· articole
· intamplari

Testele Phadiatop Infant: o metodă de ultimă oră în diagnosticareBolile alergice, în care este inclus şi astmul bronşic, sunt cele mai frecvente dintre afecţiunile bazate pe o predispoziţie genetică.

Acestea afectează aproximativ 15-25% din populaţie, iar numărul cazurilor de boală este în continuă creştere. Din acest motiv diagnosticul precoce este foarte important pentru stabilirea unei atitudini terapeutice corecte şi pentru prevenirea complicaţiilor.

În general, în lumea medicală sau non-medicală, termenul de “alergie” este foarte des utilizat, uneori într-un mod nejustificat.

Alergia este o reacţie anormală a organismului declanşată în urma expunerii la una sau mai multe substanţe care în mod normal sunt inofensive şi tolerate de majoritatea persoanelor. Substanţele care provoacă manifestările alergice sunt denumite alergeni. Întotdeauna în cazul alergiilor există dovada unui mecanism imunologic, prin prezenţa fie a anticorpilor, fie a unor celule (limfocite I) ce fac parte din sistemul de apărare al organismului. Acest lucru este esenţial pentru definirea alergiei, deoarece multe din reacţiile la medicamente sau alimente nu au la bază un mecanism imunologic şi nu sunt deci de natură alergică. Cel mai frecvent, în cazul alergiilor, se constată prezenţa în sângele persoanelor afectate a unui tip special de anticorpi: anticorpii IgE specifici unui anumit alergen. Atunci când anticorpii IgE aflaţi în cantităţi abundente vin în contact cu alergenul specific, determină eliberarea în organism a unor substante chimice care sunt responsabile de simptomele bolii alergice: rinoree (secreţie nazală apoasă), nas înfundat, lăcrimare, strănut, prurit etc.

Predispoziţia genetică de a produce anticorpi IgE ca raspuns la cantităţi mici de alergeni se numeşte atopie. Riscul unui copil de a dezvolta o alergie mediată IgE este de 40-60% dacă ambii părinţi sunt atopici. Din acest motiv este util să se detecteze precoce prin teste de laborator prezenţa atopiei la copiii cu părinţi alergici.

S-a demonstrat că la copiii atopici primele răspunsuri prin anticorpi IgE se produc la alergeni alimentari, ulterior constatându-se prezenţa de IgE specifice pentru alergeni inhalanţi. Se pare că detectarea în ser de IgE specifice pentru albuşul de ou, constituie cel mai precoce factor predictiv pentru afecţiunile alergice. Sensibilizarea precoce la alergeni alimentari poate genera manifestări cutanate sau gastrointestinale. Mai târziu, se va dezvolta sensibilizarea la alergeni inhalanţi cu simptome de rinită alergică. Cunoscând acest profil de sensibilizare denumit şi “marş alergic” care este responsabil de instalarea în decursul timpului a diverselor manifestări alergice ar trebui să se ia în considerare necesitatea apelării la teste diagnostice pentru evaluarea bolilor atopice.

Care sunt avantajele acestor teste de diagnostic ultramoderne şi când se recomandă?
Aceste teste detectează în ser prezenţa anticorpilor IgE specifice pentru unul sau mai mulţi alergeni. Spre deosebire de testele cutanate, care de asemenea pun în evidenţa sensibilizarea la diverşi alergeni, testele serologice, prezente acum şi în România, au avantajul că: se efectuează dintr-o singură probă de sânge, sunt non-invazive (foarte important pentru copiii mici care pot dezvolta o reacţie alergică chiar şi la o cantitate foarte redusă de alergen – teama de un posibil şoc anafilactic!) şi nu este necesară întreruperea unui tratament început în prealabil.

Într-o primă etapă de diagnostic se recomandă efectuarea testelor multialergen care demonstrează prezenţa în ser a anticorpilor IgE dezvoltaţi la diverse amestecuri de alergeni alese în funcţie de vârstă şi simptome.

Un exemplu de astfel de test este Phadiatop Infant recomandat copiilor cu vârste cuprise între 0 şi 4 ani. Este un test specific care demonstrează prezenţa anticorpilor IgE îndreptaţi împotriva celor mai obişnuiţi alergeni alimentari şi inhalanţi. Acest test este util în scop de screening, adică pentru depistarea precoce a atopiei la copiii mici.

Atentie! Se recomandă ca acest test să fie folosit justificat şi nu la copii asimtomatici şi fără un istoric familial sugestiv.

"Candidaţii" la acest test sunt:
  • Copiii cu predispoziţie genetică şi istoric familial pozitiv pentru atopie. Testul oferă un răspuns pozitiv/ negativ în ceea ce priveşte prezenţa atopiei. Menţionăm încă o dată că atopia reprezintă un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea astmului bronşic.
  • Copiii cu diverse simptome şi manifestări clinice. Testul oferă posibilitatea de a demonstra că aceste manifestări sunt sau nu de natură alergică şi de a stabili astfel măsurile corecte de tratament preventiv şi curativ. Un simptom frecvent întâlnit la copilul mic este wheezingul (“şuieratul”). Nu toţi copiii cu această manifestare vor dezvolta în timp astm bronşic ci doar un anumit procent destul de scăzut. Testul detectează copiii cu risc crescut. De asemenea, copiii pot prezenta diverse erupţii cutanate însoţite de prurit (mâncărimi) însa doar unele dintre ele au la baza un mecanism alergic (dermatita atopică). Testul e capabil să facă această distincţie.
În cazul în care testul Phadiatop Infant este pozitiv se recomandă investigaţiile de laborator cu determinarea de IgE specifice pentru alergeni individuali:
  • Alergeni inhalanţi obişnuiţi: polen de graminee, ierburi şi arbori, mucegaiuri, praf de casă, păr de câine şi pisică
  • Alergeni alimentari obişnuiţi: albuş de ou, lapte, peşte, grâu, alune, soia.
Pentru copiii mai mari de 4-5 ani există varianta de test Phadiatop care oferă posibilitatea testării numai la alergenii inhalanţi din mediu.

Cu aceste teste se deschid noi perseptive în diagnosticarea precoce a alergiilor, oferind posibilitatea începerii imunoterapiei din stadiile incipiente cu mult mai multe şanse de vindecare pentru copilul Dvs.


Dr. Cristina Mambet
Medic specialist medicină de laborator
Laboratorul Medicover Rombel Bucureşti
Tel: 212 21 65
[email protected]
www.medicover.ro
.

"Testele Phadiatop Infant: o metodă de ultimă oră în diagnosticare" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Apropo de alergii si astmul la copii. Astazi am dat peste un articol pe net in care se atrage atentia medicilor care prescriu antibiotice bebelusilor sub 6 luni. Riscul ca acestia sa faca alergii si astm este mult crescut datorita slabirii imunitatii organismului prin folosirea antibioticelor. Pe cei interesati ii rog sa citeasca Antibiotics link to baby asthma.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

31.05.05 15:39: giliola
unde se fac astfel de teste?...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.09
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent