· articole
· intamplari

Cu copilul la psiholog. Principalele probleme pentru care copiii din România ajung la psihologjpg?oh=c388424c7d54ea59bc077c5593bd3c71&oe=582DF041&__gda__=1478113182_1060e5554486289cae3acf0b7711125c"/>
Vizita la psiholog este un subiect greu de abordat de români, în special atunci când este vorba despre copii-pacienți.

"Societatea noastrã nu încurajeazã vizita la psiholog, existând prejudecãți de tipul “nu am nevoie de sfaturi din partea unor necunoscuți!” sau “nu sunt nebun/ nu am un copil nebun!”. Familiile apeleazã la sfatul unui specialist pentru copii, dupã o serie de încercãri eșuate de a rezolva problemele cu care se confruntã sau atunci când sunt sfãtuite de cei din mediul școlar.

In ultimii ani s-a remarcat o schimbare de atitudine în ceea ce priveste vizita la psiholog, deoarece stresul cotidian și cerințele din ce în ce mai presante asupra copiilor îi fac pe pãrinți sã se simtã sufocați de probleme și sã cearã ajutor specializat”, explicã Luminița Preduca, psiholog specialist la Infant Kineto Clinic.

Probleme pentru care copiii din România ajung la psiholog

· Cel mai adesea copiii români ajung la psiholog pentru cã au un randament școlar scãzut;
· Agresivitate crescutã;
· Suferã de diferite fobii, se confruntã cu diverse temeri;
· Lipsã de comunicare acasã sau în mediul școlar;
· Lipsã de concentrare, inadaptabilitate.

ADHD-ul – des întâlnit, depresia – o boalã care afecteazã și copiii
ADHD-ul (tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate) este tot mai des întâlnit, copiii sunt hiperactivi, nu se pot concentra și vor sã facã mai multe lucruri deodatã. Sãptãmânal, diagnosticãm în clinica noastrã douã cazuri de ADHD, ceea ce înseamnã foarte mult. Pe de altã parte, depresia este boala secolului, și, de cele mai multe ori, afecteazã și copiii, presiunea socialã și familialã fiind din ce în ce mai mari. Se cere de la copil sã fie cuminte, sã fie un bun sportiv, sã învețe foarte bine, sã aibã note bune, sã fie “în rândul lumii”, adaugã psihologul.

Pãrinții trebuie sã se implice activ în terapia copilului
Psihologul este liantul dintre copil și cei ce se ocupã de îngrijirea lui – pãrinți sau bunici. Specialistul îi ajutã sã comunice mai bine, sã se ajute reciproc, sã evolueze împreunã, sã devinã un întreg. “Pãrinții sunt parte activã în cadrul ședințelor, sunt sfãtuiți cum sã procedeze în anumite situații, unde au greșit, ce au fãcut bun și unde pot corecta anumite comportamente. În lucrul cu copii, inclusiv pãrinții primesc consiliere psihologicã, pentru cã un mediu familial bun este foarte important pentru succesul terapiei”, explicã Luminița Preduca.

Psihologii spun cã, de cele mai multe ori, pãrinții se considerã vinovați de reacțiile copiilor, dând vina pe lipsa timpului, a banilor sau pe greșelile soțului/ soției. Nu se poate vorbi despre un eșec de parenting, ci este vorba despre aspirațiile, dorințele pe care le au pãrinții când se gândesc la copii lor, dorințe care, de multe ori, nu corespund cu nevoile copiilor. Toate aceste lucruri pot fi prezentate și discutate cu ajutorul psihologului specializat în terapia familiei – deoarece, neidentificate și nelãmurite pot degenera în conflicte puternice.

Foto: www.pixabay.com.
"Cu copilul la psiholog. Principalele probleme pentru care copiii din România ajung la psiholog" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent