· articole
· intamplari

Copilul meu renunta la sporturile si activitatile la care il inscriu. E cazul sa ma ingrijorez?
Copilul tau pare entuziasmat cand il inscrii la un sport, dar dupa ceva timp – un interval destul de scurt, uneori – renunta.

Ce e de facut?

Este incantat cand mergi sa-l inscrii la un sport nou sau o noua activitate. Cu timpul, entuziasmul dispare si ceea ce ar trebui sa fie instructiv si amuzant devine o corvoada. Dilema ta este urmatoarea: esti de acord sa renunte (dar iti este teama sa nu fie un semn de delasare si comoditate din partea ta sau ca te lasi condusa de copil ) sau insisti sa continue, deoarece este pentru binele lui (si, in acest caz, esti prea autoritara).

Inainte de a te ingrijora, ia in calcul aspectele despre care vorbeste David Elkind, expert in dezvoltarea copilului si autorul cartii “The Hurried Child”.

In cele mai multe cazuri, inainte de varsta de 9 ani, copilul nu-si da seama ce activitati ii plac, care i se potrivesc. Faptul ca renunta inseamna ca acea activitate nu este distractiva pentru el, ca nu-l captiveaza, nu este interesanta si ca se plictiseste.

Daca renunta acum la fotbal, dans, desen sau alte actvitati nu inseamna ca va fi un adult instabil, care isi va schimba mereu locurile de munca si ca nu-si va gasi locul si linistea.

Nu are rost sa-l fortezi sa participe la o activitate care ii displace. Insistenta ta poate duce la anxietate, cu urmari pe termen lung, el putand sa devenina reticent la noutate, experiente interesante.

Implica-l pe copil in alegerea activitatii, dar nu te lasa pacalita de entuziasmul initial. Copilul are tendinta sa exagereze entuziasmul in astfel de situatii. Sau chiar daca este sincer cand isi exprima bucuria, gandeste-te ca va veni un moment cand entuziasmul lui se va tempera.

Refuzul de a mai participa la o activitate poate fi o consecinta a oboselii sau suprasolicitarii, un semn ca are nevoie de mai mult timp liber.

Foto: 123RF .

"Copilul meu renunta la sporturile si activitatile la care il inscriu. E cazul sa ma ingrijorez?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent