· articole
· intamplari

Marea adolescentã- anxietatea adolescentilor legatã de relatiile de prietenieAdolescenta este perioada din viatã care se întinde de la vârsta de 15 -18 ani la fete si de la 16-20 ani la bãieti. Perioada adolescentei este una dintre cele mai complexe perioade ale vietii.

·Datoritã schimbãrilor biologice si psihologice care se petrec, adolescenta a mai fost numitã si “epoca furtunoasã”. Realitatea adolescentei înscrie în prim-plan relatiile de prietenie care îl determinã pe adolescent sã intre în conflict cu impulsul sãu sexual, fapt care îi genereazã teama.Adolescentul/a este nesigur/ã si nu stie dacã se comportã corect fatã de prietena sa/prietenul sãu. El/ea nu stie mai ales ce gândeste partenerul despre felul în care aratã din punct de vedere fizic sau despre modul de a gândi si vorbi. Fetele se manifestã diferit. Unele cred cã nu sunt suficient de frumoase si de elegante, comparându-se mereu cu prietenele lor, altele cã nu au calitãti psiho-intelectuale la nivelul anturajului, mai ales în raport cu partenerul cãtre care aspirã, iar altele sunt prea încrezãtoare în propriile forte.

Probleme adolescentine

Sexualitatea nu se poate sustrage dinamicii psihologice si sociale. Ea este o parte foarte importantã care depinde atât de caracteristicile individual anatomice care constituie baza atractiei interpersonale, dar si de unele caracteristici psihosociale care completeazã sau combat atractia între parteneri (inteligenta, comportamentul, limbajul).

Majoritatea adolescentilor sunt de pãrere cã dragostea vizeazã anumite trãiri sexuale. Plimbãrile de mânã într-un parc, mersul la discotecã, cluburi sau la spectacole, munca împreunã satisfac pragul minimal emotional al adolescentului, nefiind legate de dragostea trupeascã. O relatie apropiatã de prietenie presupune întelegerea celuilalt, împãrtãsirea unor sentimente si gânduri (autodezvãluirea), prin urmare o relatie care se bazeazã pe întelegere reciprocã. Cu toate acestea existã adolescenti care desi doresc sã intre în relatii apropiate cu ceilalti nu reusesc acest lucru datoritã unor temeri pe care le au si care cu timpul dezvoltã adevãrate fobii sociale.

De regulã adolescentii se confruntã cu probleme de genul:
 • Teama de a-si asuma responsabilitatea: o relatie de prietenie presupune o responsabilitate fatã de celãlalt partener care printre altele trebuie ajutat atunci când are nevoie.
 • Teama de a nu fi manipulat: astfel de persoane sunt deosebit de atente sã observe comportamente de manipulare chiar acolo unde nu este cazul.
 • Teama de a nu-l deranja pe celãlalt: datoritã acesteia relatia între cei doi se depreciazã întrucât se instaleazã un zid care nu le mai permite sã-si împãrtãseascã sentimentele. Construiti relatii solide de prietenie


 • Cele mai importante sugestii practice pentru adolescenti în vederea dezvoltãrii unor abilitãti interrelationale:

 • Utilizati într-o anumitã limitã autodezvãluirea, de exemplu: “De când m-am despãrtit de prietenul meu mã simt mai putin stânjenitã”;

 • Pentru o conversatie eficientã cititi revistele, ziarele si vizionati emisiunile de televiziune care satisfac cel mai mult trebuintele adolescentilor;

 • Mergeti la concerte, la o salã de sport, la onomasticile colegilor prentru a cunoaste oameni si a vã putea face noi prieteni;

 • Fiti cât mai activ(ã) în ceea ce priveste relatiile cu cei care vã intereseazã (vorbiti-le, scrieti-le, telefonati-le);

 • La o petrecere încercati sã legati prietenie cu o persoanã care v-a plãcut si sã întretineti relatia si dupã ce petrecerea s-a terminat;

 • Este foarte important sã vã cunoasteti drepturile personale si astfel sã vã puteti exprima opiniile, sã spuneti da sau nu anumitor propuneri, pãreri ce vin din partea celorlalti.

 • prof. consilier psihologic Florin Ulete, Drd.psihologie, Centrul de diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes" articol publicat in revista Farmaciata Ta Magazin nr. 35.

  "Marea adolescentã- anxietatea adolescentilor legatã de relatiile de prietenie" | cont nou | 2 comentarii
  Prag
  Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
  Permiteti-mi sa vin cu citeva rectificari/observatii, sau cum vreti sa le spuneti, in legatura cu anii adolescentei la fete si la baieti. Bineinteles ca am facut o documentare pt. asta si nu o spun eu, ci medici si psihologi.

  Adolescenta este "rezultatul" factorilor biologici si sociali. Cei biologici ramin neschimbati in general, dar cei sociali sint total diferiti de la individ la individ. Perioada pe care se intinde adolescenta depinde de acesti factori si de cultura in care creste fiecare individ.
  Din aceasta cauza, adolescenta este impartita mai nou in 3 mari etape:
  1. Adolescenta timpurie - cuprinsa intre 11 sau 12 ani pina la 14 ani, cind au loc schimbari pubertale rapide;
  2. Adolescenta medie - de la 14 la 18 ani, cind schimbarile pubertale sint aproape complete;
  3. Adolescenta tirzie - de la 18 la 21 de ani, cind tinarul capata trasaturi adulte definitive si isi poate asuma complet rolul unui adult.
  La fete, pubertatea incepe in general cu cca. 2 ani mai devreme.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  Completare ...scuze ca am dat Enter inainte sa termin.:-)

  Adolescenta este perioada de tranzitie dintre copilarie si maturitate, insotita de modificari fizice puternice in urma carora se ajunge la maturitatea fizica si sexuala a adultului. Teoriile anterioare, biologice, afirmau ca pubertatea este perioada inevitabila insotita de "furtuni" si "stres". In urma noilor cercetari psihologice s-a constatat ca de fapt aceste "furtuni" psihologice nu sint neaparat comune si generale in anii adolescentei, ci ele sint rezultatul dezvoltarii biologice si mediului social. Aceasta perioada a adolescentei a crescut ca numar de ani datorita mediului complex in care traim, in care numarul anilor de educatie, de pregatire pt. viata, este mereu in crestere.

  Pubertatea este perioada marilor diferentieri sexuale, premergatoare natalitatii - marimea corpului, proportiile se schimba, caracteristicile sexuale se readapteaza rolului pe care il vor ocupa in viitorul unui adult. Schimbarile fizice sint controlate de hormonii de crestere si cei sexuali. Chiar daca diferentele intre indivizi sint indiscutabile, ereditatea si mediul isi vor pune "amprenta" pe dezvoltarea adolescentului. Hrana si sanatatea influenteaza virsta la care va apare pubertatea.

  Pubertatea poate afecta starea emotionala si comportamentul social a adolescentului. O teorie impartasita de mai multi specialisti ar fi ca modificarile aparute la pubertate se datoreaza dispozitiei schimbatoare a tinarului, a dorintei pt. mari schimbari fizice si separarea psihologica de parinti (controlate dintotdeauna de "Mama Natura"). Schimbarile hormonale nu mai sint considerate raspunzatoare de starea psihica a adolescentului, ele apar doar in strinsa legatura cu mediul social in care acesta traieste.

  Pubertatea are consecinte psihologice si sociale importante. Reactiile fetelor la aparitia menstruatiei, sau a baietilor la prima ejaculare sint confuze, datorita in general lipsei unor cunostinte exacte despre acestea, sau a suportului social care lipseste, sau care se manifesta inducind mai mult in eroare. De aceea, pubertatea mareste conflictul si distantele psihologice dintre parinti si copii, sau a celor dintre tineri de aceeasi virsta.
  Standardele impuse si asteptarile celor din jur duc de multe ori la maturizarea precoce a baietilor si tirzie a fetelor (pt. manipularea emotionala si sociala a acestora de catre societatea unde traiesc). In contrast, baietii maturizati tirziu si fetele maturizate timpuriu au dificultati de readaptare la mediu. Stresul si evolutia acestei perioade pubertare pot aduce si alte probleme in viata adolescentului, pe care, uneori, nu le mai poate controla.

  Nou parintilor ne revine o sarcina importanta in ghidarea copilului, fara sa ne bazam prea mult pe ce "va invata la scoala". Consider ca noi sintem cei mai in masura sa-l pregatim din timp pt. schimbarile fizice prin care va trece, sa-i oferim incredere si sa-l facem sa inteleaga ca nimeni altcineva pe lumea asta nu este mai interesat de evolutia lui decit noi parintii. Discutiile "deschise" sint vitale, sint cele care il fac pe copil sa aiba incredere in sine insusi si in cei dragi ce-l inconjoara. Eu, personal, prefer eliminarea canoanelor, de orice natura, din viata unui copil. Sint suficiente pericolele ce ne inconjoara zilnic ca sa mai exercit si alte "presiuni" asupra lui, care nu fac decit sa-l bulverseze fara a-i oferi raspunsuri normale, reale, naturale la intrebarile lui fie ca sint despre vreme, univers sau sex.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  Legaturi
  Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
  Cat si ce vede un bebelus?

  Articole de admin

  Evaluare
  scor mediu 4.07
  voturi 28


  Prost
  Normal
  Bun
  Foarte bun
  Excelent