· articole
· intamplari

TOXOPLASMOZA

Autor: rdochnal
data publicarii: 15.11.02


Ce este toxoplasmoza?

Este o zoonoza, produsa de protozoarul Toxoplasma gondii, care la om se manifesa sub 2 forme: congenitala (severa prin distrugeri ale SNC, oculare si viscerale) si dobindita (ganglionara, septicemica, oculara sau poate fi chiar inaparenta).

Toxoplasma gondii face parte din clasa Sporozoare, existind sub forma de: trofozoit (forma invaziva, responsabila de manifestarile acute ale bolii), chist (responsabil de infectia persistenta si latenta), oochist (se intilneste numai la pisica-singurul animal la care parazitul inscrie un ciclu evolutiv complet). Este sensibil la caldura (la 560C, moare in 10 minute), la frig (la -200C), e distrus de alcool, fenol, formol, acizi, baze tari.

Rezervorul de infectie:

 • gazde definitive- felinele, care excreta prin fecale oochisti, care după 5 zile devin infectiosi, pastrindu-si capacitatea infectanta mai multe luni de zile, in solul umed sau in apa

 • gazde intermediare- mamifere si pasari, in care parazitii sint inchistati in diferite tesuturi, in special in muschi si creier

 • omul bolnav, numai in cazul transmiterii transplacentare
Transmiterea:
 • pe cale digestiva, prin consumul carnii de porc, oaie, bovine, pasari care contine chisturi de toxoplasme, sau a altor alimente contaminate cu oochisti eliminati de pisica

 • contact cu excremente de pisici (miini murdare), sau pe cale aeriana (aer contaminat)

 • transplacentar, daca infectia survine in cursul sarcinii

 • prin singe sau transplant de organe.

Boala:
 • este mai frecventa la cei care lucreaza in sectorul zootechnic. Poate fi dobindita (adulti) si congenital.
  • Toxoplasmoza dobindita:
   - de cele mai multe ori este latenta si frecvent are manifestari clinice benigne: limfadenopatie cervicala, suboccipitala, supraclaviculara, axilara, inghinala (ganglionii sunt mici, fermi sau moi, mobili, nedurerosi, nu supureaza); febra, dureri musculare, dureri articulare, cefalee, urticarie.
   - formele grave apar deobicei la organisme cu imunitate compromisa; ele se manifesta ca infectii severe cu febra ridicata, stare generala alterata, dureri articulare, eruptii cutanate, meningoencefalita, pleuropneumonie, miocardita, hepatita. La bolnavii cu SIDA poate aparea o encefalita difuza, cu evolutie rapida si exitus in citeva zile.
   Toxoplasmoza congenitala - in cazul in care mama se infecteaza in cursul sarcinii, infectia ajunge la nivelul placentei, difuzind in singele fetal. In cursul primului trimestru al sarcinii, infectia fetala este rara, dar grava, producind frecvent avort; in cel de-al treilea trimestru este frecventa, dar benigna. Daca copilul se naste viu, boala poate fi latenta, grava sau atenuata.
   - formele grave se manifesta prin: atingere multiviscerala, sindrom hemoragic, icter, hepatosplenomegalie, encefalopatie şi deces rapid sau sechele neevolutive ale unei maladii fetale cu hidro- sau microcefalie, calcificari intracraniene.
   - formele atenuate sint: oculare (microftalmie izolata, strabism), neurologice (hipotonie, somnolenta tranzitorie), hepatice (icter la citeva saptamini).
   - boala latenta in perioada neonatala se poate exprima mai tirziu prin retard psihomotor din ce in ce mai manifest, convulsii, hidrocefalie.
  DIAGNOSTIC DE LABORATOR:

  Izolarea parazitului: din fluidele organismului, reflecta stadiul acut al bolii, in timp ce izolarea chisturilor din tesuturile obtinute prin biopsie, constituie o dovada a unei infectii mai vechi.

  Imunodiagnostic:
   Testul de culoare (Sabin-Feldman), care masoara in special IgG, fiind sensibil si specific.
   Reactia de imunofluorescenta indirecta, masoara aceiasi anticorpi ca si testul de culoare si este larg utilizata in practica. Anticorpii decelabili prin aceste reactii apar la 1-2 saptamini dupa infectie, ating titruri ridicate in 6-8 saptamini si scad treptat dupa citeva luni. Titrurile scazute pot persista toata viata.
   Testul RIF (Remington): care deceleaza anticorpii IgM, este folosit pentru diagnosticul infectiei acute. Anticorpii IgM apar în primele 5 zile de la infectie si dispar precoce. Unii bolnavi cu imunodepresie si cu toxoplasmoza acuta pot sa nu aiba anticorpi IgM, evidentiati prin RIF.
   Metoda ELISA, care determina atit anticorpii IgM cit si IgG.
   IDR cu toxoplasmina, evidentiaza starea de hipersensibilitate intirziata; reactia devine pozitiva la 3-4 saptamini de la infectie si se mentine astfel toata viata.

   Un test de culoare sau RIF cu titru peste 1/1000, un titru RIF-IgM peste 1/80 sau ELISA IgM peste1/256 semnifica o infectie dobindita recent.
  Diagnosticul infectiilor la gravide: se efectuează RIF-IgM sau IgM ELISA, care daca sint pozitive indica o infectie acuta. In absenţa acestora, se face RIF IgG, care daca este peste 1/1000 se repeta la 3 saptamini; daca ramine stabil, rezulta ca infectia s-a produs cu mai mult de 8 saptamini in urma si riscul pentru nou-nascut este mic. Se poate efectua si detectarea antigenelor toxoplasmei în lichidul amniotic.
  Cum se previne infectia?

 • evitarea contactului cu pisicile, evitarea contactului cu solul murdar, prepararea termica a carnii, spalarea miinilor dupa manipularea carnii, spalarea fructelor si legumelor.

 • Este foarte importanta depistarea bolii la gravide, mai in stadiul de infectie acuta. In cazul infectiei acute in primele trei luni ale sarcinii se indica avort terapeutic, peste trei luni, tratament şi profilaxie cu sulfamide şi Spiramicina (21 de zile).

  Tratamentul toxoplasmozei:

 • asocierea de Pirimetamina cu Sulfadiazina, in cura de 4-6 saptamini;
 • la adult doza de atac este de 100-200 mg Pirimetamina, în prima zi, iar la copil 2mg/kg, in primele 2-3 zile; doza de intretinere este de 1 mg/kg, maxim 25 mg/zi, administrate la 3-4 zile interval.
 • deoarece Pirimetamina poate provoca depresie medulara, se asociaza acid folic 6-10 mg/zi.
 • sulfadiazina se administreaza in doza de 50-75 mg/kg/zi, in 4 doze. Trebuie asigurata o diureza buna pentru prevenirea accidentelor renale.
 • avind in vedere efectele adverse posibil grave, tratamentul este recomandabil a fi efectuat sub control strict medical.


 • Dr. Roberta Dochnal

  .

  "TOXOPLASMOZA" | cont nou | 14 comentarii
  Prag
  Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
  16.09.04 09:08: cor
  ce sa fac daca sunt insarcinata in 37 saptamani si am un motan birmanez de 1 an in apartament? Pisica mea nu iese deloc pe afara, este curata si nu i-a contact cu un alt animal. La testele de singe din timpul sarcinii nu mi-a iesit acest virus. Dar ce sa fac cu el cand voi naste? Cat de grav este sa-l tin in continuare?
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  Pentru evaluarea statutului fata de toxoplasmoza si pisicile, la fel ca oamenii, pot fi testare.La Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti exista un test Immunocom de diagnostic.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  01.05.07 10:50: onitza31
  acum 1 an am realizat ca am aceasta boala.s-a manifestat la nivelul globului ocular.dupa lungi tratamente cu daraprim vederea s-a mai imbunatatit...acum s-a constat ca a ramas un chist in ochi...e posibil ca acesta sa fie activ?mi s-a preluat sunbtanta din umoarea apoasa de 2 ori:prima data a iesit pozitiv,dar dupa tratament a fost bine...oare acest parazit mai exista in corpul meu?asta inseamna ca voi avea probleme cand voi avea sarcina?
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  01.05.07 16:12: roxy28
  am un baietel de 4 ani jumate il cheama ady si de ceva timp a inceput sa clipeasca din ochi iar de putin timp are un usor tic nervos din coltul gurii ca atunci cand nu vrei sa lasi saliva sa curga. dr de familie la diagnosticat cu toxoplasmoza oculara! nu stiu despre ce e vb si cum l-as putea ajuta. problema e ca sunt f speriata avand in vedere ca nu sunt cu el eu fiind in italia si el cu parintii mei acasa. ajutatima sa inteleg mai bine aceasta boala,cat e de grava , cum se poate trata in cel mai usor mod posibil si cam cat costa acest tratament. va multumesc din tot sufletul1
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  26.11.07 19:17: Ady89
  Acum 2 ani mama mea a fost diagnosticata cu toxoplasmoza oculara si a urmat tratament cu vessel due F si antibiotice (rovamycine, biseptrim si peritol).Tratamentul nu a dat nici un rezultat. Va rog sa-mi spuneti daca acesta este tratamentul corect pentru tratarea toxoplasmozei sau daca puteti sa ne prescrieti alt tratament mai eficient.Cum va putem contacta ?
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  09.03.08 08:31: Gawain
  Acesta este un articol postat in 2002.
  Daca doriti sa primiti raspuns la intrebari postati in forum sau scrieti mesaj privat autorului insa nu va asteptati ca dupa 5-6 ani sa mai raspunda cine la pagina articolului.
  Rubrica este exclusiv de comentarii.
  Multumesc.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  am o intrebare urgenta am pozitriv toxo plasma...nu sunt gravida da am ganglioni si fac tratament...il am de la carne nu de la pisici...daca fac dragoste se poate transmite si la iubitul meu?.....urgent raspuns
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  15.12.10 21:12: sanda-doinita
  BunaMa numesc Sanda-Doinita si in anul 2007 am pierdut o sarcina de 10 saptamani , totul s-a intamplat in 8 h si a debutat cu sangerari apoi cheaguri mari cu hemorahie si avort.In urma acelei traume am inceput sa facem investigatii in urma analizelor rezultand toxoplasmoza.Am tratat-o cu biseptol 20 de zile x 3 luni dupa sfatul mediculuiM-am vindecat totul este bine si am si baiat nascut in ian 2009.Mult succes si sanatate tuturor!
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  12.01.11 22:36: mimicio
  am si eu o intrebare...la prima sarcina am facut analizele pentru toxoplasma, CMV si rubeola si mi-a iesit ca am anticorpi pentru toate...mai e nevoie sa le repet si pentru a doua sarcina?multumesc anticipat!
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  Legaturi
  Articolul cel mai citit despre boli, rani:
  Candidoza (Candida Albicans)

  Articole de rdochnal

  Evaluare
  scor mediu 4.45
  voturi 31


  Prost
  Normal
  Bun
  Foarte bun
  Excelent