· articole
· intamplari

Gimnastica acvatica si sarcina. Miscarea in apaIn ultimii ani, sunt din ce in ce mai recunoscute beneficiile practicarii gimnasticii acvatice pre si postnatale pentru sanatatea femeii gravide si a viitorului ei copil. Apa este un media excelent pentru practicarea unor exercitii de gimnastica adaptate perioadei de sarcina, pregatirii pentru nastere si revenirii la normal in perioada postnatala.

Usurinta practicarii gimnasticii acvatice, in comparatie cu practicarea exercitiilor de gimnastica aerobica, explica preferinta si cerinta pentru acest tip de miscare din partea multor gravide, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, cand, datorita greutatii crescande, miscarile incep sa devina din ce in ce mai greoaie.


Dincolo de beneficiile miscarii in apa, trebuie mentionata si "starea de bine" pe care gravidele o mentioneaza in mod constant ca o au dupa practicarea unui asemenea program. Acest fapt a fost demonstrat de McMurry & all (1990) in articolul "The beta endorphin responses of pregnant women during aerobic exercise in water" care arata ca secretia de beta endorphine creste in mod semnificativ cand gravidele practica exercitii de gimnastica in apa.

Efectele concrete ale gimnasticii acvatice
Muzica, care insoteste asemenea programe se adapteaza tipurilor de exercitii practicate, facand astfel posibil ca in timpul sesiunilor, gravidele sa se relaxeze, data fiind atmosfera extrem de linistitoare ca si usurinta cu care se executa exercitiile datorita efectelor presiunii hidrostatice.

Efectele concrete ale gimnasticii acvatice constau in: imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice, imbunatatirea respiratiei, reglarea digestiei, reducerea edemelor, reducerea tensiunii articulatiilor si relaxare. La programele de gimnastica acvatica poate avea acces orice gravida deorece nu exista conditia existentei unor abilitati de inot, atata timp cat apa din piscina are o adancime corespunzatoare.

Restrictiile participarii la programele de gimnastica acvatica sunt legate de existenta unor afectiuni cum ar fi boli de inima, infectii, diabet, epilepsie si insuficienta respiratorie. Tot aici ar trebui mentionata inca o categorie de afectiuni, a caror aparitie este strans legata de sarcina si care, de asemenea, trebuie luate in considerate cu multa atentie, pentru a nu periclita evolutia normala a sarcini existente. Ele sunt avorturile spontane in antecedente, cerclajul colului uterin, hipertensiunea arteriala, intarzierea de crestere intra-uterina, membranele rupte.

Gimnastica acvatica se face numai sub supraveghere medicala
Postnatal exista cateva contraindicatii pentru practicarea gimnasticii acvatice cum ar fi perineele nevindecate, secretiile vaginale sau infectiile.

Programul de gimnastica acvatica antenatala se practica in centrul nostru dupa 16 saptamani de gestatie, moment in care gravida/cuplul impreuna cu obstetricianul/medicul de familie care o supravegheaza pot face o evaluare a sarcinii si stabili de comun acord poslbilitatea participarii fara riscuri la programele de gimnastica acvatica.

Programul de gimnastica acvatica trebuie sa se deruleze intotdeauna in prezenta unui personal calificat reprezentat de o moasa si de un kinetoterapeut, pentru ca gravidele sa fie intr-un climat de siguranta totala cand se gasesc in piscina.

Gama de exercitii care se poate include intr-un asemenea program este reprezentata de: exercitii pentru imbunatatirea circulatiei, rotatia si inclinarea pelvisului, exerciti de streatching, de respiratie, inot si relaxare.

Programul postnatal de gimnastica acvatica are si alte conotatii atat in ceea ce priveste gama de exercitii efectuate cat si viteza cu care ele se efectueaza care este mult mai rapida si de durata mai lunga. Un asemenea program de exercitii nu se poate practica decat in piscine special destinate si amenajate pentru a indeplini toate cerintele impuse de standardele de igiena si securitate pe care le cere practicarea lui.

Sursa: preluat din revista Farmacia Ta cu acordul lui
Vania Limban, moasa
Active Center - pregatire pentru nastere
E-mail: [email protected]
Web: www.activecenter.ro
.

"Gimnastica acvatica si sarcina. Miscarea in apa" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.2
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent