· articole
· intamplari

Pepenele rosu: beneficii pentru sanatate
Pepenele roșu este format în proporție de 92% din apã, dar pe lângã procentul covârșitor de apã este bogat și în substanțe nutritive.Pepenele roșu este o sursã importantã de vitaminele A, B6 și C, conține licopen, antioxidanți și aminoacizi (și chiar potasiu, dar în cantitate mai micã).

Licopenul este un fitonutrient – un compus chimic care apare în mod natural în plante și care aduce beneficii sãnãtãții – fiind și pigmentul roșu care oferã pepenilor și roșiilor culoarea distinctivã (poți afla mai multe despre legãtura dintre culoare și sãnãtate în Legume și culoare – ce beneficii au legumele, în funcție de culoarea lor). Licopenul este pus în legãturã cu sãnãtatea inimii, a oaselor și cu prevenirea cancerului de prostatã. Este, de asemenea, un antioxidant puternic și au fost observate proprietãți anti-inflamatorii. Reține! Pentru a beneficia de cantitatea maximã de licopen, consumã cei mai copți pepeni. Cu cât pepenele este mai roșu, cu atât concentrația de licopen este mai mare.

Citrulina este un aminoacid din pepene care se transformã într-un alt aminoacid, și anume argininã. Ambii susțin sãnãtatea cardiovascularã, circulația sanguinã și ajutã la reducerea acumulãrilor de grãsime. Într-un studiu s-a constatat cã extractul de pepene roșu a contribuit la reducerea hipertensiunii arteriale și la scãderea tensiunii arteriale la adulții obezi.

Conținutul ridicat de apã te ajutã sã-ți menții nivelul optim de hidratare.

Pepenele roșu conține fibre, acestea ajutând la menținerea sãnãtãții tractului digestiv.

Vitamina A este esențialã pentru sãnãtatea și frumusețea pielii și pãrului tãu, menține hidratarea acestora și stimuleazã creșterea a noi celule de colagen și elastinã.

Sucul de pepene roșu, bãut înainte de un antrenament intens, calmeazã pulsul accelerat, precum și durerile musculare care pot sã aparã a doua zi (acest beneficiu poate fi atribuit aminoacizilor citrulinã și argininã care îmbunãtãțesc circulația).

Ca și alte fructe și legume, pepenii roșii s-au dovedit de ajutor în reducerea riscului de apariție a cancerului datoritã proprietãților antioxidante.

"Pepenele rosu: beneficii pentru sanatate" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent