· articole
· intamplari

Invierea Domnului si sperantele noastre

Autor: Aducut
data publicarii: 26.04.03


Invierea Domnului se serbeaza in prima Duminica dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara.

Dupa cum se stie Pastele ortodox nu coincide intotdeauna cu Pastele catolic sau protestant, explicatia fiind urmatoarea:
Desi in anul 1923, la un congres tinut in Constantinopol, majoritatea bisericilor ortodoxe au hotarat sa renunte la calendarul Iulian si sa adopte calendarul Gregorian (sau calendarul Iulian modificat), totusi data Pastilor se calculeaza inca pe baza calendarului Iulian, in care echinoctiul de primavara are loc cu 13 zile mai tarziu. De aici neconcordanta cu data Pastelui apusean.

Iisus Hristos a trait printre oameni doar 33 de ani.

Ultimii 3 ani sunt perioada despre care avem cunostiinta in Cartile Noului Testament. In acest scurt rastimp, prin spusele si faptele Sale, Iisus a despicat istoria lumii. Toata civilizatia actuala, axata pe cultura si cunostintele dobandite in Europa Crestina, a fost marcata profund de ultimii 3 ani din existenta Mantuitorului pe Pamant.

Moartea Sa a fost extrem de violenta. Torturat si crucificat. S-a intamplat intr-o Vineri, la orele 3 dupa-amiaza. De aceea, Sarbatoarea Pastilor incepe cu Vinerea Mare, zi de intristare pentru toti crestinii. Biserica recomanda a se tine post, cel putin in aceste zile, dupa puteri chiar post negru - fara mancare si bautura, pana Duminica dimineata.

A treia zi dupa moarte, Iisus a inviat. Acest eveniment e de covarsitoare importanta pentru muritori si il sarbatorim la miezul noptii de Sambata spre Duminica.

Existenta lui Iisus printre oameni, moartea Sa si mai ales Invierea Sa au o semnificatie invaluita in Taina.

Parintii Bisericii, iar mai apoi sumedenie de carturari, au incercat sa inteleaga aceasta semnificatie, dar mereu ramane ceva nepatruns de intelegerea omeneasca. Un lucru insa este clar: Iisus ne-a promis o Viata vesnica, iar Invierea Sa este chezasia ca nu au fost doar vorbe. In situatia noastra de bieti muritori, promisiunea unei vieti fara sfarsit in Imparatia Cerurilor, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ne face ca in fiecare an sa ne bucuram in Noaptea Invierii si sa cantam plini de speranta:

Hristos a inviat din morti
Cu moartea pe moarte calcand,
Si celor din mormanturi,
Viata daruindu-le!


Iisus a zis aceste cuvinte: "Cel ce-si iubeste viata o va pierde. Si cel ce renunta la viata lui, in lumea aceasta, o va pastra pentru viata vesnica" (Ioan XII, 25). Aceasta este legea vietii: si acum si in eternitate o viata se naste din jertfa, din sacrificiul alteia, si traieste jertfindu-se.

Aceasta este viata lui Iisus: Jertfa. Jertfa totala, neincetata. De aceea El a si putut spune: "Eu am venit ca lumea viata sa aiba." (Ioana X, 10). - Pentru ca El, viata Lui infinita, nu o traieste pentru Sine, ci o ofera si devine roditoare de viata nesfirsita, in Biserica Lui.

Rostind chemarea: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine." (Marcu VIII, 34), Domnul ne invata tocmai aceasta cale si taina - a jertfei spre viata. Cercetatorii au observat ca acest cuvant - "sa se lepede de sine" este unic in literatura mondiala. Nu l-a rostit nimeni pina la Iisus. In lumea noastra marcata de iubirea de sine, izvor al pacatului si al mortii, Iisus a adus lepadarea de sine, starea de jertfa - izvor al vietii, al Invierii. Si prin aceasta a adus si mintuirea noastra, viata vesnica.

Invierea lui Hristos a rupt valul care acoperea omului misterul existentei post-mortem, a deschis vietii omenesti o privire spre zarea vesniciei, a luat mortii rolul si caracterul de sfarsit tragic si dureros.
Viata nu este o scanteie efemera si enigmatica in haos; este o existenta de durata cu destin spiritual in eternitatea in care se integreaza cu pret de suflet si cu rost dumnezeiesc.

"Invierea Domnului si sperantele noastre" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de Aducut

Evaluare
scor mediu 3.91
voturi 35


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent