In sala de nasteri, Mama va duce tot greul, dar si Tatal joaca un rol important pe parcursul travaliului. Nasterea poate fi o experienta suprasolicitanta si inspaimantatoare pentru Mamele aflate la prima nastere. Numai prin prezenta ta, poti sa ii furnizezi partenerei confortul si incurajarea atat de necesare. Aceste sfaturi te pot ajuta sa te simti putin mai sigur de tine in asemenea situatii.
Distreaz-o
Travaliul poate fi interesant, dar poate fi si plictisitor. S-ar putea sa petreceti ore intregi in asteptare. Ajuta-ti partenera sa treaca peste starea de discomfort, distrand-o. Daca Mama a primit o anestezie epidurala, o sa fie mai putin nevoie de suport fizic in primele etape. Incearca, in schimb, sa o intretii cu muzica, conversatie, jocuri de carti.
Fii avocatul ei
Nu astepta pana incep chinurile facerii ca sa afli ce fel de ajutor ar avea nevoie de la tine. Discuta planul nasterii in avans -- afla care este parerea ei despre epiziotomie si ce asteapta ea din partea doctorului. Adesea, cand Mama are dureri, partenerul ei poate specifica mai bine care sunt nevoile ei, asigurandu-se apoi ca nevoile ei sunt satisfacute. In acelasi timp, fi flexibil din momentul in care a inceput travaliul -- partenera ta poate sa se razgandeasca, sau situatia va cere un nou plan de actiune. Nimeni nu vrea cezariana, dar tine minte ca uneori lucrurile nu se petrec asa cum ai planuit. Totusi, intreaba care sunt optiunile -- mai ales daca Mama are dureri prea mari ca sa poata intreba singura.
Sprijin-o
O femeie poate intra in panica in timpul travaliului. Si cea mai potrivita persoana ca sa o ajute sa isi revina este partenerul ei. In fond, tu o cunosti mai bine decat oricine. Pe masura ce contractiile devin mai intense, reasigur-o ca face o treaba excelenta si ca o iubesti. De asemenea, poti sa o ajuti dandu-i cuburi de gheata sau stergandu-i transpiratia. Desi unor femei nu le place sa fie atinse in timpul travaliului, unele vor aprecia un masaj pe gat sau pe spate.
Fii nesimtit
Femeile, in timpul travaliului pot fi mult mai ascutite la limba decat in mod normal, asa ca incearca sa nu o iei in nume de rau. Daca te simti lezat, roaga o sora sa aiba grija de partenera ta cat timp tu iei o mica pauza. Comunica personalului medical daca travaliul partenerei tale incepe sa te afecteze fizic. Multi barbati au stari de lesin in sala de nasteri. Daca te simti ametit, aseaza-te un moment sau iesi putin la aer.
Pastreaza momentul
In timpul travaliului, partenera ta probabil nu va avea timp sa inceapa un jurnal -- dar va fi bucuroasa pentru orice moment capturat pe film. Ea va descoperi probabil lucruri pe care le va fi uitat sau lucruri pe care nici nu le va fi tinut minte din cauza emotiilor. Daca ai o camera video, discuta inainte despre ceea ce vei filma. Dar, mai ales, ai grija ca eforturile tale sa nu jeneze in vreun fel medicul sau personalul medical -- sau, mai ales, partenera ta.
Fii gata pentru marele moment
Dupa ore de transpiratie si, poate, cateva lacrimi, soseste marele moment. Acum vine randul tau: taierea cordonului ombilical. Daca vrei ca tu sa tai cordonul, asigura-te ca doctorul stie aceasta, daca preferi ca taierea sa fie facuta de catre profesionisti, raspunde simplu ca nu doresti sa o faci tu, cand vei fi intrebat. Si nu fi surprins daca vei fi coplesit de emotii -- si tu vei fi trecut printr-o experienta extraordinara.
Inca nu s-a terminat
Partenera ta se odihneste, copilul este ingrijit, si tu ai contactat rudele. Crezi ca este timpul pentru un pui de somn? Nu inca. Acesta este un foarte bun moment sa ii arati partenerei ce mult tii la ea. Adu-i flori, ciocolata, scrie-i un biletel de dragoste. Orice faci, gaseste un mod special de a o face, care sa ramana in amintire.
raul.