Este o boala virala, foarte contagioasa, cauzata de virusul rujeolic (tip ARN, familia Paramyxoviridae, genul Morbilivirus), carel se transmite pe cale aeriana, prin picaturi sau indirect prin obiecte recent contaminate cu secretii nazo – faringiene.
CUM DECURGE SI CUM SE MANIFESTA BOALA?
• Perioada de incubatie
- dureaza aproximativ 9 – 10 zile
• Perioada prodromala (preeruptiva)
- dureaza aproximativ 3 – 6 zile. In aceasta perioada apare: febra, fenomenele catarale si modificarile buco – faringiene.
- Febra: este mare, ajunge si pana la 39°C
- Modificarile catarale: lacrimare intensa cu congestie conjunctivala, secretii nazale abundente (apoasa sau mucopurulenta).
Catarul respirator poate afecta laringele (laringita cu tuse), sau traheea si bronsiile (traheobronsita cu tuse productiva). Inflamatia adesea atinge si mucoasa digestiva (varsaturi, scaune diareice).
- Simptome buco – faringiene: enantem congestiv, difuz al valului palatin, amigdalelor si faringelui cu puncte hemoragice. Limba este cu depozid albicios, cu marginile rosii.
Semnul Koplik: mici pete albe, proeminente comparabile cu grauntele de gris, inconjurate de halou congestiv, situate in dreptul primului molar inferior, mai rar pe gingii. Apare in ultimele zile ale perioadei prodromale si dispare cand apare eruptia pe corp. Are valoare diagnostica.
• Perioada eruptiva
- dureaza 5-6 zile. Persista fenomenele din perioada prodromala. Febra creste pana la 39 - 40°C. Poate sa apara ganglioni palpabili in regiunea cervicala sau generalizat.
- Exantemul:
- eruptia, de tip maculo – papuloasa (2 – 4 mm pina la 2 cm diametru, usor reliefat, cu contur neregulat, lasand portiuni de tegument sanatos), apare initial retroauricular, la liziera parului; se extinde apoi pe gat, frunte, obraji. Progreseaza spre torace si radacina membrelor si se generalizeaza. Generalizarea dureaza in medie 3 zile. Eruptia paleste in urmatoarele trei zile in ordinea aparitiei, lasand o pigmentatie aramie care dureaza inca 3 – 4 zile.
- Limba: in perioada eruptive se descuameaza devenind rosie (zmeurie).
• Perioada de convalescenta (posteruptiva):
- este scurta (4 – 6 zile); cu scaderea febrei si disparitia fenomenelor generale.
- Eruptia este inlocuita de pigmentatia aramie
- Pe trunchi si pe fata poate sa apara o descuamatie fina.
! In urma bolii rezistenta imunologica a organismului este scazuta, existand o predispozitie la infectii bacteriene (amigdalite, faringite, pneumonii, conjunctivite).
! Imunitatea dobandita dupa boala este durabila, uneori toata viata.
CONTAGIOZITATEA
- este posibila cu cinci zile inainte de aparitia exantemului si inca 5 – 6 zile dupa. Virusul rujeolic este prezent la omul bolnav in secretiile nazofaringiene si in elementele eruptive cutanate. Pericolul de contagiune este mare, pe o raza de 1–2m in preajma si chiar mai mare prin curentii de aer care deplaseaza virusul. Este o infectie aerogena, prin picaturile de secretie naso–faringiene. Transmiterea indirecta se face prin obiectele contaminate cu aceste secretii, posibilitate intalnita mai rar, virusul neputand supravietui mult timp in mediul extern.
DIAGNOSTICUL
- se bazeaza in principal pe semnele clinice caracteristice. In caz de nesiguranta sau complicatii pe metode de laborator si imunologice.
TRATAMENTUL
- Tratamentul rujeolei la domiciliu consta intr-o simpla medicatie simptomatica: antitermice, calmante ale tusei, antiemetice, regim alimentar adaptat tolerantei digestive a bolnavului. Se recomanda dieta hidrica in perioada febrila (ceaiuri, limonade, apa minerala, supe). Este importanta ingrijirea tegumentelor cu apa alcoolizata (baia nu este permisa decat in convalescenta), protejarea ochilor de lumina puternica, igiena cavitatii bucale prin gargara cu ceai de musetel, inhalatii pentru calmarea laringitei
- Se vor trata cu antibiotice (conform antibiogramei) complicatiile supurative: otita medie, stomatita ulcerata, keratoconjunctivita purulentă, bronhopneumonia, laringit, faringita, encefalita post-rujeolica (foarte rara cu patologie imunologica, dar foarte grava prin sechelele neuropsihice care apare la persoane cu imunitate alterată). Prin generalizarea vaccinarii morbiditatea prin rujeola a scazut considerabil. Cand mama este imuna, copilul se naste cu o rezistenta specifica ce se mentine 6 luni.
PROFILAXIA
- Vaccinul rujeolic viu atenuat (imunizare activa) se administreaza in asociatie cu vaccinul rubeola – oreion (ROR) la 12-15 luni, cu rapel la 11 – 12 ani.
o Se exclud de la vaccinare: - gravidele (risc de malformatii fetale) si copii cu imunitate alterata (tuberculoza activa, boli de sange, tratamente citostatice, corticoizi, radioterapie).
Dr. Roberta Dochnal
.