· articole
· intamplari

Scaunul de masina

Autor: mamaluieric
data publicarii: 22.08.03


Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.

Copiii cresc repede. Cum poti sa-ti dai seama care scaun i se potriveste?

Scaunele sunt categorisite pe grupe (0+ pentru bebelusi pana la grupa III pentru copii mai mari) in functie in primul rand de greutatea copilului, nu de varsta si nici de inaltimea lui. Unii producatori specifica expres si varsta.

Pe urma vine problema schimbarii unui scaun cu unul mai mare.

Stiftung Warentest a combinat grupele cu o statistica in functie de dezvoltare si greutate, tinand cont si de parerea medicilor in dezvoltarea unui copil.

Scoica pentru bebelusi (0+) (0 pana la 13 kg)
Se potriveste copiilor pana la 18 luni. La aceasta varsta, micutii au intre 76 si 88 cm inaltime. Sfat: transporta copiii cat rezista mai mult cu spatele la directia de mers. Scaunul este prea mic atunci cand capul copilului depaseste marginea de sus a scaunului. Daca copilul in jurul varstei de 6 luni, se agita foarte mult in scaun de fiecare data si calatoria cu masina a devenit un chin, incearca sa pui copilul cu fata la directia de mers.

Grupa I (9 pana la 18 kg)
Copiii de 4 ani au intre 96 si 112 cm lungime. Greutatea de 18 kg este depasita de fiecare al 4-lea copil. Sfat: la majoritatea scaunelor se poate schimba largimea si inaltimea, lungimea centurii de siguranta, in functie de necesitati, eventual cu ajutorul unor accesorii.

Grupa II (15 pana la 25 kg)
Copiii de 6 ani au intre 108 si 127 cm lungime. Fiecare al 2-lea cantareste mai mult de 25 kg. Sfat: la fel ca la grupa I, inaltatoarele si suporturile pentru cap se pot folosi cu succes.

Grupa III (25 pana la 36 kg)
Copiii de 12 ani au intre 139 si 168 cm lungime. In jur de 2/3 dintre copiii de aceasta varsta au mai mult de 36 kg. Sfat: Copiii peste 150 cm inaltime, se pot asigura cu centura de siguranta a masinii. Centurile de siguranta se pot ajusta, ai grija mai ales la gat.

Stiftung Warentest a luat in considerare pentru grupa 0+: manuirea scaunului, comfortul copilului, siguranta. Montarea se va face pe bancheta din spate a masinii, cu spatele la directia de mers. Montarea se poate face si pe scaunul de langa sofer, in care caz trebuie neaparat dezactivat perna de aer (airbag-ul)!!!, altfel, in caz de explozie a pernei de aer, copilul este practic omorat in scaun.

Sfaturi utile:
 • Pentru protectia unui copil pana la varsta de 12 ani, sunt necesare 2 pana la 4 scaune de masina. Scaunele bune pentru mai multe grupe de varsta sunt mai economice.
 • Pentru grupa III, poti folosi un simplu inaltator, dar este mai in sigurana copilul daca are si un suport de spate si cap.
 • La cumparare, ai grija sa cumperi un scaun omologat.
 • Inainte de a cumpara scaunul, lasa copilul sa incerce scaunul. Verifica forma si comfortul copilului. Pe cat posibil, incearca scaunul in masina in care il vei folosi in special pentru grupa 0+; lungimea centurii de siguranta a masinii s-ar putea sa nu iti permita montarea lui.
 • Decorul: gasesti felurite huse pentru scaun. Pentru o buna alegere, tine seama de: culoare, materialul husei si model.
 • Accesorii: acoperis impotriva soarelui, suport de cap, suport pentru micsorarea scaunului, burete pentru centura de siguranta a scaunului. Cateodata intra in pret, le poti cumpara si separat. Ia in calcul pretul pentru tot ce ai nevoie.
 • Mana a doua (second-hand): dupa un accident cu masina, este interzisa folosirea scaunului. Eventual daca este retestat de producator. Pentru siguranta. Nu recurge la astfel de scaune decat daca esti sigur de provenienta. Verifica sa ai toate centurile si toti buretii.


 • Care sisteme de siguranta sunt considerate bune si care sunt avantajele si dezavantajele lor?

  0+: vor fi montate intotdeauna invers directiei de mers
  I: sistemul "bretele" pentru centurile de siguranta apara copilul cel mai bine in cazul unui accident frontal. Centurile trebuie sa fie bine stranse pe copil, sa nu ramana loc liber prea mult. Scaunul trebuie sa stea cat mai fix in masina.
  II, III: scaunele sunt cu 3 puncte de siguranta si pentru grupa II (15-22kg, 3,5-7 ani) si si pentru grupa III (22-36kg, 4-12 ani). Toate se pot adapta cu inaltatoare de scaune si suporturi pentru spate si de dormit. Este important ca centura din jurul umerilor sa ramana intotdeauna la locul lor, in timpul somnului sa nu alunece. Din cauza miscarilor copilului, centura din jurul umerilor ai grija sa porneasca direct din suportul pentru centura. De aceea se recomanda folosirea lor doar in jurul varstei de 4,5 ani cand umerii sunt destul de stabili. Important pentru inaltatoarele de scaun sa fie prinse bine cu centura de siguranta din jurul bazinului, in caz de accident sa nu alunece.
  Pentru aceasta categorie exista un sistem de centuri (se prind in jurul pulpelor) pentru pana la 25kg care poate fi folosit si pentru centurile cu 3 puncte de siguranta si si pentru cele cu 2.

  Sunt scaune care permit fixarea cu centuri de siguranta in 2 puncte?

  Este permis la scaunele cu sistem de centuri de tip "bretele". Inaltatoarele pentru copiii mai mari sunt permise numai cu centuri in 3 puncte. Deci pentru copiii de peste circa 7 ani, numai in cazuri ultraexceptionale este permisa asigurarea cu centuri in 2 puncte.

  Cele mai frecvente greseli de prindere a scaunului:
  - scaunul este prins prea lejer de masina
  - centurile pe copil nu sunt destul de stranse
  - se misca suportul centurii de siguranta a masinii si centura aluneca din jurul umerilor.

  Care este locul cel mai sigur in masina?
  Spate dreapta sau spate mijloc pentru ca astfel, copilul sa poata intotdeauna sa urce si sa coboare pe trotuar. Cel mai indicat e daca sta cineva langa el pe bancheta din spate, sa aiba grija sa nu desfaca centurile de siguranta. Atentie la pernele de aer si scaunele de copii, intotdeauna trebuie avut grija.

  Mai multi copii intr-o masina?
  Numai cu scaune separate, asigurate cu o centura de 3 si una de 2 puncte. Scaunele cu centuri tip "bretele" se pot fixa si cu centuri in 2 puncte. Grupa 0+ si inaltatoarele nu au voie decat cu centuri in 3 puncte.

  Cu copilul in Taxi
  In taxi numai copiii de la 9kg trebuie pusi in scaune, grupa 0+ nu e obligata sa stea in scaun. Taxi-ul trebuie sa permita asigurarea a cel putin 2 copii, trebuie sa fie posibila asigurarea cel putin unui copil de 9-18kg.

  Avantaje si dezavantaje la scaunele integrate in masina
  - oricand e in masina
  - nu se poate muta in alta masina
  - sistemul de dormire e mai complicat decat in general la grupa 9-18 kg


  Surse: Stiftung Warentest si ADAC.

  "Scaunul de masina" | cont nou | 10 comentarii
  Prag
  Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
  17.09.04 15:58: Tzutzi
  Scaunele astea sunt superbune.Cine nu vrea sa puna viata copilului in pericol trebuie sa se doteze cu asa ceva.Eu personal sunt convinsa de necesitatea lui...doar daca nu vrei sa-ti vezi copilul in caz de "doamne-fer'" proiectat ca o ghiulea prin parbriz.Am vazut o emisiune la nemti pe tema asta..pacat ca nu arata si la noi.
  Cica la o viteza de doar 60km in caz de impact frontal copilul "zboara"..mai ales daca sta in bratele mamei.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  18.01.05 15:40: misha
  consider ca un scaun de masina este obligatoriu, si mai ales sa fie in raport cu varsta copilului, pacat insa ca cele de calitate sant atat de scumpe ...
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  23.03.05 10:19: andra_mara
  Scaunele aste sint foarte bune. Copilul sta linistit, se joaca, doarme, poate manca. Daca ar sta in brate, ar fi chinuitor si pentru el si pentru parinte. Ar trebui sa fie obligatorii, ca si purtarea centurii de siguranta. Eu l-am folosit si in casa cu succes.
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  16.11.08 21:13: sunshinesunshine
  niciodata nu se pune bebe sub 12 luni cu fata spre directia de mers...ce ros t mai are atunci scaunelul ?l ao frana mai brusca copilul mic isi poate fractura gatul...si daca plange fiti sigure ca nu moare!!!!!
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  14.09.13 16:36: mamiko http://www.mamiko.ro
  Cel mai bun scaun auto copii? Alegerea corecta a scaunului auto copii se face conform standardelor europene care recomanda in primul rand luarea in considerare a greutatii copilului si apoi a varstei acestuia.
  Standardele europene impart scaunele auto copii in 5 categorii:
  • Scaun auto grupa 0 : bebelusii cu greutatea de la 0 la 10 kg ce se folosesc de la nastere pana la 9 luni.
  • Scaun auto grupa 0+ :copii robusti cu greutatea pana in 13 kg ce se folosesc pana la varsta de un an.
  • Scaun auto grupa 1 :copii cu greutatea de la 9 la 18 kg ce se folosesc de la 9 luni pana la varsta de 4 ani.
  • Scaun auto grupa 2 : copii cu greutatea de la 15 la 25 kg ce se folosesc de la varsta de 3 ani pana la 6 ani.
  • Scaun auto grupa 3 : copii cu greutatea de la 22 la 36 kg ce se folosesc pana la varsta de 12 ani.
  Important de stiut: Exista clasificari a scaunelor auto pe mai multe grupe de varsta:
  Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

  Legaturi
  Articolul cel mai citit despre primii pasi:
  Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

  Articole de mamaluieric

  Evaluare
  scor mediu 3.9
  voturi 10


  Prost
  Normal
  Bun
  Foarte bun
  Excelent