· articole
· intamplari

3 motive pentru care copilul tau te respinge
Copilul este schimbãtor ca vremea.

Acum este vesel, peste un minut se îmbufneazã, devine isteric din senin, te respinge, apoi se calmeazã și se comportã ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

În cazul în care copilul tãu te respinge, cel mai indicat este sã aștepți ca mica furtunã sã se potoleascã. Dacã, însã, atitudinea lui continuã, cautã sã identifici problema și soluția pe care trebuie sã o aplici.

Comunicarea si relatiile parinti-adolescenti

Are o zi proastã

Ca și adulții, și copilul poate sã aibã zile proaste, în care nu vrea altceva decât sã fie lãsat în pace. Chiar dacã problemele lui nu sunt atât de grave ca ale "oamenilor mari", el se confruntã cu frustrare, dezamãgire, poate cã este supãrat pentru cã a fost respins de prietenul lui - stãri care-l determinã sã se închidã în el și sã-ți respingã îmbrãțișãrile și alinturile.

Chiar dacã este doar un copil, și el are nevoie de spațiu, de libertate. Trebuie sã-l lași sã încerce sã-și rezolve problemele, deși tentația de a repara tu, cât mai repede, situația este mare. În schimb, aratã-i cã ești alãturi alãturi de el și cã-i oferi susținerea de care are nevoie: "Îmi dau seama cã ai avut o zi grea. Dacã ai nevoie de ajutor sunt aici, lângã tine,"

Este supãrat pe tine

Ai fost plecatã câteva zile, mai ai un bebeluș, iar el se simte neglijat sau ai avut zile aglomerate și nu i-ai acordat atenția cum o faci în mod normal? Înseamnã cã este supãrat și nu știe cum sã-ți arate acest lucru.

Dacã suspectezi cã tu ești cauza supãrãrii și a izolãrii lui, fii deschisã și discutã cu el. "Simți cã te-am neglijat în ultima vreme? Am fost plecatã prea mult timp?" Lasã-l sã-ți vorbeascã, sã-și exprime sentimentele fãrã sã-l întrerupi. Încurajeazã-l, cu subtilitate, sã vorbeascã și nu adopta o poziție defennsivã. Scopul este sã-l lași sã-ți vorbeascã, el este pe primul plan, nu este o discuție în care sã te dezvinovãțești. Dupã ce a spus ce are pe suflețel, explicã-i situația și cãutați soluții de împãcare.

Respinge pe unul dintre pãrinți

Aratã o preferințã clarã pentru unul dintre pãrinți? Este firesc ca un copil sã treacã prin faze în care-l preferã sau respinge pe unul dintre pãrinți, mai ales în cazul în care unul dintre ei are program prelungit care-l obligã sã stea despãrțit de familie cea mai mare parte din zi (sau chiar sã plece des). Totuși, dacã schimbarea în atitudinea copilului este bruscã, analizeazã dacã nu existã și alți factori care ar fi putut sã o determine.

Câteva strategii: Împãrþiþi-vã între voi sarcinile distractive: tati îi citeºte puiului povestea de searã? Atunci, mami iese cu el în parc. Dacã tati e plecat peste zi la serviciu, e posibil ca puiului sã i se facã dor de el, spre deosebire de mami, care poate cã este mai prezentã lângã el. Aºadar, chiar dacã pare cã ar trebui sã fãcut exact contrariul, este recomandat ca mami sã-i îndemne sã petreacã mai mult timp împreunã. Ea poate ieși la cumpãrãturi în timp ce soþul e vedeta acasã. Fiind plecatã o vreme, copilul va fi dornic sã o revadã.

Surse informații: BabyCenter.com, mami.ro, Foto: 123RF.

"3 motive pentru care copilul tau te respinge" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent