· articole
· intamplari

Tatal in sala de nasteri

Autor: raul
data publicarii: 10.06.02


In sala de nasteri, Mama va duce tot greul, dar si Tatal joaca un rol important pe parcursul travaliului. Nasterea poate fi o experienta suprasolicitanta si inspaimantatoare pentru Mamele aflate la prima nastere. Numai prin prezenta ta, poti sa ii furnizezi partenerei confortul si incurajarea atat de necesare. Aceste sfaturi te pot ajuta sa te simti putin mai sigur de tine in asemenea situatii.



Distreaz-o
Travaliul poate fi interesant, dar poate fi si plictisitor. S-ar putea sa petreceti ore intregi in asteptare. Ajuta-ti partenera sa treaca peste starea de discomfort, distrand-o. Daca Mama a primit o anestezie epidurala, o sa fie mai putin nevoie de suport fizic in primele etape. Incearca, in schimb, sa o intretii cu muzica, conversatie, jocuri de carti.

Fii avocatul ei
Nu astepta pana incep chinurile facerii ca sa afli ce fel de ajutor ar avea nevoie de la tine. Discuta planul nasterii in avans -- afla care este parerea ei despre epiziotomie si ce asteapta ea din partea doctorului. Adesea, cand Mama are dureri, partenerul ei poate specifica mai bine care sunt nevoile ei, asigurandu-se apoi ca nevoile ei sunt satisfacute. In acelasi timp, fi flexibil din momentul in care a inceput travaliul -- partenera ta poate sa se razgandeasca, sau situatia va cere un nou plan de actiune. Nimeni nu vrea cezariana, dar tine minte ca uneori lucrurile nu se petrec asa cum ai planuit. Totusi, intreaba care sunt optiunile -- mai ales daca Mama are dureri prea mari ca sa poata intreba singura.

Sprijin-o
O femeie poate intra in panica in timpul travaliului. Si cea mai potrivita persoana ca sa o ajute sa isi revina este partenerul ei. In fond, tu o cunosti mai bine decat oricine. Pe masura ce contractiile devin mai intense, reasigur-o ca face o treaba excelenta si ca o iubesti. De asemenea, poti sa o ajuti dandu-i cuburi de gheata sau stergandu-i transpiratia. Desi unor femei nu le place sa fie atinse in timpul travaliului, unele vor aprecia un masaj pe gat sau pe spate.

Fii nesimtit
Femeile, in timpul travaliului pot fi mult mai ascutite la limba decat in mod normal, asa ca incearca sa nu o iei in nume de rau. Daca te simti lezat, roaga o sora sa aiba grija de partenera ta cat timp tu iei o mica pauza. Comunica personalului medical daca travaliul partenerei tale incepe sa te afecteze fizic. Multi barbati au stari de lesin in sala de nasteri. Daca te simti ametit, aseaza-te un moment sau iesi putin la aer.

Pastreaza momentul
In timpul travaliului, partenera ta probabil nu va avea timp sa inceapa un jurnal -- dar va fi bucuroasa pentru orice moment capturat pe film. Ea va descoperi probabil lucruri pe care le va fi uitat sau lucruri pe care nici nu le va fi tinut minte din cauza emotiilor. Daca ai o camera video, discuta inainte despre ceea ce vei filma. Dar, mai ales, ai grija ca eforturile tale sa nu jeneze in vreun fel medicul sau personalul medical -- sau, mai ales, partenera ta.

Fii gata pentru marele moment
Dupa ore de transpiratie si, poate, cateva lacrimi, soseste marele moment. Acum vine randul tau: taierea cordonului ombilical. Daca vrei ca tu sa tai cordonul, asigura-te ca doctorul stie aceasta, daca preferi ca taierea sa fie facuta de catre profesionisti, raspunde simplu ca nu doresti sa o faci tu, cand vei fi intrebat. Si nu fi surprins daca vei fi coplesit de emotii -- si tu vei fi trecut printr-o experienta extraordinara.

Inca nu s-a terminat
Partenera ta se odihneste, copilul este ingrijit, si tu ai contactat rudele. Crezi ca este timpul pentru un pui de somn? Nu inca. Acesta este un foarte bun moment sa ii arati partenerei ce mult tii la ea. Adu-i flori, ciocolata, scrie-i un biletel de dragoste. Orice faci, gaseste un mod special de a o face, care sa ramana in amintire.

raul.





"Tatal in sala de nasteri" | cont nou | 15 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
10.06.02 18:47: Cora
Minunat articol. Citindu-l aproape ca mi-au dat lacrimile de ciuda ca sotului meu nu i-a fost permis sa ma asiste la nastere (eram inca in RO) si ca el a pierdut aceste momente minunate si pline de suspans din viata mea si a copilului nostru.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

10.06.02 19:35: Aducut
Este adevarat tot ce se spune aici. Sotul meu a fost cu mine si m-a sprijinit extraordinar de mult. Va sfatuiesc pe toate, daca puteti, sa va incurajati sotii si mai ales sa vorbiti cu doctorii sa permita accesul in sala de nasteri a acestuia. Mi-a fost rusine initial de el, dar pana la urma aceasta experienta ne-a unit mai mult...n-am mai fost doar eu cea care am purtat intreaga responsabilitate pentru copil, a mai participat intr-un fel si el la chinuitoarea sarcina de a-l aduce pe lume pe fiul nostru.
Intr-o tara straina si fara nimeni alaturi, ametita de durere si de anestezii, sotul meu a fost acela care m-a incurajat in eforturile mele si care a hotarat pentru mine atunci cand aproape eram fara constiinta.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Sotul meu a asistat la nastere....... a fost ideea lui; a filmat, mi-a tinut mana, m-a mangaiat pe cap, s-a emotionat cand a iesit Carla (se vede dupa cum a filmat.....un pic si pe sub masa cu camera:)), si ......a discutat cu medicul despre masini in timp ce ma cosea:)...a stat langa mine dupa aceea si a doua zi mi-a facut cadou parfumul preferat:)Inainte aveam si eu unele semne de intrebare.o fi bine, nu o fi...se spuneau multe si am citit multe pareri...ba ca e bine, ba ca nu ar fi bine pentru relatia de cuplu........acum sunt foarte fericita de decizia luata, asemenea momente sunt unice si trebuie impartasite cu persoana iubita, este ceva special:)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

21.02.08 16:09: dina_dorina
Intr-adevar,tatal are,sau asa ar fi normal,un rol foarte important in tot ceea ce tine de venirea pe lume si apoi de cresterea si educarea acelui copil.Sunt intr-u totul de acord ca acesta sa-i fie alaturi viitoarei mamici inca din prima clipa,insa,in opinia mea,rolul sau legat de cele 9 luni de sarcina ar trebui sa se incheie in exteriorul usii de la sala de nasteri.Stiu ca parerile sunt impartite,insa el poate fi alaturi de partenera sa si daca nu se afla fizic acolo vazand toata acea scena care,sa fim sinceri,nu este tocmai cea mai placuta.Eu cred ca femeile care pretind asa ceva barbatilor vor intr-un anumit fel sa-i pedepseasca pentru durerile prin care trec ele.Este o absurditate si,in plus,terbuie sa ne gandim ca suntem in primul rand femei (chiar daca de acum si mame)si vrem ca partenerii nostri sa ne perceapa in acest fel si sa ne doreasca la fel ca inainte netrebuind sa se gandeasca in momentele intime la ceea ce s-a intamplat candva intr-o sala de nasteri.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

16.10.08 17:29: lauramaria
si mai e ceva: oricat de natural e faptul nasterii, filmarea acestuia ca dupa aceea sa arati caseta prietenilor mi se pare ceva de-a dreptul horror! Am avut o prietena al carei sot a filmat nasterea, apoi ne-a chemat la o cafea sa o vizionam. Vreau sa spun ca intre doua prajiturele si un sandwici am vizualizat expulzia cu tot ce presupune ea si am fost de/a dreptul traumatizata (eu gravida fiind).Nu as permite niciodata sa ma filmeze cineva cand nasc (si sunt la al doilea copil). In plus sotii nu suporta toti o nastere normala fara sa raman cu urmari. Ganditi-va ca se holbeaza la .... care nu arata deloc cu cea pe care o cunosc ei. Credeti ca nu isi amintesc imaginea mai tarziu? Sunteti cam naive
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre preconceptia:
A sosit clipa nasterii sau nu?

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 4.5
voturi 26


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent