";

 Intamplari despre stele


Poveste cu final tristTimp de 35 de ani m-am tinut de scoli...apoi m-am gandit ca ar trebui sa am si un copilas (impreuna cu sotul meu).
Pe 1 februarie 2005. am nascut un baietel de 3,5 kg (LUCA) (la Clinica de Obstetrica-Ginecologie D.Stanca din Cluj-Napoca), iar pe data de 9 febr. a decedat! Sunt distrusa! Sarcina a decurs fara probleme (desi am 36ani), copilul s-a dezvoltat normal pana in ziua cand am ajuns la maternitate! Problema a constat in faptul ca dupa declansarea travaliului nu mi s-a dilatat colul! Am stat in travaliu 12 ore numai in spital (plus 5h acasa)!
Doctorita care m-a urmarit 9 luni (Mariana Vuscan) m-a lasat balta (desi imi promisese in repetate randuri ca va fi alaturi de mine si am anuntat-o cand am plecat la spital!), iar medicul de garda Doru Diculescu (conferentiar!-cu doctorat in bataile fetale!) a dormit si a dat dispozitii sa nu fie trezit!
Timp de 5 ore si jumatate (intre orele 23,00 si 4,30) nu mi s-a acordat asistenta medicala. In acest timp am solicitat in mod repetat asistenta medicala, dar rezidentii mi-au spus ca medicul Diculescu doarme si ca a dat dispozitie sa nu fie deranjat!
Cand s-a trezit (ora 4,30) medicul Diculescu si a constatat gravitatea situatiei, bataile cordului bebelasului ajunsese treptat nefiresti de mici (20 batai/min in loc de 140 batai/min), a hotarat operatia cezariana, dar si aceasta operatie a fost amanata o ora si jumatate, lucru ce i-a fost fatal copilului!
Acest medic a facut o serie de greseli: cand copilul a dat semne de suferinta fetala (inainte sa mearga la culcare-respectiv ora 23,00)!) acesta mi-a administrat MIALGIN (orice medic stie ca nu se administreaza MIALGIN in suferinte fetale – ptr ca timp de 4 ore dupa administrare centrii de respiratie ai bebelasului sunt inhibati!). Deci el intentiona ca timp de 4 ore sa doarma linistit!
Apoi cand s-a trezit (5 ore si jumatate mai tarziu!) a facut o manevra de "dezaglutinare a colului", manevra periculoasa pentru fat (se atinge scalpul copilului iar acesta din reflex inspira lichid amniotic!). Copilasul, in conditii de stres a eliminat meconiu (scaun) in lichidul amniotic si l-a inspirat - astfel plamanii au fost infectati!!!
Copilul s-a nascut aproape mort (APGAR 1!!!). A fost resuscitat timp de 45 min, dupa care si-a reluat functiile vitale!
L-am botezat dupa 4 ore de la nastere.
Dupa operatie acest medic a spus familiei (ce obraznic!) ca de s-ar fi intervenit ceva mai devreme (cateva ore) situatia copilasului ar fi fost total diferita! Acelasi lucru a spus si medicul care a facut autopsia!
Ulterior, ptr a nu putea fi incriminat de neglijenta, medicul Diculescu a modificat fisa de observatie a mea, introducand ore fictive de consult, timp in care el a dormit! Falsurile le-am depistat cateva zile mai tarziu cand am vazut fisa (la vizitele de dimineata - cat timp am fost internata)! Modificarile erau facute cu un pix albastru de culoare mai inchisa! Imediat dupa cezariana familia a solicitat sa mi se faca analiza placentei ptr ca aceste analize sunt obligatorii intr-un caz ca acesta, dar placenta a fost distrusa!
La autopsierea copilului era obligatorie si prezenta placentei! Cazul a fost tare controversat... mediatizat si acum urmeaza sa fie anchetat! probabil se va musamaliza totul... asa ni s-a spus!
Povestea este mult mai stufoasa, dar nu mai am energia sa o detaliez!
Este cumplit sa te intorci de la maternitate cu pruncul in sicriu... dupa ce ti-ai facut atatea vise cu el!
In clipa plecarii lui am stat langa el tinandu-l de manute, sarutandu-l si vorbindu-i (eu si sotul meu).
Incerc sa-mi revin... sa-mi continui viata cu aceasta durere!
Noi am facut plangere la Colegiul Medicilor din Cluj si Colegiul National al Medicilor - am considerat ca este de datoria noastra sa luam atitudine... nu din razbunare, ci pentru ca alti bebelusi sa aiba sansa la viata!lidistan
publicat la 25.05.2006 (5609 citiri)