· articole
· intamplari

Prea tarziu sa fiu mamica ?Specialistii sunt ingrijorati de faptul ca din ce in ce mai multe femei amana dupa 38 de ani nasterea unui copil, mai cu seama din dorinta de a-si face mai intai o cariera.

Iar atunci, cand ceasul biologic se pregateste sa se opreasca, intra in panica si incearca toate metodele pentru a face copii.

Ce spun medicii
La 30-37 de ani, fertilitatea incepe sa scada (ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu), uterul femeii poate fi fibros sau cu fibroame. Nu se mai destinde si fatul nu poate sa creasca pana la 9 luni.

Femeia trebuie sa faca unele tratamente hormonale pentru a mentine sarcina. Dupa 38 de ani, creste riscul nasterii unui copil cu sindromul Down (mongoloism), motiv pentru care ginecologii recomanda efectuarea testelor genetice.

Mama trebuie sa manance cu moderatie (nu dupa cum ii dicteaza poftele), ca sa nu ia prea mult in greutate si sa devina predispusa la boli asociate sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul gestational (acesta se manifesta de trei ori mai frecvent dupa 40 de ani decat la femeile mai tinere), afectiuni renale, care pot duce si la o intarziere in dezvoltarea copilului.

Incidenta avortului spontan este foarte mare, in special intre a 8-a si a 10-a saptamana, cand se pierd aproape 33% din sarcini. Fibrele musculare uterine nu se mai destind si o nastere naturala poate duce chiar la ruperea partilor moi ale aparatului genital. De aceea, daca femeia se afla si la primul copil, nasterea prin cezariana este obligatorie.

Ce spun psihologii
Daca femeia este sanatoasa, fi zic si mai ales psihic, si isi doreste foarte tare un copil, este pacat sa nu il faca. Riscurile care apar dupa 38 de ani in conceperea si nasterea unui copil pot fi controlate.

Mai mult, daca sarcina a aparut pur si simplu, fara tratamente speciale, si femeia tine cu tot dinadinsul sa faca acel copil, inseamna ca va fi in stare, macar din punct de vedere al psihicului, sa tina sarcina si sa faca fata greutatilor ulterioare.

Specialistii mai spun ca de moralul mamei depinde, in buna masura, dezvoltarea fatului si, mai tarziu, cresterea si dezvoltarea normala a copilului.

De aceea, daca femeia, trecuta de 40 de ani, se simte cat de putin nesigura pe puterile ei de viitoare mamica, ar trebui sa consulte, inainte de a incerca sa ramana gravida, un psiholog.

Citeste articolul integral pe mami.ro

.

"Prea tarziu sa fiu mamica ?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre preconceptia:
A sosit clipa nasterii sau nu?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent