· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Cei 600 de lei pentru mamele ce nasc în CIC rămân sub semnul întrebăriiCei 600 de lei în plus prevăzuţi pentru femeile care nasc în timpul concediului de maternitate rămân sub semnul întrebării. Ministerul Muncii a publicat ieri pe site un proiect de norme metodologice pentru ordonanţa mamelor care contrazic textul actului normativ.

Ministerul Muncii vrea să mai taie puţin din banii cuveniţi mamelor. Ordonanţa privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor publicată în Monitorul Oficial la finalul anului trecut prevede la articolul 9, aliniatul 6, că mamele care nasc al doilea copil în timpul concediului de maternitate primesc un venit suplimentar de 600 de lei lunar, până când primul născut împlineşte vârsta de doi ani.
Articolul 8, aliniatul 7 din proiectul de norme metodologice publicate ieri pe site-ul Ministerului Muncii anulează însă acest drept pentru mamele care nasc după 1 ianuarie 2011. Practic, femeile riscă să îşi crească cei doi copii cu o singură indemnizaţie. Regula se aplică pe perioada în care cele două indemnizaţii se suprapun.
În situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 și naște un alt copil/copii sau se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, după caz, a situațiilor, suma prevăzută la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţă nu se acordă.
Ministrul contrazice proiectul de norme
Întrebat dacă mamele care nasc în perioada de creştere a copilului mai pot primi alţi bani, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a spus: „600 de lei. Legea specifică foarte clar că mai au această indemnizaţie de 600 de lei pentru al doilea, al treilea copil”, a explicat Botiş.

Normele mai prevăd că acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se aprobă de angajator pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere a copilului.

Proiectul de norme metodologice al acestei ordonanţe se va afla în dezbatere publică până pe 13 ianuarie si poate fi citit pe site-ul ministerului : aici.

Sursa : ziarul Financiar .

"Stiri: Stiri: Cei 600 de lei pentru mamele ce nasc în CIC rămân sub semnul întrebării " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre legislatie:
NORME de aplicare a O G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent