· articole
· intamplari

Proiect de lege pentru mamele-surogatUn nou proiect de lege vine in ajutorul cuplurilor cu probleme de fertilitate, reglementand solicitarea unei sume de bani de catre mamele-surogat.

Statul s-a gândit sa faca o lege pentru mamele-surogat. E doar un proiect, iar pâna la implementare este cale lunga. Un lucru însa este sigur.

Mamele-purtatoare nu vor avea voie sa ceara bani pentru serviciul lor.

Acum, în lipsa unei legi clare, internetul este plin de anunturi prin care mamele-surogat cer zeci de mii de euro. Atât costa o viata de om. Astfel de negocieri se poarta zilnic între mamele-surogat si cele care nu reusesc sa aiba un copil. Oficial, 50.000 de românce au probleme de fertilitate.

“Afacerea” mamelor-purtatoare ar putea sa dispara odata cu Legea privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator. Amânat la nesfârsit de Ministerul Sanatatii, proiectul a fost propus joi pentru dezbatere publica. Tot ministerul va fi cel care va stabili conditiile pentru unitatile sanitare, dar si pentru persoanele care vor realiza procedurile.

“O buna parte dintre aceste prevederi existau deja în Codul Civil. Este într-adevar o tema de dezbatere, este si motivul pentru care noi asteptam propuneri”, a declarat Alexandru Calin, directorul Directiei de Asistenta Medicala.
Este o lista deschisa din care mamele-surogat fac si ele parte. Cât despre mamele-purtatoare care nu vor sa se mai desparta de copil la nastere, legea nu are înca o solutie. Parintii cu probleme se vor adresa Agentiei Nationale de Transplant, iar banii pentru tratamentele de fertilizare ar putea sa vina de la bugetul de stat.

Pâna la forma completa a legii, un lucru este clar. “Conditionarea financiara a unui astfel de proces de donare este inacceptabila”, a precizat Alexandru Calin.

O veste deloc buna pentru cele care se gândesc sa faca o afacere din disperarea femeilor infertile. Procedurile mai tin însa legea pe loc. Proiectul ar putea sa ajunga în Parlament cel mai devreme peste 30 de zile. Despre data la care legea va fi aplicata, ministerul nu are raspuns. Pâna atunci, mii de femei nu pot decât sa spere ca îsi vor tine în brate copilul.

Antena3.

"Proiect de lege pentru mamele-surogat" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre legislatie:
NORME de aplicare a O G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent