Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a bronhiilor. Poate debuta in copilarie, avand sanse mari de vindecare la pubertate, mai ales formele de astm bronsic alergic, sau poate debuta la maturitate.
Aceasta ultima forma este o boala cronica care nu se vindeca, dar cu ajutorul unui tratament modern, eficient si corect aplicat, bolnavul poate duce viata si desfasura activitatile unei persoane sanatoase.
Factori declanşatori
Astmul bronsic (AB) poate fi declansat de infectiile tractului respirator, de expunerea la alergeni de mediu, de tipul acarienilor din praf, mucegaiurilor, perilor de animale sau polenurilor, la noxele profesionale inhalatorii precum gazele, pulberile, vopselurile etc si la factorii iritanti bronsici, precum curentul, aerul rece, aburii, gazele de esapament, fumul de tigara etc.
Cum se manifestă?
Simptomatologia este fie acuta (accesul de astm) caracterizata prin dificultate respiratorie marcata, in special expiratorie cu senzatie de sufocare, tuse, wheezing (zgomot caracteristic de suierat sau harait la auscultatia respiratie), fie cronica, in special nocturna sau matinala la trezire, reprezentata de tuse seaca cu greutate in respiratie. Caracteristic AB alergic este aparitia simptomelor doar la contactul cu alergenul la care pacientul manifesta sensibilitate (de exemplu, exclusiv in sezonul de polen sau numai in apropierea unui animal de companie).
Frecvent AB alergic se poate insoti si de rinita si/sau conjunctivita alergica, caracterizate prin accese de sforait in salve, prurit (mancarime) la nivelul fetei, ochilor, nasului, lacrimare, nas infundat si/sau secretie nazala apoasa (pacientul "sta cu nasul in batista").
Tratament
In functie de severitatea manifestarilor de boala, AB se clasifica in forma intermitenta, persistent usoara, moderata si severa, fiecare treapta avand un tratament bine determinat ce trebuie urmat minim 30-45 zile, dar cel mai bine 3 luni si doar apoi medicatia poate fi redusa ca doza sau ca interval de administrare.
Bolnavul trebuie sa se adreseze in primul rand medicului de familie, acesta ulterior indreptandu-l catre specialistul alergolog pentru efectuarea testarii la alergenii de mediu si catre pneumolog, pentru investigarea functiei respiratorii.
Medicatia moderna este cel mai frecvent inhalatorie, cu actiune strict intra-pulmonara si lipsita de efectele pe intregul organism, fiind de doua tipuri: una de uz zilnic care previne accesele de astm, iar alta doar la nevoie, stopand accesul de astm. In plus, in AB alergic se adauga o medicatie antialergica zilnica, in cazul unui alergen ce nu poate fi scos din mediu, sau doar sezoniera, in cazul alergiilor de sezon.
Desensibilizarea sau vaccinarea se adauga tratamentului medicamentos si, daca este corect aplicata in primul an de debut al alergiei la copii si adolescenti poate concura la vindecarea bolii, iar la adulti la controlul mult mai eficient al bolii, sau in cazul prezentei doar a rinoconjunctivitei alergice poate preveni aparitia AB alergic.
Cum se pot preveni crizele de astm?
Foarte importante in declansarea crizelor de astm sunt si masurile de mediu:
-
- in cazul alergiei la acarienii din praf, indepartarea din camera a marilor colectoare de praf: carti, draperii, covoare cu par gros, aparatura electro-casnica, tapetul. Zilnic se va aspira praful, se vor sterge cu o carpa umeda suprafetele de mobila. Pernele, pilota nu vor contine pene, ce constituie mediu de cultura pentru acarieni, ci burete sau melana;
- - indepartarea animalelor de companie pentru ca o persoana alergica se poate sensibiliza in timp la mai multi alergeni;
- - in sezonul de polen, folosirea ochelarilor de protectie, spalarea frecventa a fetei, iar plimbarile in zonele inverzite se pot efectua doar pe inserat, cand particulele de polen se depun la sol.
In concluzie, AB alergic este o boala multifactoriala, inclusiv cu existenta unei predispozitii mostenite genetic, in care importante sunt conlucrarea pacient -medic, adeziunea pacientului la tratamentul instituit si educatia pacientului.
Sursa:
Dr. Claudia Nechifor,
Medic specialist alergolog
Centrul Medical
Medicover Grozovici
Tel.: 212 21 55.