din viata . Cu exemple concrete, cu solutii , cu intrebari care odata puse isi vor gasi raspuns.


sus

Denunta
betiana
Locatie: str.Padurea Craiului nr.1

20.11.2006 8:51   dislexia  citat 

Dislexia ca si disgrafia sunt de competenta profesorului logoped.Tehnicile pe care le folosim in terapie sunt diverse.Intr-adevar sunt cazuri uneori dificile.M-am chinuit cu un disgrafic vreo trei ani sa-l invat sa scrie astfel incat sa inteleaga in primul rand el ceea ce a scris.Faptul ca a venit la mine in clasa a IV-a, deci destul de tarziu, a facut ca munca de recuperare sa fie greoaie.Cred ca exista o doza de vina a educatoarei,a invatatoarei,dar mai ales a parintilor extrem de ocupati , care au preferat sa nu acorde unui copil stangaci atentia pe care o merita lasandu-l sa scrie asa cum putea.Copiii cu sindrom dislexico-disgrafic trebuie indrumati catre specialisti atunci cand invatatorii nu reusesc sa ii recupereze.

sus

Denunta
FAIRY_ADINA

20.11.2006 8:57     citat 

Sigur. Sunt pe deplin de acord. Noroc ca mamica respectiva, intelesese aceasta necesitate. Pacat ca sunt atat de putini specialisti, si ca nu exista cate un logoped in fiecare scoala. de multe ori consilierii (care exista in aproape fiecare scoala ) nu pot aborda aceasta problema care este chiar de competenta unui specialist.

Pe langa efortul specialistului invatatorul ar trebui sa asigure confortul afectiv al copilului si sa nu ii submineze increderea in fortele proprii. Eu cel putin asta fac. Si multe colege pe care le cunosc. Sunt insa si unii invatatori care .... pun dislexia - ca si ADHD pe seama unor lipsuri si carente in educatie din familie


sus

Denunta
Beba
Locatie: Bucuresti
Copii
Stefan: 26 ani, 5 luni

29.11.2006 10:32     citat 

ADHD nu are nici o legatura cu mediul familial; iar dislexia...nici atat. Persoanele interesate trebuie sa se adreseze logopedului si sa aiba rabdare (pe de o parte) si sa isi convinga copilul sa colaboreze cu logopedul, sa il vada ca pe un prieten care il ajuta, nici profesor, nici doctor! zambet

sus

Denunta
FAIRY_ADINA

29.11.2006 10:47     citat 

Dislexia unui copil poate avea cauze diferite , subiectul este despre cum ar trebui sa abordeze un invatator aceasta problema . Copilul nu intra in contact numai cu logopedul, numai cu mama, ci si cu colectivul scolar, si cu invatatorul cred ca este foarte important sa se discute aceasta problema , mai ales din perspectiva celor cu care copilul isi petrece foarte mult timp - in speta parintii si invatatorul .

De aceea a si deschis subiectul , pentru ca atata timp cat acesta va ramane numai la nivel de specialisti in domeniu rezultatele muncii lor este posibil sa se piarda in ignoranta societatii . Ca acesti copii care sunt dislexsici sunt adesea tratati foarte brutal , mai ales in clasa I nu e cazul sa discut aici . De exemplu, tatal meu, care este acum Conferentiar universitar mi-a marturisit ca a invatat sa citeasca foarte greu cand era mic si ca se simtea foarte prost din cauza asta . Am citit despre oameni cu aceasta problema si mi-am pus la randul meu intrebarea cati copii chiar in acest moment merg la scoala , vor sa invete sa citeasca , sunt inteligenti, dar dislexici. Ce fac ei maine si in urmatoarele zile in bancuta lor acolo mereu in urma la invatarea literelor si a citirii, mereu apostrofati de invatator poate si de parinte acasa, daca nimeni nu isi pune problema ca poate acel copil este dislexic.

Subiectul l-am deschis pentru a deveni ceva interactiv, articole sunt destule pe net.


sus

Denunta
Beba
Locatie: Bucuresti
Copii
Stefan: 26 ani, 5 luni

30.11.2006 8:31     citat 

In mod normal, logopedul este persoana-tampon, avocatul copilului, interfata intre copil si: parinti, familie, profesori, chiar si prietenii copilului.
El acorda consiliere, nu face doar terapia logopedica. Dupa cum terapia logopedica inseamna mai mult decat niste exercitii respiratorii sau de scris-citit! Iubesc aceasta meserie fiindca inseamna empatie, stiinta de a mangaia sau a certa, si rezultatele sunt cea mai mare rasplata! sarut


sus

Denunta
FAIRY_ADINA

30.11.2006 5:01     citat 

Da aveti dreptate, odata inscris intr-o astfel de activitate, copilul are mari beneficii. Dar pana a ajunge la logoped, cu problema legata de dislexie, sunt multe probleme de infruntat. Mai ales atunci cand copilul vorbeste perfect, pronunta perfect , dar nu poate invata sa citeasca. Atunci invatatorul sa presupunem ca depisteaza problema si informeaza parintele , ii recomanda sa isi duca micutul la logoped. Parintele ii da replica de cele mai multe ori , ca acel copil nu are nevoie de logoped "ca acolo se duc numai cei care nu stiu sa vorbeasca corect" .

Sau, si mai grav, chiar invatatorul nu recunoaste ca este vorba de dislexie !!!!!!!!

Credeti ca ar fi oportuna o evaluare a copiilor din clasa I , sa spunem dupa primul semestru, de catre logoped?

Credeti ca este necesara prezenta in scoli a unor cabinete de logopedie - si nu numai in scolile mari unde oricum parintii au un nivel cultural ridicat, ci mai ales in scolile din sate unde nivelul cultural este mai scazut? Si unde cititul si socotitul sunt considerati de fapt un fel de reper exclusiv al nivelului de inteligenta al unui copil? Eu nu vorbesc de copiii care deja sunt inscrisi si cu care deja lucreaza logopedul. Despre aceea ce sa spun ....... sunt niste norocosi !

Situatia in Romania referitoare la cabinetele de logopedie din scoli este stiut dezastruoasa- de exemplu la scoala unde eu lucrez nu exista cabinet de logopedie ! Si chiar o sa ma interesez cate cabinete de logopedie exista si cati copii beneficiaza de serviciile acestora. Voi reveni cu informatii - asta daca nu le aveti Dvs deja zambet zambet


sus

Denunta
Beba
Locatie: Bucuresti
Copii
Stefan: 26 ani, 5 luni

30.11.2006 6:55     citat 

Nu cred ca a avea cabinet logopedic intr-o scoala inseamna foarte mult; nu mi-as dori sa inchiriez acolo un spatiu, si va spun de ce (si am fost in situatia asta!!) : copiii sunt la ore; ca sa-ti vina la terapie inseamna ca pleaca de la o ora (daca nu de la doua!); insemna ca va trebui sa recupereze niste cunostinte (mai ales in cazul copiilor dislexici, care se pot baza mai ales pe memoria auditiva) si, deci, nu ii va fi usor; poate se jeneaza sa stie colegii ca merge la terapie (copiii sunt rai, l-ar putea jigni).
Eu sunt pentru terapia logopedica efectuata in afara orelor de curs si, mai ales, in afara scolii! jenat
Stiu ca ideea e discutabila, dar, dupa experienta pe care o am, asta e parerea pe care mi-am format-o.


sus

Denunta
FAIRY_ADINA

30.11.2006 9:32     citat 

Da , aveti dreptate in ceea ce priveste atitudinea parintilor si copiilor. Si totusi, la noi in scoala exista un cabinet de consiliere psihologica, este frecventat cu placere de copii - ba chiar se lauda cand merg acolo , nu stiu ce le-a facut Dna psiholog dar abia asteapta sa mearga acolo sa faca diverse lucruri cu dansa( coloreaza, rezolva puzzeluri) sunt foarte fericiti. PErceptia parintilor este schimbata asupra "psihologului" buna pentru "nebuni" Si asta de cacnd exista acel cabinet in scoala. Dar numai asa vom reusi sa schimbam aceasta perceptie. Eu am citit pe situl MEDC ca aceste cabinete sunt obligatorii ba chiar se acorda si bani pentru a fi dotate asa cum trebuie , in jur de 160 mil lei vechi . Dar ca nu sunt cadre de specialitate. Evident un copil cu probleme de auz, si de dictie, va avea probleme si la citire dar .... ce ne facem cu cei care nu au totusi nici probleme de auz, nici probleme de pronuntie, de dictie, sunt f inteligenti si totusi nu pot invata sa citeasca ? De peste 14 ani lucrez in invatamant. Stiu perfect ce vorbesc. Pot sa imi dau seama cand un copil este dislexic si il indrum catre logoped, catre psiholog, intotdeauna , dar stiu invatatori care nu isi dau seama ca e dislexie. Insista in a face si mai multe greseli etc. Stiu si parinti care nu vor sa recunoasca ... am vazut ca stiti despre ce vorbesc am citit ce ati postat la aba .

De exemplu un copild e trei ani cunoaste toate literele perfect
. Cand i se da un cuvant totusi nu il citeste . E normal pentru varsta lui. Dar daca acest lucru se intampla la varsta de 7 ani , de 8 ani , de 9 ani , inseamna ca e clar ca exista problema dislexiei . Acum ma refer la copiii care Nu au probleme de auz, vaz, pronuntie .


sus

Denunta
Beba
Locatie: Bucuresti
Copii
Stefan: 26 ani, 5 luni

30.11.2006 9:40     citat 

Psihologul nu face logopedie, dupa cum logopedul nu aplica nici Raven, nici Szondyt... Sunt doua meserii complementare.

sus

Denunta
FAIRY_ADINA

30.11.2006 9:48     citat 

Eu ii trimit la amandoi ca sa fiu sigura ! rad ca primesc cel mai bun ajutor. Si stii de ce ? pentru ca marea majoritate a parintilor au auzit de psiholog ca "e de bine" si accepta sa isi duca acolo copilul, Ajunsi acolo eu stiu ca si psihologul le va spune sa mearga sa faca sedinte de logopedie . Stiti care e perceptia omului "de rand" despre logoped? Va zic ce spun parintii in sedinte sau in particular, ca este cel care se ocupa de "aia cu probleme" . Oricat le-as explica eu ca e bine pentru copil etc.... mai prind unii si ura pe mine ca ii trimit cu copilul la logoped rad ca doar nu are probleme . Uite si un e-mail de la o mamica citez:

"ca fiecare om de pe planeta asta.. vreau si eu ca si d-voastra sa traiesc decent alaturi de copilul si familia mea.. insa e destul de greu cu problemele pe care le avem... nici nu va puteti inchipui prin ce trece o familie cu un copil cu probleme. nimeni nu te ajuta niciodata...

ca un ex: l-am dus la logopedie.. si cuminte asteptam afara din cabinet sa iasa.. sa intreb cum s-a descurcat. mi s-a-ntamplat la mai multe cabinete. copilul era lasat sa se joace singur,, iar ele aveau diverse activitati. stiti cum tipa sufletul si ce rana adanca lasa aceste lucruri? stiti cat de greu este sa nu gasesti oameni si materiale potrivite sa poate fi salvat copilul tau? stiti cat ne costa pe noi informatiile si materiale didactice? medicamentele? vitaminele ?

pe langa sperantele pe care le avem... nu costa nimic , intr-adevar! "

Evident ca nu este vorba despre cabinete particulare.


sus

Denunta
Beba
Locatie: Bucuresti
Copii
Stefan: 26 ani, 5 luni

30.11.2006 11:30     citat 

La urma-urmei nu cred ca depinde neaparat de tipul de cabinet, ci de om... Si cum a fi om e lucru mare... De ex, avand si eu incredere in cabinetele individuale m-am adresat unuia pt o interventie chirurgicala trist
Era sa mi se traga moartea, nu exagerez; la un pas de a face septicemie...
Evident, un logoped nu omoara pe nimeni (atentie, un psiholog o poate face! trag cu ochiul ). Si, fiind in regim individual. e interesat sa aiba clientela.


sus

Denunta


< subiectul anterior :: subiectul urmator> pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  »
Data este GMT + 2 Ore
subiect nou  raspunde
mergi la: