De la 1 martie, amindoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija macar 30 de zile de bebelusul lor, altfel cel care are un an concediu de crestere a copilului pierde o luna din indemnizatia pentru micut.
De la 1 martie, amindoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de bebelusul lor. Practic, daca mama sta acasa cu nou-nascutul, tatal copilului este obligat sa preia o luna din concediul postnatal al partenerului si sa stea la schimbat scutece si biberoane. Aceeasi obligatie o are si mama, daca tatal este cel care si-a luat un an de concediu pentru cresterea micutului.
Reglementarea pare neobisnuita, dar Romania pune astfel in aplicare o directiva europeana care spune ca si tatal, mai mult absent in viata celui mic, trebuie sa invete sa-l ingrijeasca. In luna in care tatal va prelua concediul, mama va merge la serviciu.
In acea perioada, indemnizatia de crestere a copilului o va primi practic partenerul care sta cu copilul, calculata dupa aceeasi regula, 75 % din media veniturilor nete, realizate in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi insa 3.400 de lei, indiferent de parinte. Noua reglementare se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012.
Doar daca tatal sau mama sint angajati
"Noua prevedere legala se va aplica doar in cazul copiilor nascuti dupa data de 1 martie 2012 si doar in situatia in care ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Prin noile prevederi legale si al doilea parinte va trebui sa valorifice acest drept pentru cel putin o luna de zile", a declarat Diana Bors, directorul AJPIS Brasov. Ea a dat ca exemplu o familie care a optat pentru reintoarcerea la serviciu a parintelui cind copilul implineste un an. In interiorul acestei perioade, cel de-al doilea parinte va trebui sa solicite concediul pentru cel putin o luna.
In cazul in care nu se va intimpla asa, indemnizatia pentru cresterea copilului se va suspenda cu o luna inainte ca bebelusul sa implineasca un an. "Trebuie mentionat ca indemnizatia parintelui care cere respectiva luna de concediu se recalculeaza in functie de veniturile sale.
In acea perioada, parintele care a cerut initial concediul pentru cresterea copilului, fie se reintoarce la serviciu, fie solicita o luna de concediu fara plata", a explicat directorul AJPIS.
Angajatorii trebuie sa comunice data intoarcerii parintelui la serviciu
Autor: Harald ODĂŢEANU
Sursa:
www.monitorulexpres.ro.