· articole
· intamplari

Rubeola (pojarul german) si sarcina

Autor: rdochnal
data publicarii: 21.03.03


Rubeola este o infectie virala benigna, dar totusi periculoasa daca infectia apare in timpul sarcinii deoarece are repercursiuni asupra embrionului si fatului.

Virusul se transmite pe cale aeriana de la omul bolnav sau purtatorul sanatos. Infectia survine la toate varstele, astfel pana la 35-40 de ani aproximativ 75-80% din populatie devine seropozitiva fata de virusul rubeolei. Boala este contagioasa atat in perioada de incubatie cat si in timpul eruptiei.



SIMPTOME CLINICE:
- manifestarile clinice caracteristice (eruptia, febra, limfadenopatia) sunt precedate de o perioada de incubatie (3-20 de zile).

Eruptia (rash-ul):
- consta din maculo-papule discrete, de culoare roz-rosii.
- apar initial pe fata, pe gat, pe scalp, progreseaza si se generalizeaza. Leziunile sunt mai intense pe suprafetele flexoare ale bratelor si ale membrelor inferioare.
- maculo-papulele sunt nepruriginoase, persista aproximativ 3-5 zile si palesc in ordinea in care au aparut.

Semne asociate:
- dureri musculare, faringita, lipsa poftei de mancare pot preceda aparitia rash-ului, mai ales la adulti.
- in afara eruptiei, cea mai semnificativa modificare clinica este limfoadenopatia retroauriculara, occipitala si suboccipitala.
- eruptia se mai insoteste de febra, dureri de cap si conjunctivita.

COMPLICATII:
- apar foart rar
- pot fi: suprainfectie bacteriana, artrita, hemoragii, encefalita

DIAGNOSTICUL:
- se bazeaza pe semnele clinice descrise, pe izolarea virusului si pe teste imunologice.

TRATAMENTUL:
- este simptomatic

RUBEOLA CONGENITALA

In cazul sarcinii, virusul se transmite de la gravida bolnava la fat prin intermediul placentei. Virusul la nivelul placentei produce o inflamatie (vasculita) nespecifica, iar la produsul de conceptie produce embriopatia rubeolica. Daca gravida face rubeola in prima luna a sarcinii probabilitatea embriopatiei este de aproximativ 50%, in luna a II–a este de 30%, in luna a III–a de 25%, iar apoi, in restul sarcinii de 5%. Embriobatia rubeolica consta in: intarziere in crestere prin limitarea mitozelor, malformatii in raport cu momentul infectarii si posibil leziuni postnatale datorita persistentei virusului in tesuturi pana la sfarsitul sarcinii sau mai mult, pana la 2 ani.


Simptomele rubeolei congenitale:
- greutate mica la nastere
- sindromul malformativ: la nastere putem constata leziuni malformative la un organ sau la mai multe organe. Leziunile multiple apar in cazul rubeolei din primele 2 luni ale sarcinii, iar cele izolate in cazul cand rubeola apare mai tarziu. Cele mai frecvente malformatii sunt: cataracta congenitala, malformatii cardiovasculare, malformatii auditive, microcefalie.
- Icter
- Hepatosplenomegalie
- Scaderea numarului trombocitelor din sange

Diagnosticul rubeolei la gravida se face pe baza semnelor clinice, pe izolarea virusului si pe date serologice. Virusul se poate izola din nazofaringe, sange, urina si placenta. Testele serologice constau din determinarea anticorpilor IgM respectiv IgG. Este foarte important faptul ca primoinfectia rubeolica la gravida este teratogena, iar reinfectia rubeolica nu este nociva pentru produsul de conceptie. In primoinfectie, dupa aparitia exantemului apar anticorpii din clasa IgM si IgG, iar dupa aproximativ 6 saptamani anticorpii IgM dispar. Anticorpii IgG persista toata viata.

Tratamentul rubeolei congenitale este cel simptomatic cu o eficienta redusa. Tratamentul eficient este cel preventiv. Cea mai adecvata profilaxie a rubeolei congenitale este vaccinarea antirubeolica. Strategia de vaccinare utilizata in prezent in Statele Unite si alte tari este vaccinarea tuturor copiilor cu vaccinul MMR (measles – mumps – rubella) la varsta de 12-15 luni, urmata de revaccinare in timpul copilariei. Vaccinarea antirubeolica se indica la toate persoanele susceptibile, in special la cei care lucreaza in mediu sanitar. Vaccinul este contraindicat in timpul sarcinii.

Dr. Roberta Dochnal
.





"Rubeola (pojarul german) si sarcina" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
22.03.03 12:45: Cora
La fat, rubeola congenitala (cu cel mai mare risc in primul trimestru de sarcina) poate duce si la complicatii de genul:
- cataracta
- microcefalie
- retardare mintala
- leziuni cardiace
- icter
- surzenie.

Citeva metode de prevenire a Rubeolei congenitale:
-toate adolescentele si femeile, indiferent de virsta, trebuie sa-si faca vaccinul ROR (MMR) daca nu au nici un document care sa dovedeasca imunitatea
- femeile care au primit acest vaccin sint sfatuite sa nu ramina insarcinate la mai putin 1 luna de la administrare
- vaccinul poate trece prin placenta; pina acum insa nu a existat nici un caz de rubeola congenitala la mama si fat, atunci cind vaccinul a fost administrat fara a se stii de sarcina
- riscul fetal la femeile imunizate "accidental" pe perioada sarcinii este minim si aceasta nu implica un avort iminent
- daca insa gravida a fost expusa rubeolei in mod natural, se va face o analiza de anticorp imediat; daca acesta este prezent, femeia este imuna si nu va apare nici un risc de contaminare
- daca anticorpul este nedetectabil, se repeta analiza dupa 3 saptamini de la infectare; daca de aceasta data anticorpul este prezent, infectia a aparut si fatul este supus riscului rubeolei congenitale
- daca anticorpul nu este detectat a 2-a oara, o a 3-a analiza se va repeta la 6 saptamini de la contaminare; un rezultat negativ reflecta inexistenta infectiei; iar un rezultat pozitiv indica clar prezenta acesteia si infectarea fatului
- imuno-globulina se poate administra femeii gravide expuse virusului in primul trimestru de sarcina
- se consulta medicul in privinta utilizarii imuno-globulinei pe perioada sarcinii si asupra efectelor pe care aceasta le poate avea pt. a reduce sau preveni cit mai mult efectele negative ale rubeolei congenitale.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Prietena mea (care are 34 de ani si isi doreste foarte mult un copil) lucreaza ca secretara la un liceu... la un moment dat au venit niste medici cu o campanie de vaccinare impotriva rubeolei... nu stia ca este insarcinata si nici nu i-a explicat nici unul dintre medici care ar fi implicatiile asupra sarcinii (probabil pentru ca nu este casatorita au considerat inutil sa o intrebe daca este sau are de gand sa ramana insarcinata)... dupa o luna a descoperit ca era insarcinata... a trebuit sa avorteze... a trecut aproape un an de atunci si inca n-a reusit sa ramana din nou...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de rdochnal

Evaluare
scor mediu 3.94
voturi 18


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent