· articole
· intamplari

Varicela

Autor: rdochnal
data publicarii: 28.04.03


Este o infectie virala, contagioasa, provocata de virusul varicelo – zosterian din familia Herpesviridae. Boala se caracterizeaza printr – o eruptie polimorfa (maculo – papulo – veziculo – crustoasa) care apare in valuri.

Izvorul de infectie este bolnavul, contagios 2-3 zile inainte de debut si 5-6 zile de la ultimul val eruptiv, prin secretii respiratorii, dar si prin continutul veziculelor.
Transmiterea este aeriana, prin picaturi sau prin obiecte contaminate cu secretii de la nivelul leziunilor cutanate sau respiratorii.


Receptivitatea este generala. Nou – nascutii pot avea anticorpi de la mama timp de 3 – 6 luni.
Imunitatea este de lunga durata, dar sunt posibile reimbolnaviri. Virusul persista in ganglionii senzitivi (infectie latenta) si se pot reactiva in anumite conditii cand imunitatea organismului scade (inbolnavire, imunosupresie, stress) producand zona zoster.

CUM SE MANIFESTA BOALA:

  · Perioada de incubatie: este in medie 15 zile.
  · Perioada preeruptiva: poate lipsi sau se caracterizeaza prin simptome minore – febra moderata, dureri de cap, mialgii.
  · Perioada eruptiva: dureaza in medie 10 zile. Apare eruptia insotita de febra.
ERUPTIA:
  - primele elemente eruptive apar pe corp, apoi se extinde pe cap si pe membre (centrifug), cele mai multe elemente gasindu-se pe trunchi si la radacina membrelor, in axila, dar apar si pe fata, pielea paroasa a capului, palme, plante. Eruptia poate fi prezenta si pe mucoase (bucala, faringiana, laringiana, genitala) – la acest nivel elementele sunt foarte dureroase, se ulcereaza usor si se pot suprainfecta.


  - numarul elementelor eruptive este in general redus (cateva zeci – cateva sute)
  - mai intai apar macule rotunde/ovalare, care in cateva ore se transforma in papule apoi in vezicule. Veziculele au un continut clar, transparent si sunt inconjurate de o areola congestiva. Din vezicule lichidul se reabsoarbe treptat, tavanul veziculei se deprima in centru (ombilicare) si vezicula se transforma in crusta. Crustele se detaseaza usor in ziua 7 – 10, lasand o zona usor depigmentata. Eruptia este polimorfa (existand simultan macule, papule, vezicule, cruste) deoarece eruptia apare in valuri si evolutia fiecarui element eruptiv difera.


Evolutia in majoritatea cazurilor este spre vindecare. La bolnavii imunodeprimati pot sa apara complicatii neurologice.
Diagnosticul se bazeaza in principal pe elemente clinice. In caz de complicatii sau la bolnavii cu imunitate scazuta se practica diagnosticul de laborator.
Profilaxie: - depistare precoce a bolii, izolare
- aerisirea incaperilor, pastrarea curateniei
- imunizarea copiilor – vaccin
Tratament:
- bolnavul este izolat la domiciliu 14 zile, spitalizandu-se cazurile severe sau complicate.
- in formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea pruritului prin aplicari locale sau tratament cu antihistaminice. Dintre antitermice trebuie evitata aspirina pentru a preveni un eventual sindrom Reye (boala grava cu manifestari multisistemice, in principal cerebrale si hepatice)
- formele severe de varicela, aparute mai ales la bolnavi cu imunodeficiente, necesita tratament antiviral.


Dr. Roberta Dochnal.

"Varicela" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
27.05.06 12:08: iutzulica
eu am avut aceasta boala a copilariei la varsta de 6 ani cand am plecat cu gradinita in tabara la navodari.cand neam intors de acolo 3 sferturi dintre noi eram plini de bube.nu e o boala grea as putea spune pe o parte pt ca nu este asa periculoasa ca si rujeola dar este groaznica din cauza mancarimilor pe care ti le provoaca basicutele alea.partea cea mai rea este ca daca persoana bolnava se scarpina raman semne pe viata in locul basicutelor sparte.se trateaza cu mixtura mentolata si cu regim alimentar plus izolare.cred ca inainte sa il dau la gradi pe bb ii fac varilrix-ul.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de rdochnal

Evaluare
scor mediu 4.33
voturi 24


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent