";

 Intamplari despre stele


     Declararea decesuluiDeclararea copilului

Dupa ce ati nascut copilul, poate fi declarat la oficiul starii civile. Nu e nevoie sa mergi tu ca mama dar o poate face sotul, parintii sau un alt membru al familiei care a fost prezent la nastere.

Aici in Olanda se procedeaza altfel poate, dar puteti intreba doctorul sau o alta instanta din tara respectiva cum se procedeaza mai exact si care sint posibilitatile. Exista posibilitati de crematie, inmormintare sau chiar sa luati copilul acasa.
In Romania:
Copilul trebuie declarat in termen de:
- 15 zile de la nastere, daca copilul se naste viu si este in viata
- 3 zile de la nastere, daca copilul s-a nascut mort
- 24 ore de la deces, daca copilul s-a nascut viu, dar a murit in primele 15 zile.


Daca declararea nasterii se face la mai mult de 1 an, pentru a se efectua inregistrarea este necesara o sentinta judecatoreasca.
Daca nasterea nu este declarata in termenele prevazute de lege, persoanele care aveau obligatia sa faca declaratia sunt sanctionate cu amenda.
In Olanda, copilul care a depasit 24 de saptamani de sarcina poate fi inregistrat la oficiul starii civile, poate fi trecut in carnetul de casatorie. Daca copilul e nascut dupa 24 saptamani de sarcina, legea nu-i obliga pe parinti sa-l declare.

Pentru mai multe informatii cu privire la aceasta, contactati instantele respective din tara unde locuiti ca de exemplu pe cei de la asigurarea dumneavoastra de sanatate... In multe tari, multe aranjamente dupa decesul copilului se fac automat. Declaratia copilului nascut mort se va face numai in cazul ca dumneavoastra doriti aceasta... odata ce l-ati declarat, sinteti obligat sa ii faceti crematia sau inmormintarea. In caz ca aveti copii mai mari acasa, va indrumam ca copiii mai mari de doi ani sa ii luati cu voi la desfasurarea procesului de crematie sau inmormintare. In asa fel ii ajuta si pe ei sa inteleaga mai bine si sa accepte durerea pierderii unui fratior sau a unei surioare (mai multe detalii in faza a doua ''sosirea acasa'')


Anuntul nasterii si decesul copilului

Familia, prietenii sau vecinii si cunostintele dumneavoastra "asteapta" un fel de stire din partea voastra.
Ca idee ii puteti anunta prin a le trimite o vedere facuta special pentru a anunta nasterea si decesul copilului, se scrie in ea data nasterii si decesului, greutatea sau numele. Eventual puteti scrie un memorium sau un text frumos in memoria copilului.
Daca nu doriti aceasta, atunci puteti cere ajutorul unui membru de familie sau prieten in care aveti incredere sa dea de stire telefonic.

De ce este important un fel de "anuntare"? In asa fel cei ce nu stiu inca ce s-a intimplat mai exact sau nu indraznesc sa va intrebe, sint si ei pregatiti dinainte ca in cazul cind va intilniti sa nu cumva sa va zica ceva cu care sa va raneasca sufleteste, ca povara suferintei pe care o aveti sa devina si mai grea la reactia lor. (cititi si la Acasa mai multe despre reactia din imprejur).


Laptele de mama

Copilasul tau a decedat si corpul incepe deja sa reactioneze: sinii incep sa produca laptele si nu stii ce sa faci. Laptele din sini iti aduce aminte de copil si este foarte dureros sa stii ca nu il poti alapta. Alte simtaminte sint durerile de contractii dupa nastere. Toate acestea te fac sa suferi si mai mult. Un sutien care stringe bine pieptul poate ajuta uneori. In caz ca nu te ajuta cu nimic si productia de lapte nu incetineste, pieptul devine sensibil si se intareste... E mai bine sa cereti ajutorul doctorului sa va dea medicamente care opreste productia de lapte.

Este foarte, dar chiar foarte dureros sa fii constienta ca ai lapte in sini, dar nu mai ai bebe de alaptat.


Acasa

Este posibil ca daca nu sint probleme cu tine dupa nastere sa fii trimisa acasa. Se mai intimpla ca unele mame nu vor sa mearga acasa dupa nastere (in prima sau a doua zi). Au teama de a se confrunta cu goliciunea. In loc sa mearga cu un cocut acasa merg cu miinile goale.

Deasemeni poate acasa era totul aranjat, o cameruta special pentru bebic plina cu lucrusoare. De aceea va indrumam sa nu lasati sa fie strins totul de membrii familiei crezind ca in asa fel va ajuta mult mai bine la sosirea acasa, pentru ca va usura confruntarea cu cameruta aceea a bebeului aranjata.
In modul acesta pierdeti sansa de a va lua ramas bun de la copilul dumneavoastra cu toate ca confruntarea cu cameruta care era pregatita pentru el e foarte dureroasa. E cel mai intelept sa accepti ca ai avut un copil care normal trebuia sa iti aduca bucuria sufleteasca.

Toate acestea te vor ajuta enorm in viitor ca sa accepti durerea. In asa fel procesul doliului va fi mai de "scurta" durata.

Nu va grabiti de a lua decizii si a le aplica imediat in astfel de situatii ca poate mai tirziu o sa va para rau ca nu ati facut altfel.
In primele zile dupa sosirea acasa o sa va fie foarte greu, tot timpul va ginditi numai la copilul vostru imaginindu-va cam cum ar fi trebuit sa fie... Fel si fel de ginduri va trec prin cap in asa fel se poate sa aveti probleme cu somnul sau chiar nu puteti dormi deloc. Nu ezitati sa cereti ajutorul doctorului dumneavoastra de familie sau celui din spital.
E foarte normal sa plingeti, sa visati sau sa vorbiti cu sau despre copilul dumneavoastra.


O mama povestea:
     "Cind m-am intors acasa era chiar prima seara de Craciun. Numai eu cu sotul eram in casa. Nu am putut sa imi ascund emotiile si m-a bufnit plinsul, simteam nevoia de a discuta si de a imi spune cum ma simt si ce tare greu imi este. Sotul a desfacut o sticla de vin, a aprins o luminare, m-a luat de mina linga el si am inceput sa ii spun cum ma simt... 6 ore intregi m-a ascultat, am plins ca un copil mic pe umarul lui. Ii multumesc foarte mult pentru sprijinul sau, ca m-a ascultat, ca m-au intarit vorbele sale si in special am simtit cit de mult ma iubeste."


Din nou acasa: cei din imprejurul tau

Trebuie sa realizezi ca cei din imprejurul tau: prietenilor, familiei sau cunoscutilor, le este foarte greu sa discute cu tine despre pierderea copilului tau.
La unii li se poate parea asa de dificil incit intrerup de tot contactul cu tine si cauta sa te ocoleasca. Prefera sa evite confruntarea.

Unora le este greu sa inceapa o discutie cu tine, primele cuvinte sint cele mai grele de spus. De aceea daca membri familiei sau prietenii va viziteaza ar fi bine ca tu sa deschizi discutia. Simti nevoia de a discuta si despre copil atunci da de inteles ca ai nevoie de o ureche ascultatoare.
Deseori si ei simt nevoia de a te sprijini dar nu indraznesc sau le este teama sa nu te faca sa suferi, de aceea ar trebui sa iei tu initiativa de a face primul pas.


Reactia unui parinte:
     "In prima zi dupa deces am propus sa ii anuntam pe toti de 'pierderea' copilului prin a le telefona. Majoritatea au spus ca daca noi nu ii telefonam ei nu ar fi indraznit sa sune sau sa vina in vizita la noi."
Acest articol face parte din Decesul unui copil in timpul sarcinii sau imediat dupa nastereDenise
publicat la 04.03.2002 (5103 citiri)