· articole
· intamplari

Ruptura ligamentului incrucisat anterior, cea mai frecventa leziune la iubitorii sporturilor de iarna




An de an, tot mai mulți pacienți se prezintã la cabinetul fizioterapeutului din cauza accidentãrilor la ski, care provoacã ruptura ligamentului încrucișat anterior, o afecțiune invalidantã ce se manifestã prin durere și umflarea zonei afectate.



“Ruptura ligamentului încrucișat anterior se produce în timpul practicãrii unui sport de iarnã,când piciorul rãmâne blocat într-o poziție în zãpadã sau pe gheațã, iar corpul se duce într-o altã direcție. În acel moment are loc o rotație excesivã în genunchi împreunã cu o înclinare lateralã. În funcție de gravitatea leziunii, aceasta poate fi de gradul I, II sau III. În cazul gradului III, deci cel mai grav, de regulã, recomandarea ortopedului este de operație. Dupã care este necesarã recuperarea medicalã postoperatorie ce constã în: drenaj limfatic pentru ca zona afectatã sã nu mai fie umflatã, electroterapie pentru a scãdea durerea, laserterapie, ultrasunet și bioptron pentru grãbirea vindecãrii, terapie manualã și mobilizãri articulare pentru creșterea mobilitãții în articulații și kinetoterapie activã pentru creșterea foței musculare, a stabilitãții și a coordonãrii.
Prin recuperarea medicalã, se va urmãri progresiv scãderea durerii și redarea mobilitãții, proces care poate dura pânã la 6 – 7 luni”, explicã Bogdan Goga, fizioterapeut al studioului de recuperare medicalã Terapie pentru Mișcare.

Dacã operația nu se impune, dar pacientul este imobilizat din cauza umflãturii și a durerilor, se recomandã recuperarea medicalã timp de aproximativ 2 – 3 luni, ce are scopul de a ameliora simptomele și de a reda mobilitatea pacientului, pentru ca acesta sã își poatã relua activitãțile zilnice, prevenind astfel atrofierea mușchilor și afectarea calitãții vieții. În funcție de stadiul și momentul recuperãrii, tehnicile amintite anterior pot sã difere. La început se va pune accent pe scãderea imflamației și diminuarea edemului, apoi se va pune accent pe creșterea mobilitãții, dupã care pe creșterea forței și, în final, pe creșterea stabilitãții și a coordonãrii.

Bogdan Goga vine cu câteva sfaturi pentru pregãtirea organismului înainte de practicarea unui sport de iarnã, astfel încât sã prevenim apariția rupturii ligamentului încrucișat:

1. Creșteți tonusul la nivelul musculaturii membrului inferior. Mușchii, prin activitatea lor, sunt resposabili de stabilitatea organismului. Deci, o antrenare cât mai bunã a lor ne poate scuti de numerose probleme.Atunci când mușchii sunt obosiți, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilitãții organismului, fãcându-le astfel vulnerabile la traumatisme.

2. Creșteți stabilitatea la nivelul organismului prin exerciții de propriocepție. Cu ajutorul fizioterapeutului, expuneți-vã la situații de instabilitate, antrenându-vã astfel pentru a reacționa cât mai corect în astfel de contexte. În acest sens, exercițiile pe burete și bosum sunt extrem de utile.

3. Faceți o încãlzire corespunzãtoare înainte de practicarea unui sport de iarnã. Încãlziți-vã articulațiile prin exerciții simple de gimnasticã, urmare de stretching, astfel încât sã aduceți mușchii la o temperaturã optimã.

Foto: www.pixabay.com
.





"Ruptura ligamentului incrucisat anterior, cea mai frecventa leziune la iubitorii sporturilor de iarna" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent