· articole
· intamplari

Sanatate: Sanatate: Oreionul (parotidita epidemica)

Autor: rdochnal
data publicarii: 03.09.03


Oreionul, numit si parotidita epidemica este o boala extrem de contagioasa, provocata de virusul urlian, din familia Paramyxoviridae.

Se transmite pe cale aeriana (inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav) sau prin obiecte recent contaminate. Se intalneste mai ales la copii, in particular in colectivitati (scoli). Grupa de varsta cea mai afectata este 5 – 15 ani.Se manifesta, in principal, printr-o parotidita (inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare), dar pot fi afectate si pancreasul, sistemul nervos si gonadele.

Bolnavul cu oreion este contagios 6 zile inainte de debut si 9-10 zile in perioada de stare.

Perioada de incubatie este 12-23 zile, in medie 14-18 zile.

Debutul bolii este relativ brusc, cu febra, fiori, dureri de cap, dureri musculare si senzatia de tensiune dureroasa a lojii parotidiene.Perioada de stare incepe in momentul tumefierii unei glande parotide, urmata curand de bilateralizare, ceea ce confera aspectul caracteristic de "fata de para".
Tegumentul care acopera glandele este neted, destins, lucios, dar cu coloratie normala. La palpare parotidele tumefiate au consistenta elastica si sunt usor sensibile la palpare. Inflamatia si tumefactia glandelor parotide provoaca durere la masticatie. Limba deseori este intens saburala. Febra se mentine cateva zile la valori de 38-39°C. Pot fi prinse in proces inflamator glandele submaxilare si sublinguale. Durerile de cap sunt frecvente. Tumefactia parotidiana cedeaza in 7-10 zile.

Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile.

Meningita urliana - Este cea mai frecventa localizare extraparotidiana a infectiei urliene. Poate sa apara, atat ca meningita primara (singura manifestare a infectiei), cat si ca meningita secundara. Cel mai frecvent, debutul meningitei urliene se situează la 7-8 zile de la aparitia tumefactiei parotidiene, dar poate fi si prima manifestare a infectiei.

Orhita urliana – apare dupa pubertate, aproximativ in 20% din cazuri. Poate fi uni- sau bilaterala. La 4-5 zile de la debutul parotiditei febra atinge brusc valori de 40°C, bolnavul acuza cefalee, greata, varsaturi, agitatie. La baieti, testicolul este tumefiat, scrotal edematiat, rosu. Se vindeca prin regresiune treptata in aproximativ 10 zile. Complicatii grave (azoospermia si sterilitatea) apar doar in caz de afectare bilaterala (1-2% din cazuri).

Pancreatita urliana – apar dureri abdominale, greata varsaturi.

Encefalita urliana – este rara (0.2 – 0.5%) si se manifesta cu convulsii, delir, coma, modificari EEG. Desi evolutia este in general favorabila, sechelele postencefalitice sunt posibile.

Imunitatea dupa infectie este de lunga durate (toata viata).

Tratamentul bolii:
  • Izolare la domiciliu 14 zile; se interneaza doar localizarile secundare: meningita, orhita, pancreatita
  • Dieta cu continut redus de lipide si glucide
  • Igiena cavitatii bucale
  • Combaterea febrei si durerii (corticoizii se administreaza doar in meningite, encefalite, orhite).
Masuri de profilaxie:
  • izolarea cazurilor, deobicei la domiciliu
  • contactii copii vor fi supravegheati pe perioada de incubatie maxima pentru oreion (21 de zile).
  • imunizarea activa, cu vaccin viu atenuat, utilizat ca trivaccin in asociere cu cel antirujeolic si antirubeolic; protectia este de 95-98%. Este contraindicat la cei cu alergie la proteinele de ou, la cei cu imunodepresii importante, la gravide. Se administreaza dupa virsta de 1 an.Dr. Roberta Dochnal.

"Sanatate: Sanatate: Oreionul (parotidita epidemica)" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de rdochnal

Evaluare
scor mediu 4
voturi 19


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent