
Deși este mãrișor și merge deja la școalã, copilul tãu nu este convins cã trebuie sã fie generos cu prietenii lui și cã a împãrți cu ei.
nu este tocmai un lucru bun pentru el.
Ce ar trebui sã faci în aceastã situație
Dacã merge la școalã, copilul tãu este suficient de matur pentru a avea o discuție serioasã cu el pe tema generozitãții și a cât este de important sã împartã lucrurile. Dacã vine un prieten la el, întreabã-l: "Îi vei lãsa și pe el sã se joace cu dinozaurul pe care l-ai primit?", "Îl vei lãsa sã picteze cu noile tale acuarele?" Este posibil sã gãseascã soluții convenabile pentru el: sã-și ascundã lucrurile, sã-i dea obiecte mai vechi etc. În aceastã situație, atrage-i atenția cã soluția lui nu este una corectã și cã împãrțirea lucrurilor cu cei dragi este un gest de prietenie și de afecțiune.
Nu-l pedepsi pentru gesturile egoiste
Nu-l forța sã fie generos și nu-l pedepsi atunci când refuzã sã împartã ceva cu prietenii sãi, pentru cã vei cultiva în el frustrare și resentimente. Este mai indicatã o abordarea pozitivã, în care observi și lauzi manifestãrile lui de generozitate.
Motivatia si pedeapsa. Fii constructiva in loc sa apelezi la sanctiune
Fii tu însãți un exemplu
Cea mai eficientã metodã prin care un copil învațã despre generozitate este sã o vadã în jurul sãu - sã-și vadã pãrinții și apropiații împãrțind cu ceilalți. Dar, atenție! Odatã ce a învãțat sã fie generos, învațã-l și ce lucruri nu se pot împãrți – periuțã de dinți și alte articole de igienã personalã, de pildã, care ar trebui sã rãmânã doar ale lui.
Adaptare dupã un articol publicat pe BabyCenter.com, Foto: 123RF.