· articole
· intamplari

ATENTIE! la virusii respiratorii - protejeaza-ti copilul

Autor: Cora
data publicarii: 08.07.02


Recomandari pentru viitoare si actuale gravidute - stati departe de virusii care pot avea repercursiuni grave asupra copiilor vostri.

Femeile insarcinate sint expuse virusilor de natura respiratorie indiferent de mediul in care sint: la servici sau acasa. De cele mai multe ori persoana infectata cu care poate veni in contact este un copil. Din fericire, femeia insarcinata, desi a fost expusa unui virus, in cele mai multe cazuri nu este infectata.

Chiar daca acest lucru se intimpla, majoritatea virusilor nu-i vor afecta si copilul. Dar unii virusi pot duce la avort spontan sau defecte la nastere. Fatul poate fi infectat oricind, dar primul trimestru de sarcina este in general cel mai periculos.

Ce se poate intimpla?

Rubeola se transmite prin aer sau prin contact direct. Pentru copii si adulti rubeola se manifesta usor sau poate trece pur si simplu fara a fi observata. Boala debuteaza cu febra, dureri de cap, iar apoi cu eruptie pe tot corpul. Rubeola este insa foarte serioasa in cazul femeilor gravide, deoarece se transmite la fat in forma activa, infectioasa. Primele 20 de saptamini de sarcina sint cele mai periculoase, dupa aceea defectele la nastere sint mult mai rare. Unul sau mai multe defecte pot apare in cazul unui fat infectat si acestea includ: surzenie, cataracta, microcefalee, retardare mintala, probleme congenitale ale inimii, etc. De asemenea avortul spontan sau nasterea prematura pot fi produse de rubeola.

Varicela (Varsatul de vint) este o boala foarte contagioasa. Se transmite prin aer cind persoana infectata tuseste sau stranuta, sau prin contact fizic direct. Daca gravida este infectata in primele saptamini de sarcina, defectele ce pot apare la nastere pot fi de genul: dezvoltarea partiala sau deloc a miinilor si picioarelor, defecte ale epidermei, retardare mintala, cataracta, greutatea foarte mica la nastere, si microcefalee (un cap mic). Tratamentele de prevenire sau de reducere a infectiei fetale sint indicate pentru femeile gravide expuse acestui virus.

Eritemul infectios (Parvovirus B19) este boala contactata de multi copii. Se transmite prin contact cu mucus sau saliva si se poate lua de pe mina direct la gura. Copiii infectati prezinta bubite pe extremitati si trunchi, si obrajii foarte rosii (ca si cum ar fi fost palmuiti). In general, adultii infectati nu prezinta eruptii pe piele, dar au dureri ale incheieturilor. Acest virus nu produce defecte la nastere, dar poate cauza anemie pe viata (numar mic de globule rosii la nivelul singelui) in cazul fatului. Daca fatul este infectat este posibil ca transfuzia de singe sa fie necesara.

Citomagalovirusul (CMV) se poate transmite prin saliva, urina sau contact sexual. Deoarece aceasta infectie nu prezinta nici un simptom, este rar descoperita. CMV poate afecta foarte mult fatul in orice stadiu al sarcinii. Desi multi nou-nascuti nu prezinta nici un simptom si sint aparent normali la nastere, complicatiile de genul surzeniei si problemelor de vorbire pot apare mai tirziu in viata. Bebelusii care prezinta simptome la nastere sint predispusi problemelor de natura nervoasa sau a decesului. Daca fatul este infectat cu CMV, mama trebuie sa fie perfect informata de posibilele defecte ce vor apare dupa nastere. Ce este de facut? Femeia insarcinata care banuieste ca a fost expusa unui virus, trebuie sa ia urgent legatura cu medicul. Ea trebuie sa dea detalii exacte despre natura contactului pe care l-a avut cu persoana infectata.

Surse: American Family Physician - Family Health Care Monitor; http://medlineplus.gov .

"ATENTIE! la virusii respiratorii - protejeaza-ti copilul" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
10.07.05 09:16: pupy
Daca am avut rubeola si varicela in copilarie mai pot lua inca o data boala?? Sint insarcinata in primul trimestru.Multumesc pentru raspuns!:-)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

09.06.06 12:22: tarone
virozele respiratorii - racelile obisnuite pot afecta sarcina in primele saptamani?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 4.21
voturi 14


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent