· articole
· intamplari

Copilul multilingual

Autor: raul
data publicarii: 28.12.02


Intr-o lume din ce in ce mai diversificata, din ce in ce mai multi copii se gasesc intr-un mediu in care se vorbeste mai mult de o singura limba. Avand, de pilda, locuri de munca ce necesita mutarea in diverse parti ale lumii, parintii se pot simti depasiti de cerintele lingvistice. Ce pot astepta, in acest caz, parintii din partea copiilor? Pot contribui parintii la procesul timpuriu de dezvoltare a limbajului? Va zapaci copilul procesul de invatare a doua sau mai multe limbi deodata? Copilul trebuie sa fie foarte inteligent pentru a se putea descurca cu mai mult de o singura limba?

Fiecare om are o anumita parere despre copiii care cresc intr-un mediu bi- sau multilingual. Aceste idei preconcepute afecteaza modul in care oamenii interactioneaza cu copiii lor si cu felul in care privesc copiii altora.

De asemenea, aceste idei influenteaza modul in care educatorii, doctorii sau logopezii dau sfaturi referitoare la dezvoltarea multilinguala a copiilor. Din pacate, multe din aceste idei nu prezinta nici un avantaj pentru copii si chiar pot avea efecte adverse. Unul din scopurile acestui articol este spulberarea unor mituri comune referitoare la bilingualitatea copiilor si oferirea de sugestii care sa ajute copiii sa devina utilizatori fluenti de doua sau mai multe limbi.

Un mediu bilingual este cel mai adesea o necesitate, nu o alegere
Multe discutii referitoare la avantajele si dezavantajele bilingualismului timpuriu par sa se bazeze pe ideea ca mediul bilingual este ceva ce parintii aleg pentru copiii lor. Dar aceasta nu este adevarat; copiii care cresc intr-un mediu bilingual sunt in marea majoritate acei copii pentru care nu exista posibilitatrea unui mediu monolingual. De exemplu, acesta poate fi cazul copiilor care interactioneaza regulat cu indivizi monolinguali, unii vorbind o limba (de pilda, profesorii si colegii care vorbesc numai engleza), altii vorbind alta limba (de pilda, parintii care vorbesc numai romaneste). Alti copii pot trai intr-o comunitate in care majoritatea oamenilor vorbesc aceleasi doua limbi in mod curent. Regulile de utilizare pentru aceste limbi determina cand o anume limba este vorbita. A impune schimbari in aceste conventii, astfel incat toti vorbitorii bilinguali care fac parte din mediul social al copilului sa se limiteze la o singura si aceeasi limba, este nu numai imposibil dar este si in contradictie cu etica, incalcandu-se astfel drepturile lingvistice ale individului.

Ascultarea a doua sau mai multe limbi in copilarie nu este o cauza a defectelor de vorbire si nici a intarzierii aparitiei vorbirii
Peste tot in lume exista specialisti logopezi si doctori care sfatuiesc parintii cu copii care cresc intr-un mediu multilingual sa foloseasca numai o singura limba cu copiii. In mod normal limba la care trebuie sa se renunte este aceea care nu este general folosita in societate. De exemplu, specialistii din Statele Unite deseori sugereaza parintilor sa nu mai foloseasca limba romana, in favoarea englezei. Argumentele ar fi doua. Primul, se pretinde deseori ca ascultarea a doua sau mai multe limbi va zapaci copilul si va conduce la grave probleme in stapanirea limbajului. Al doilea, se pretinde ca stapanirea limbii principale a mediului va fi mai buna in lipsa competitiei altor limbi. Orisicum, pana la ora actuala nu exista nici o dovada stiintifica referitoare la faptul ca ascultarea a doua sau mai multor limbi ar conduce la intarzieri sau defecte in stapanirea vorbirii. Multi, din ce in ce mai multi, copii in toata lumea cresc multilingual fara nici o intarziere sau defect de vorbire. Acesti copii sunt dovada vie ca nu exista nici o legatura cauzala intre un mediu bilingual si probleme in stapanirea vorbirii. In plus, nu exista nici o dovada stiintifica ca renuntarea la o limba va avea automat un efect benefic asupra celeilalte. De fapt, renuntarea brusca la folosirea limbii materne de catre parinti poate crea mari dificultati emotionale si psihologice atat pentru parinti cat si pentru copil. In fond, limba este puternic conectata cu emotiile, afectivitatea si identitatea. Un copil de 3 ani a carui mama nu mai vorbeste in limba familiara lui, mai ales daca mama nu va raspunde la acele lucruri pe care el i le spune in acea limba, se va simti abandonat emotional si complet pierdut. Specialistii logopezi care sfatuiesc monolingualismul nu ar trebui sa fie asadar surprinsi in cazul in care acest copil va incepe sa se comporte anormal. In cazul refacerii in urma acestei experiente traumatice, nu exista nici o dovada ca progresul invatarii limbii principale a mediului va fi mult mai rapid ca urmare a renuntarii la limba materna. De fapt, studii educationale au aratat ca stapanirea unei prime limbi de catre copil va ajuta mult invatarea celei de a doua limbi.

Folosirea de catre copil a doua limbi in cadrul aceleasi propozitii nu este un semn de confuzie
Deseori se spune ca acei copii care invata sa vorbeasca doua limbi deodata trec printr-o stare de amestec si confuzie a celor doua. Folosirea cuvintelor din cele doua limbi intr-o singura propozitie de catre un copil este considerata ca dovada ca acel copil nu distinge intre cele doua limbi, dar in realitate confuzia nici nu exista. De fapt, s-a aratat ca folosirea a doua limbi in cadrul aceleasi propozitii dezvaluie o foarte buna stapanire a limbilor. De asemenea, s-a adeverit ca acei copii bilinguali care mai folosesc cateodata cuvinte din cele doua limbi in cadrul aceleasi propozitii produc mult mai multe propozitii folosind o singura limba. Aceasta arata destul de clar ca ei sunt capabili sa diferentieze cele doua limbi.
Intrebarea devine astfel, in ce circumstante folosesc copii cuvinte din doua limbi in aceeasi propozitie? Aceasta se intampla numai in cazul in care copilul vorbeste cu cineva care poate intelege ambele limbi si care nu se supara cu folosirea unor astfel de propozitii. Cu alte cuvinte, contextul social este cel care determina daca si cat un copil va folosi mai mult de o limba intr-o propozitie. Exact acelasi fenomen se intampla si cu adultii bilinguali; ei folosesc cuvinte din doua limbi in aceeasi propozitie numai in anumite conditii sociolingvistice.

Copiii nu "prind" pur si simplu o limba: ei au nevoie de un mediu bogat, care sa ii sprijine puternic
O idee incetatenita este aceea ca este extrem de usor pentru un copil sa invete o limba si ca aceasta se intampla cu un efort minim din partea copilului. Totusi, invatarea unei limbi, fie ea si singura, este un proces care dureaza ani de zile. Limbile sunt foarte complexe. Pentru a le invata este nevoie de multa experienta de viata. Poate nu dureaza atat de mult invatarea unei limbi necesare purtarii unei conversatii simple (cu toate ca unui copil ii sunt necesari 3 ani inainte de a putea purta o conversatie inteligibila cu un strain), dar este nevoie de mult mai mult timp pentru dezvoltarea aptitudinilor necesare unei vorbiri formale. Mediul joaca un rol important in procesul de invatare a unei limbi. Copiii invata sa vorbeasca numai atunci cand aud oameni vorbindu-le in multe si diferite circumstante. Dezvoltarea limbajului in primii ani de viata depinde foarte mult de cunostiintele de vocabular. Cu cat cunosc mai multe cuvinte, cu atat vor invata mai bine sa vorbeasca si le vor creste sansele de reusita la scoala. Cititul unei carti este o sursa excelenta de ajutor pentru cresterea vocabularului. Cititul in orice limba, chiar daca bebelusul de abia sta singur in picioare, joaca un rol foarte important atat in invatarea limbii cat si in cresterea legaturii emotionale dintre copil si parinte. Aceasta activitate este potrivita atat pentru mame cat si pentru tati si reprezinta o modalitate excelenta de a prezenta copilului aspecte culturale pe care acesta nu le poate intalni in mediul in care traieste.

Recomandari pentru parinti
Deoarece limbajul in primii 10 ani de viata reprezinta baza pentru dezvoltarea aptitudinilor sociale si academice, ar trebui sa reflectam mai mult asupra stabilirii elementelor care joaca un rol important in procesul de invatare a limbii, daca vor fi una, doua sau mai multe limbi. Desi este aproape imposibil de enumerat tot ceea ce un parinte ar trebui sa considere in cazul in care copilul este pus in situatia de a putea invata mai mult de o singura limba, lista de recomandari de mai jos poate fi de ajutor. Sfat pentru parinti: Nu va opriti la acest scurt articol si cititi mai multe materiale referitoare la multilingualism. Investitia in bilingualismul copilului este profitabila atat pentru copil cat si pentru parinti.
In continuare, cateva puncte importante legate de cresterea copiilor multilinguali:
  • fa numai ceea este natural pentru tine si pentru familia ta in legatura cu limba (limbile) folosite, dar ai grija ca cele doua (trei, patru) limbi sa fie auzite de catre copil frecvent si in diferite circumstante. Creaza ocazii pentru folosirea de catre copil a tuturor limbilor pe care le aude. Citeste copilului sau cu copilul in fiecare din limbile importante pentru viata lui.
  • vorbeste cu toti copiii tai in acelasi mod.
  • nu incerca, de pilda, sa folosesti o limba cu copilul cel mare si alta cu cel mic. Limba este strans legata de emotii si daca te adresezi copiiilor in limbi diferite, ei s-ar putea simti exclusi, ceea ce le influenteaza negativ comportamentul.
  • evita schimbarile bruste in felul in care vorbesti cu copiii tai, in special daca sunt mai mici de 6 ani. Nu te decide brusc sa vorbesti, de pilda, engleza daca pana atunci ai vorbit numai romaneste. Referitor la aceasta problema, pazeste-te de "expertii" (doctori, profesori) care te sfatuiesc sa nu mai vorbesti o anume limba cu copilul tau.
  • daca exista o limba preferata de copilul tau atunci cand vorbeste cu tine, incurajeaza-l sa o foloseasca in toate ocaziile in comunicarea cu tine. Incearca sa descurajezi folosirea altor limbi atunci cand vorbeste cu tine rugandu-l sa repete ceea ce a spus folosind limba preferata sau sugerandu-i gentil cuvintele potrivite in limba ce vrei sa o foloseasca. Aceasta metoda nu este cu mult mai cruda decat a-l ruga sa spuna "te rog" inainte de a-i da o prajitura.
  • nu face prea mare caz de limba si nu mustra sau pedepsi copilul pentru folosirea sau nefolosirea unei anume limbi. Daca ai impresia, totusi, ca nu vorbeste asa cum ar trebui, corespunzator varstei, du-l la un control al auzului, chiar daca profesorii sau doctorii iti spun ca bilingualismul este de vina.
  • ai incredere in intuitia ta atunci cand stabilesti ce este mai bine pentru tine si familia ta.

  • .

"Copilul multilingual" | cont nou | 6 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
28.12.02 17:24: Cora
Bine spus:
pazeste-te de "expertii" (doctori, profesori) care te sfatuiesc sa nu mai vorbesti o anume limba cu copilul tau...
pt. ca nu stiu care-i sursa articolului dar ceea ce spune mai sus:
De exemplu, specialistii din Statele Unite deseori sugereaza parintilor sa nu mai foloseasca limba romana, in favoarea englezei. Argumentele ar fi doua. Primul, se pretinde deseori ca ascultarea a doua sau mai multe limbi va zapaci copilul si va conduce la grave probleme in stapanirea limbajului. Al doilea, se pretinde ca stapanirea limbii principale a mediului va fi mai buna in lipsa competitiei altor limbi.
eu una nu am intilnit-o aici.
Ba dimpotriva, la ambele gradinite unde Alex a fost, noi parintii, am fost incurajati sa-i vorbim acasa copilului numai in limba romana, iar la gradinita sa i se vorbeasca doar engleza. Mai mult, de citeva luni, au inceput sa introduca usor si limba spaniola, care aici va deveni sigur a 2-a limba oficiala si obligatorie, la ritmul in care creste nr. vorbitorilor de aceasta limba.
Sa nu mai spun ca Alex va avea un mare avantaj datorita altei limbi latine - romana, sa invete mai usor a a 2-a limba latina - spaniola.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.01.03 14:29: cornelia
Mi-am pus aceasta problema si eu care sunt casatorita in america iar sotul meu vorbeste doar engleza.
Sper si vreau ca baietelul meu sa invete ambele limbi .... si ma gandeam daca nu o sa fie confuz in cazul in care eu-mama am sa vorbesc cu el in romana , tatal are sa vorbeasca cu el in engleza iar atunci cand suntem impreuna cu toata familia o sa vorbim engleza.
Deja comunicarea mea cu el este ba in engleza ba in romana ... iar eu cred ca o sa fie un copil inteligent si o sa vorbeasca ambele limbi.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

18.03.03 03:37: dani29
cred ca informatiile pe care prezentati spre citire sunt foarte benefice pentru parintii carevo vor sa cunoasca cit mai multe lucruri pentru a putea indruma copilul in viata si sa facacit mai putine greselii in ce priveste indrumarea copilului in viata.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

07.07.05 15:34: clepsidra
ai incredere in intuitia ta atunci cand stabilesti ce este mai bine pentru tine si familia ta. si aceasta parte mi se pare corecta alaturi defa numai ceea este natural pentru tine si pentru familia ta in legatura cu limba (limbile) folosite, dar ai grija ca cele doua (trei, patru) limbi sa fie auzite de catre copil frecvent si in diferite circumstante. Creaza ocazii pentru folosirea de catre copil a tuturor limbilor pe care le aude. Citeste copilului sau cu copilul in fiecare din limbile importante pentru viata lui. si al meu pici vorbeste curent trei limbi, desi e sub un metru:) la inceput si eu eram speriata cava fi confuz, dar ne-am purtat firesc si el a invatat ce limba trebuie sa foloseasca pentru fiecare dintre noi:)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

12.08.05 14:27: Candymara
Un articol binevenit intr-o lume in schimbare. baietii mei vorbesc si scriu in patru limbi. Nu a fost usor dar am fost consecventa. Cred ca asta este cel mai important, consecventa si sa nu ai teama ca vor fi confuzi. Ai mei au invata in ce limba sa se adreze diferitelor persoane din cercul de prieteni. Si credeti-ma sa stii mai multe este o comoara. Cite limbi vorbesti atitia oameni esti. Merci Raul
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 4.11
voturi 9


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent