· articole
· intamplari

Lumea minunata a cartilor

Autor: Cora
data publicarii: 10.10.03


Ce dar mai minunat se poate oferi unui copil decit acela al dragostei de a citi? Cartile il pot duce prin locurile exotice, ii pot da raspunsuri la intrebari, ii pot descifra visele.

Gata pentru citire?

Multi parinti, in graba lor de a-si vedea copilul excelind la invatatura, vor sa inceapa sa-l invete sa citeasca cu mult timp inainte ca acesta sa fie pregatit. Dar numai pentru ca memorizeaza alfabetul, nu inseamna ca si intelege valoarea si incarcatura sunetelor.

Drumul catre citire face parte din procesul de dezvoltare.

Bebelusii receptioneaza devreme acele cuvinte care au un semnificatie clara si asociaza obiectele si le impart in jurul acestor cuvinte. Copiii de la 1 la 3 ani incep sa faca conexiuni intre cuvintele pe care le aud in timpul unei conversatii si cele pe care le aud la citirea unei carti. La gradinita, de la 3 la 5 ani, copiii sesizeaza sunetele ce corespund literelor si inceputului unor anumite cuvinte. De asemenea, acesti copii incep sa recunoasca anumite litere tiparite si sa coreleze numele unei litere cu forma pe care o are. Cind ajung la anul pregatitor pentru scoala, majoritatea copiilor, nu numai ca inteleg legatura intre cuvintele vorbite si citite, dar reusesc sa urmareasca o naratiune, comentind asupra caracterelor si ghicind ce va urma in continuare.

Desi nu poti forta copilul in procesul de invatare, nu este niciodata prea devreme sa incepi sa "construiesti" drumul spre acest proces.

Cum se poate face acest lucru?
 • Citeste si vorbeste cu copilul inca din frageda pruncie.
 • Ofera-i copilului creioane colorate si usor de curatat cu care sa invete sa mazgaleasca.
 • Joaca-te cu copilul jocuri de cuvinte si cintati impreuna cintecele trasnite.
 • Citeste cu glas tare cuvintele ce apar pe semnele de circulatie sau pe unele reclame.
Lucrul cel mai important este sa pui in aplicare activitati care au succes si nu aduc sentimente de frustrare. In acest mod, copilul va vedea in procesele de invatare si scriere activitati pline de farmec si interesante, nu doar simple corvoade.

Puterea exemplului

Care copil nu-si doreste sa fie ca Mama si ca Tata? Copiii care isi vad parintii citind, sint mult incurajati sa-si aleaga si ei o carte.

Cum sa dezvolti dorinta de a citi?
 • Citeste-i cu voce tare copilului cit se poate de des. Fa din cind in cind cite o pauza ca sa-i oferi posibilitatea sa comenteze actiunea cartii.
 • Ofera posibilitatea copilului sa te vada citind in fiecare zi: un ziar, o revista, o carte.
 • Viziteaza cu regularitatea biblioteca orasului sau incearca sa achizitionezi cit mai multe carti in biblioteca personala, pe gustul intregii familii.
 • Alege impreuna cu copilul cartile pe care i le citesti, dar lasa-l sa-si-o aleaga pe cea pe care vrea sa o studieze singur, in liniste.
 • Discuta cu copilul despre ce ai citit, pune-i intrebari si incurajeaza-l sa-ti spuna in propriile cuvinte ce a inteles.
 • Planifica perioada zilnice de liniste, in care fiecare din familie sa citeasca pentru sine.
 • Limiteaza statul la televizor pentru a avea mai mult timp pentru citit.
Citind zilnic ii arati copilului ca tu, parintele, consideri acest lucru foarte important.

"Lumea minunata a cartilor" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Asa este, copiii care isi vad parintii citind sunt incurajati sa faca si ei, acelasi lucru. Parintii mei iubesc lectura, la fel, si noi, copiii lor.
Micuta mea, ori de cate ori ma vede cu o carte sau o revista in mana, mi-o ia si se apuca sa o rasfoiasca. In fiecare zi, ne facem timp pt. cartile ei de povesti, pt. cantecele si pt. poezioare. Sper sa-i insuflu aceeasi dragoste pt. lectura, cu care am crescut, si eu.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 3.28
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent