· articole
· intamplari

Cum voi naste?Nasterea a fost dintotdeauna un proces instinctiv in care femeia a avut un rol esential. Daca aruncam o privire in strafundurile istoriei si incercam sa aflam cum nasteau "stra-stra-.

strabunicele" noastre, constatam lucruri surprizatoare.


" Scaunele de nastere " au avut in trecut un rol semnificativ

In majoritatea culturilor si civilizatiilor traditionale, femeile isi petreceau travaliul si nasteau alternand perioadele de stat intins cu pozitia in picioare sau cu variante ale acestei pozitii. Ele se implicau in mod activ in timpul travaliului si al nasterii, folosindu-si propriile resurse, dar apeland si la practici si obiceiuri traditionale, care insa si-au pierdut in timp semnificatia si multe dintre ele au fost uitate.

Traditionalele "scaune de nastere" precum si alte obiecte pe care le regasim in zilele noastre in Muzeul Artei Africane din Washington, dar si in Muzeul Taranului Roman din Bucuresti au jucat un rol semnificativ la nastere. Ele vin din intelepciunea unor stramosi care, dupa doua milenii de evolutie, inca reusesc sa ne mai uimeasca si sa ne mai surprinda prin modul in care gandeau si puneau in practica aceasta gandire.


Dezvoltarea tehnicilor obstetricale

Aparitia obstetricii prin anii '50 si dezvoltarea tehnicilor obstetricale au avut un rol hotarator in producerea unor schimbari esentiale in derularea nasterii. Sunt dovedite beneficiile obstetricii moderne in salvarea multor vieti de femei si copii in situatiile in care apareau complicatii in timpul sarcinii sau la nastere. Datele statistice adunate in timp arata o evidenta scadere a mortalitatii materno - infantile prin risc obstetrical.

Pe de alta parte insa, folosirea tehnicilor obstetricale a contribuit in mod nejustificat la extinderea si practicarea lor si in sfera nasterilor normale, producand de multe ori perturbarea acestui proces natural.

Desi in culturile traditionale nasterea avea loc la inceput acasa si mai tarziu in casele de nasteri, in societatea moderna ea a inceput sa fie practicata pe scara tot mai larga in spitale unde atitudinea medicalizata a castigat tot mai mult teren. Femeile trebuiau sa adopte pozitia pe spate in timpul travaliului, acceptau folosirea perfuziilor ocitocice pentru declansarea sau stimularea pe cale artificiala a nasterii, taierea perineului si operatia cezariana.

Traditionala rabdare a obstetricienilor si moaselor a disparut si ea treptat. Femeile isi doreau sa nasca cat mai repede si fara dureri si nu constientizau riscurile pe care le putea avea de multe ori folosirea medicamentelor si a perfuziilor in timpul sarcinii sau la nastere atat asupra sanatatii lor cat si asupra sanatatii viitorului lor copil.


Act fiziologic sau proces medicalizat?

In zilele noastre, constatam din ce in ce mai frecvent, ca acolo unde s-au incalcat in mod abuziv legile naturii au inceput sa apara si consecinte negative. Femeile trebuie sa perceapa si sa inteleaga nasterea ca pe un proces natural in care interventia obstetricii si a tehnicilor obstetricale moderne este justificata doar in situatiile in care apar complicatii care impun interventia si salvarea de urgenta a vietii mamei si a copilului.

In acest context tot mai multe femei incep sa-si redescoperele resursele si privesc cu interes catre nasterea normala. Ele invata sa respire, sa adopte pozitiile verticale in care se folosesc de beneficiile fortei de gravitatie, sa se maseze, si nu in ultimul rand sa se relaxeze, reusind astfel sa-si pastreze autocontrolul asupra durerii si sa aiba o nastere naturala mai usoara. Ca si "stra-stra-.bunicele" lor ele isi descopera fortele interioare de care dispun si la care pot apela fara teama in timpul nasterii.

Altele descopera beneficiile folosirii apei si vor sa o foloseasca in timpul travaliului cand efectul relaxant al unei bai le poate ajuta sa produca dilatatia mai repede si sa suporte durerea mai usor. Ele isi exprima chiar si dorinta de a naste in apa. Si de ce sa nu se intample acest lucru atata timp cat masurile de igiena dintr-un spital modern dar si tehnologia obstetricala le pot permite sa aiba o astfel de nastere in conditii de siguranta.

Exista si o a treia categorie de femei, care spre deosebire de cele de mai sus, doresc sa beneficieze de confortul unei nasteri cu anestezie peridurala intr-un spital modern, anestezie care in zilele noastre ofera confortul nasterii fara dureri, considerandu-se a nu avea repercursiuni majore asupra sanatatii mamei si viitorului ei copil.

Toate aceste femei, impreuna cu sotii/partenerii lor, trebuie sa fie ajutate de medicul de familie, de obstetrician si de moasa sa ia cea mai buna decizie, respectandu-li-se dreptul de a avea o preferinta si de a alege modul in care sa decurga nasterea lor.Sursa: preluat din revista Farmacia Ta Magazin cu acordul lui
Vania Limban, moasa
Active Center - pregatire pentru nastere
E-mail: [email protected]
Web: www.activecenter.ro
.

"Cum voi naste?" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
16.05.03 11:17: ttcrissy
Eu am optat pentru nasterea naturala din doua motive: auzisem ca te refaci mult mai repede decat dupa o cezariana si sa-mi dovedesc ca am autocontrol asupra psihicului meu. Concluzia: ma felicit pentru optiunea mea: am nascut repede(3 ore) si in 2 saptamani eram aproape refacuta. Dupa acestea mi-a mai ramas sa lupt numai cu anemia si cu somnul ;)
Nastere usoara tuturor gravidutzelor!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre preconceptia:
A sosit clipa nasterii sau nu?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.82
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent