· articole · intamplari
|
 |
|
autor |
Nume si semnificatii  |
Cisa

|
22.02.2006 7:13 |
|
| |
|
super interesant site.... parerea mea
www.behindthename.com
the etymology and history of first names
|
sus |
 |
|
|
janette

Locatie: JaponiaCopii Ota Rion: 17 ani, 4 luni Ota Stefania-Cristina: 26 ani, 1 luna
|
03.03.2006 6:40 |
|
| |
|
Sa va spun semnificatia numelui al lui samurica .RION ,kanjiile sint din limba chineza,si inseamna un samurai viteaz,un barbat puternic 
|
sus |
 |
|
ochisor

|
03.03.2006 7:00 |
|
| |
|
M-am amuzat putin pe seama sotului ,semnificatia numelui meu "nobil" iar semnificatia numelui lui "taran" 
|
sus |
 |
|
timoria

Copii Alexandra Maria Hristina
|
22.07.2006 9:17 Re: Nume si semnificatii |
|
| |
|
Sper sa nu deranjeze pe cineva, ca am considerat necesara completarea sau modificarea traducerilor unor nume (cel putin din lb greaca) a nume pusa de Carmella, si pe care le-am observat a
Nu am reusit sa le corectez pe toate (in afara de faptul ca a unele explicatii mai concludente prin dictionare)
ALEXANDRU / ALEXANDRA - de la "Alexandros", nume grecesc care inseamna "protector al barbatilor ". Alex-protectie+ Andras-barbat
ANGELA / ANGELICA - Vb aggelo-> a
ANDREEA / ANDREI - de la sb andras ->barbat
ATANASIE -Sb. athanasia-> nemurire
AUGUSTA / AUGUSTINA / AUGUSTIN - de la cuvantul latin sfant, venerat, maestos
AURA / AURELIA / AUREL - gr. sb avra -> aer in miscare, rasuflare a obicei aer rece de dimineata provenit dinspre mare.
ECATERINA - etimologia din greaca nu este sigura. Se presupune ca vine din sb ekateros -> fiecare din cei doi. Mai noua talmacire etimologica cu cuvantul gr katharos o fac cuvintele din limbi straine Katharine, Katherina (cuvintele de origine greaca din limbile straine au pastrat th ptr cuvintele scrise cu thita, cele cu xi se scriu cu ch iar cele cu fi cu ph )
CLEOPATRA - kleos faima de onoare dobandita de cineva in urma faptelor eroice kleos+patra<-patir (tata) cea care-si are originea intr-un tata slavit.
CORINA - gr sb kori -> fata (dar in gr insemna si pupila)
CRISTINA / CRISTIAN - gr adj hristos -> (despre persoane) care traieste si se comporta in acord cu morala, care cunoaste si slujeste ceea ce este drept.
DANA / DANIELA / DAN / DANIEL - ebraica Daniyel -> judecatorul meu (este) Dumnezeu
DIONISIE myth gr Dionysos -> zeu al rasului , vinului si fertilitatii. Desi controversata, cea mai acceptata talmacire etimologica este Dios-zeu + nysos - denumire data fecioarele din compania zeului Dionisos in mitologia greaca )
DORIN - este adevarat ca in gr "doro" inseamna dar, cadou. eu unul ma indoiesc ca provenienta lui etimologica in limba romana e din gr.
DUMITRU - myth gr Dimitra zeita agriculturii. Da (pamant) + Mitir (mama, maica) asadar, maica tarana sau mama pamant
ELENA - inca din vechime s-au dat nenumarate asocieri etimologice pentru Eleni, cum ar fi "selini" -> luna, asocieri nebazate insa etimologico-stiintific. cea mai interesanta editare pare a
ELISABETA - ebr. - Eliseva-> Dumnezeul meu este inbelsugat, adica Dumnezeu este cel ce aduce imbelsugarea
EUFROSINA - gr. sb. eufrosini. in myth gr. , adanca bucurie, mare multumire sufleteasca.
EUGENIA / EUGEN - gr. sb. evgenis-> (despre persoane) care are radacini de neam nobil, prin urmare bine crescut, manierat.
EUSEBIU - gr. sb. evsevis-> evlavios
GRIGORE - gr. vb grigoro -> a
IACOB - ebr Ya 'akov. Posibila asociere cu sb. ebr "aqeb" (calcai) sau, vb. "aqab" (a
IOANA / ION / IOAN - ebr. "Y(eh)okhanan " -> Dumnezeu a
IRINA - gr. sb. irini -> pace
MARIA - ebr Marjam -> amara, nesupusa. Dupa altii este asociat cu "mrh", radacina pe provenienta egipteana -> puternic, fertil, purtator de roada buna
MARTA - aramaica marta-> doamna, gospodina.
MELISA - gr. sb. melissa -> albina
MONICA - e adevarat ca "monos" in gr. inseamna singur (si nu sihastru), dar eu , personal, nu cred ca etimologia numelui e din greaca
---------- citat:
NARCISA - de la "narkissos", nume grec care inseamna "pierdut". ---------- exista cuvantul in greaca. inseamna narcisist. Etimologia insa, este necunoscuta
NICOLETA / NICOLAE - din gr "niki" (victorie) +"laos" (popor) ->victoria poporului
---------- citat: OFELIA / FELICIA - de la "opheleia", cuvant grec insemnand "ajutor". ----------
FELICIA cred c a greba din lat felix,-icis ->roditor, fericit, plin de succese
OFELIA este din gr ophelos >ofelia -> castig, avantaj, marire a
am sa revin cu celelalte, in viitorul apropiat. Cer scuze pentru posibilele erori de ortografie
|
sus |
 |
|
NIKOLUSH

Locatie: TARGOVISTECopii Maria : 18 ani, 7 luni Gabriela: 19 ani, 10 luni
|
16.08.2006 8:11 |
|
| |
|
Poate gasesti ceva si pentru Gheorghe, Pompiliu, sau Erna
|
sus |
 |
|
|
bumby

|
16.08.2006 6:10 |
|
| |
|
Poate sa -mi confirme cinea daca numele madalina si mirele deriva de la maria.....Astaca sa nu ma mai contrazic cu sotul.... 
|
sus |
 |
|
bumby

|
16.08.2006 6:11 |
|
| |
|
am vrut sa scriu mirela dar.....
|
sus |
 |
|
sophia3

Locatie: IasiCopii Sofia Ioana: 19 ani Ruxandra Maria: 15 ani, 9 luni
|
17.08.2006 11:07 |
|
| |
|
Adaug si numele fetitei mele:Sophia=intelepciune in limba greaca.
|
sus |
 |
|
ramy

|
16.09.2006 2:19 |
|
| |
|
Stie cineva ....ce semnifica numele bäiatului meu??Darius Nikolas...
sau poate din ce ce nume se trage??Uite ca asta nu m-am gindit niciodata pina sa gasesc subiectul...
|
sus |
 |
|
timoria

|
17.09.2006 4:11 |
|
| |
|
---------- ramy a mirele deriva de la maria.....Astaca sa nu ma mai contrazic cu sotul....  ----------
MARIA - ebr Marjam -> amara, nesupusa. Dupa altii este asociat cu "mrh", radacina pe provenienta egipteana -> puternic, fertil, purtator de roada buna
Desi unii cred ca Mirela provine de la Miriam->Marjam , mie-mi pare o aberatie. La fel de bine putea proveni din adj. lat. mire ->minunat uimitor, Dar in latina nu exista terminatia ela, ella sau elle
Parerea mea e ca intre cele 3 nume nu exista nici o legatura.
|
sus |
 |
|
timoria

|
17.09.2006 5:29 |
|
| |
|
---------- NIKOLUSH a pentru Gheorghe, Pompiliu, sau Erna ----------
GHEORGHE- din gr. gheorghos->agricultor / ghiorghia -> agricultura
ERNA -dim engl. pentru earnest
POMPILIU-POMILIUS->nume gentilic roman
|
sus |
 |
|
ramy

|
17.09.2006 10:00 |
|
| |
|
Timoria ..iti multumesc multtt....waww!!! mai da ce nume i-am pus fiului meu fara sa vreau "Imparat....victoria poporului,, 
|
sus |
 |
|
NicoletaBotez

Locatie: Bucuresti, sector 2Copii Andreea-Maria: 17 ani, 4 luni Daniel-Gabriel: 14 ani, 4 luni Catalin-Mihai: 14 ani, 4 luni
|
22.09.2006 2:11 |
|
| |
|
Multumim pt. informatii... 
|
sus |
 |
|
alinutza_s

|
16.10.2006 8:15 |
|
| |
|
Dar numele Denissa si Gabriela stie cineva ce semnificatie au?
|
sus |
 |
|
|
|