";

 Intamplari despre stele


Cum nu trebuie sa te comporti cu cei in doliuCand cineva isi pierde un copil, fie prematur, fie dupa nastere sau avort este ceva foarte dureros, nimic nu este mai dureros pentru un parinte decat sa isi ingroape copilul, cand normal copiii isi ingrop parintii.

De aceea, din experientele mele si ale altora care au trecut prin asa ceva, am cateva cuvinte de spus pentru cei care nu stiu sau nu cunosc situatia personal, pentru cei care cred ca daca esti optimist poti da sfaturi asemanatoare celor ce sa dau in general.

Multe reactii care par destul de normale sunt pentru un parinte care a pierdut copilul foarte dureroase. Acesta se simte neinteles de cei de afara incat nu mai scoate o vorba despre aceasta crezand ca ii deranjeaza pe ceilalti, aceasta facandu-l astfel sa sufere mai mult.

Cateva sfaturi legate de acest subiect sunt:
    - nu iti da cu parerea

    - nu da sfaturi pentru alinarea durerii, sfaturi ce tie ti se par normale, sau crezi ca ar ajuta (ca de exemplu: "daca as fi in locul tau as ascunde pozele acelea" sau "daca as fi in locul tau as lasa de o parte si nu as mai discuta despre asta ca asa nu treci mai repede peste durerea asta, gandeste-te la viitor", "lasa ca vei face tu alt copil si sa vezi ce bucurie atunci", "lasa ca ai deja un copil sanatos" etc). Nici un alt copil cat ar fi el de gingas nu il poate inlocui pe cel pierdut.

    - in caz in care copilul a trait o vreme si mergi pe acolo foarte des, nu incerca vreodata sa strangi hainele copilului din dulap si sa spui ca este mai bine asa.

    - priveste pe cel indurerat si care poarta doliu ca pe orice om de rand si nu cauta sa il faci sa se simta compatimit.

Comportamentul normal si omenesc e cel mai bun.
Argumentele tine-le pentru tine!

Cu stima si respect,Denise
publicat la 04.03.2002 (5549 citiri)