· articole
· intamplari

Ce se ascunde in spatele numelui unui copil?Inainte de a-ti boteza puiul, te gandesti la multe nume, faci liste, consulti dictionare si pana la urma decizi. Stii insa daca ai ales cel mai bun prenume pentru bebe?

In timp ce unii parinti stiu deja ce nume va avea viitorul membru al familiei "pentru ca suna frumos", altii prefera sa faca o alegere informata, bazata pe semnificatii atent studiate. Ce-i drept, studiile din strainatate arata ca numele copilului ii influenteaza acestuia dezvoltarea. Asa ca parintii se simt de cele mai multe ori responsabili sa ii construiasca puiului lor un viitor bun, incepand chiar cu numele de botez ales.
Nume nepotrivite
Rezonanta numelui joaca intr-adevar un rol important in alegerea facuta, dar nu trebuie sa fie singurul criteriu pentru a lua o decizie. Se poate intampla ca parintilor sa le placa atat de mult un nume incat sa nu mai conteze daca nou-nascutul va fi fata sau baiat? Este posibil sa apara acest fenomen, insa dictionarul de nume romanesti permite adaptarea celor mai multe prenume in functie de sex: George-Georgiana, Ion-Ioana, Andrei-Andreea. Cu toate acestea, exista si cazuri in care nume precum Loredan sau Rada exprima clar preferintele parintilor.

Confuziile se ivesc si in diminutive sau in numele de alint, precum Gabi, Mari, Geo, Vali, care se pot folosi atat in cazul fetelor, cat si al baietilor. Copiii care cresc inconjurati de aceasta confuzie si poate uneori tachinati de colegii de gradinita si scoala vor ajunge sa dezvolte cateva caracteristici ale celuilalt sex. Fetele pot deveni mai baietoase, iar baietii mai putin masculini.

Asteptari
Din punct de vedere lingvistic, specialistii au constatat ca un nume rezonant si plin de semnificatii creeaza anumite asteptari, ceea ce rezulta intr-o anumita perceptie din partea celor din jur. Copilul tau va fi privit la scoala intr-un anumit fel si va creste pentru a realiza un scop sau altul in viata.

Oamenii judeca destul de usor, asa ca de multe ori ajung sa respinga o persoana doar pentru ca nu le place numele ei sau pentru simplul fapt ca au avut in trecut un conflict cu cineva pe care il chema la fel. Mentalitatea oamenilor nu poate fi schimbata, insa parintii trebuie sa ia in calcul si acest aspect. Numele unui copil este o stampila pe pasaportul vietii si trebuie sa ridice asteptari de succes. Imaginati-va cum va suna numele bebelusului cand in viitor se va prezenta "domnul director" sau "doctor".

Stima de sine
Numele nostru face parte din identitate, asa ca trebuie sa fim mandri de numele pe care il purtam. Daca micutul vostru va simti ca nu-i place prenumele lui sau ca ceilalti il iau peste picior din aceasta cauza, stima se de sine va scadea intr-un mod considerabil. Ingrijorator este faptul ca micutii nu sunt atat de puternici incat sa nu ia in seama lucrurile de acest gen si atunci pot sa fie afectati si sa creasca sub impulsul unor frustrari.

Nume uzuale vs. nume neobisnuite
De obicei, se spune ca alegerea unui nume neobisnuit pentru copilul tau spune ceva despre stilul de parinte pe care ti-l vei impune, cel mai probabil la fel de neobisnuit ca si numele. Este adevarat ca mamele si tatii au devenit mult mai interesati de nume deosebite pentru picii lor, incercand prin asta ca le creeze o identitate speciala. Nu va faceti griji, toti copiii au ceva special in felul lor.

Multe carti de specialitate ii sfatuiesc pe adulti sa nu se hazardeze neaparat in alegerea unui nume de botez prea iesit din comun, ci mai degraba sa schimbe o litera sau un accent dintr-un prenume uzual. Nici acesta nu trebuie sa fie prea problematic in scriere sau pronuntie, pentru ca altfel va dezvolta frustrari in momentul in care invatatoarea va intreba "Sigur asa se scrie/pronunta numele tau?".

Asadar, aveti grija ce nume alegeti pentru cei mici. Atentia trebuie sa fie indreptata atat catre semnificatie, cat si catre sonoritate. Din pacate, multi parinti ajung sa regrete numele date copiilor lor, asa ca nu faceti decizii pripite sau doar dupa ureche.

Sursa (traducere si adaptare):
http://www.livescience.com/6569-good-bad-baby-names-long-lasting-effects.html .

"Ce se ascunde in spatele numelui unui copil?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre primii pasi:
Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent