· articole
· intamplari

Taticii de bebelusi, o luna la scutece si biberoaneDe la 1 martie, amindoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija macar 30 de zile de bebelusul lor, altfel cel care are un an concediu de crestere a copilului pierde o luna din indemnizatia pentru micut.

De la 1 martie, amindoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de bebelusul lor. Practic, daca mama sta acasa cu nou-nascutul, tatal copilului este obligat sa preia o luna din concediul postnatal al partenerului si sa stea la schimbat scutece si biberoane. Aceeasi obligatie o are si mama, daca tatal este cel care si-a luat un an de concediu pentru cresterea micutului.Reglementarea pare neobisnuita, dar Romania pune astfel in aplicare o directiva europeana care spune ca si tatal, mai mult absent in viata celui mic, trebuie sa invete sa-l ingrijeasca. In luna in care tatal va prelua concediul, mama va merge la serviciu.

In acea perioada, indemnizatia de crestere a copilului o va primi practic partenerul care sta cu copilul, calculata dupa aceeasi regula, 75 % din media veniturilor nete, realizate in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi insa 3.400 de lei, indiferent de parinte. Noua reglementare se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012.

Doar daca tatal sau mama sint angajati

"Noua prevedere legala se va aplica doar in cazul copiilor nascuti dupa data de 1 martie 2012 si doar in situatia in care ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Prin noile prevederi legale si al doilea parinte va trebui sa valorifice acest drept pentru cel putin o luna de zile", a declarat Diana Bors, directorul AJPIS Brasov. Ea a dat ca exemplu o familie care a optat pentru reintoarcerea la serviciu a parintelui cind copilul implineste un an. In interiorul acestei perioade, cel de-al doilea parinte va trebui sa solicite concediul pentru cel putin o luna.

In cazul in care nu se va intimpla asa, indemnizatia pentru cresterea copilului se va suspenda cu o luna inainte ca bebelusul sa implineasca un an. "Trebuie mentionat ca indemnizatia parintelui care cere respectiva luna de concediu se recalculeaza in functie de veniturile sale.

In acea perioada, parintele care a cerut initial concediul pentru cresterea copilului, fie se reintoarce la serviciu, fie solicita o luna de concediu fara plata", a explicat directorul AJPIS.

Angajatorii trebuie sa comunice data intoarcerii parintelui la serviciu

Autor: Harald ODÄ‚Å¢EANU
Sursa: www.monitorulexpres.ro.

"Taticii de bebelusi, o luna la scutece si biberoane" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
23.02.12 09:28: copilutza
Este inca o lege care sprijina scaderea natalitatii si care mai incurca putin viata tinerilor viitori parinti. Si ce ne facem daca mama alapteaza ? Cum o face in luna in care se reintoarce la servici ( caci tatal nu o poate face ...) !? Alege fie sa opreasca alaptarea, fie sa ramana fara venit o luna ? Sau daca tatal lucreaza in strainatate... Si inteleg ca este nevoie pentru tata, de inca un dosar la fel de stufos ca si al mamei. Cu aceleasi cozi la depunere. Si cat va dura pana se verifica si se aproba dosarul tatalui, pentru a putea primi banii ? Sigur ca toate sunt doar intrebari retorice, caci nu exista nici cine , nici ce sa raspunda.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

24.02.12 00:14: tatabun
i-o fi dand si tata san! Sa il vedem pe idiotul care a propus aceasta lege idioata. Mie imi vine sa ii pun lui bebelusa mea in brate cand striga de foame sau cand are scutecul murdar de caca. De unde sa stie tata ce nevoi are bebelusul cand e foarte mic? Si aia cu indemnizatiile mi-a placut, referitor cu statul la cozi pe la depunere de dosare. II convine si statului ca nu mai are de dat bani vreo doua sau trei luni.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

27.02.12 21:51: mutzy
Intr-adevar, mare prostie ... Nu e vorba de schimbat scutece sau de hranit cu biberonul ... E vorba de mamele care alapteaza. Pe de o parte se incurajeaza alaptarea pana la o varsta cat mai inaintata, pe de alta parte veniti cu imbecilitatea asta sa trimiteti mama la servici o luna intreaga ... Probabil ca in aceasta perioada subventionati si angajarea unui caraus, care sa duca biberoanele cu laptele pe care si-l mulge mama la servici. Curat capete patrate, coane Fanica! Basescule, mars cu toata clica ta de imbecili!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre legislatie:
NORME de aplicare a O G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent