· articole
· intamplari

Cind alimentele devin un pericol

Autor: Cora
data publicarii: 12.01.03


Poti sa recunosti o alergie alimentara severa? Stii ce ai de facut in astfel de cazuri?

In urma cu 2 ani, in Statele Unite, un baiat de numai 9 ani a decedat la scurta vreme dupa ce unul dintre colegii de scoala i-a oferit un biscuit umplut cu unt de arahide. El a fost unul dintre cei 150 de copii (cazuri diagnosticate dupa deces) care mor in Statele Unite datorita socului anafilactic cauzat de o alergie alimentara.

Anafilaxia este o reactie alergica severa, provocata de cele mai multe ori de alimente, medicamente sau intepaturi de insecte. Alergia alimentara este o reactie exagerata a organismului la produsele alimentare.

Simptomele usoare includ aparitia unor blinde (sau urticarie), eczema si dureri abdominale. Anafilaxia se caracterizeaza prin furnicaturi in gura, umflarea limbii si gatului, respiratie intretaiata, raguseala, voma si diaree. De asemenea poate apare o scadere puternica a tensiunii arteriale, pierderea constiintei si moartea. Simptomele pot apare in citeva minute sau cateva ore mai tarziu.

O intoleranta alimentara nu implica sistemul imunitar, dar poate imita simptomele alergiei cum sunt de pilda durerile abdominale. Desi multi oameni se plang de o anumita sensibilitate alimentara, doar 1% dintre adulti si 6% dintre copii au alergii alimentare cu adevarat.

Exista cateva alimente care cauzeaza 90% dintre alergiile alimentare si acestea sunt: laptele de vaca, arahidele, pestele, soia, oul, alunele de padure, migdalele, nucile, molustele (cu carapace) si glutenul. O alergie datorata unuia dintre aceste produse - in special alunelor, arahidelor, nucilor sau pestelui - implica, deobicei, alergii pentru toata grupa acestor alimente alergene. Oamenii alergici la polen au uneori dezvoltat un tip de sindrom alergic oral, ce implica o reactie alergica la proteinele ce se gasesc in anumite fructe, legume sau nuci.

Copiii se pot vindeca de anumite alergii aparute in copilarie, dar alergiile la nuci, alune, arahide, migdale, peste si moluste ramin, in general, pentru toata viata. Copiii alergici sint supusi unui risc crescut de a se imbolnavi de astm sau alergii respiratorii.

Recomandarile in cazul in care descoperi ca ai o alergie alimentara sunt: "Gandeste-te ce ai mancat in urma cu o ora, doua. Noteaza alimentele de care iti aduci aminte. Daca banuiesti un aliment ca ar fi cauza alergiei, elimina-l pentru citeva zile din alimentatie si vezi daca problema se rezolva."
Daca este greu sa identifici cauza alergiei discuta cu medicul de familie. Determinarea exacta a cauzei si ce anume a determinat ea - alergie alimentara, intoleranta alimentara sau probleme de alta natura, este un lucru esential. Teste de sange sau piele pot fi recomandate pentru o diagnosticare corecta.

Socul anafilactic - fiecare secunda este pretioasa
Consumul chiar si a alimentelor procesate dupa cele care au avut in continut alergeni cum sunt arahidele, poate fi fatal in cazul anumitor persoane. Daca faci parte din aceasta categorie, este bine sa porti in permanenta o bratara medicinala cu specificatii exacte despre tipul de alergie si intotdeauna o fiola usor de injectat de Epinefrina (EpiPen in US) pentru a putea fi folosita in timp util in cazuri de maxima urgenta. In cazul unui copil este bine sa ai mereu la indemana Epinefrina pentru copii si sa stii sa o folosesti rapid.
!!! Deoarece moartea poate surveni in cateva minute, un raspuns rapid este critic in astfel de alergii severe.

"Cind alimentele devin un pericol" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 3.75
voturi 8


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent