· articole
· intamplari

Scorul Apgar

Autor: raul
data publicarii: 22.07.02


Imediat ce bebelusul tau s-a nascut, o sora va porni 2 cronometre, unul pentru o perioada de 1 minut, celalalt pentru 5 minute. Cand aceste perioade expira, nou-nascutul va da primele teste din viata, numite testele Apgar.

Acest sistem de notare, numit dupa creatoarea lui, Virginia Apgar, ajuta medicul sa aprecieze starea generala a nou-nascutului in momentul nasterii. Testul apreciaza ritmul cardiac, respiratia, tonusul muscular, reflexele si culoarea bebelusului.

Acest test nu poate aprecia cat de sanatos va fi el, pe masura ce creste, sau cum se va dezvolta; nu va indica nivelul de inteligenta si nici care este personalitatea lui. Dar aceasta nota poate alarma medicii in cazul in care nou-nascutul este mai somnoros sau are un timp de reactie mai mare decat normal si ar avea nevoie de ajutor in procesul de adaptare la lumea din afara uterului.

Care este semnificatia scorului Apgar?

Fiecare caracteristica va primi un scor individual; apoi se face totalul. Sa consideram un bebelus care are un puls mai mare de 100, plange puternic, se misca activ, se stramba si tuseste, dar este vinetiu; scorul Apgar dupa primul minut va fi 8. 9 din 10 nou-nascuti au un scor cuprins intre 8 si 10. Deoarece mainile si picioarele raman vinetii pana la incalzirea completa, putini ajung la 10.

Un scor Apgar intre 5 si 7 in primul minut indica de obicei probleme pe parcursul nasterii care au cauzat scaderea cantitatii de oxigen din sangele nou-nascutului. In acest caz, bebelusul probabil va fi frecat puternic cu un prosop si va primi oxigen. Aceasta ar trebui sa-l determine sa respire adanc si sa refaca nivelul de oxigen, astfel incat scorul Apgar pentru primele 5 minute sa devina intre 8 si 10.

Putini nou-nascuti au un scor Apgar sub 5. De exemplu, este foarte probabil ca prematurii sau cei nascuti prin cezariana de urgenta sa aiba scorul mai mic decat al bebelusilor nascuti nomal. Aceste scoruri pot reflecta probleme pe parcusul travaliului sau probleme ale inimii sau sistemului respirator.

Sistemul de notare Apgar

Scor 0 1 2
Puls Absent Mai putin de 100 batai pe minut Peste 100 batai pe minut
Respiratie Absenta Strigate slabe, neregulate Strigate puternice, sanatoase
Tonus muscular Moliciune Flexare a mainilor si picioarelor Miscare activa
Reflex* Absent Grimase Grimase si tuse sau stranut
Culoare Albastrui sau pal Corpul roz, dar mainile si picioarele albastrui Complet roz

* Reflex analizat prin plasarea unui cateter sau a unei siringi in nasul nou-nascutului si observarea reactiilor.

Daca scorul nou-nascutului este foarte mic, el va primi o masca care pompeaza oxigen direct in plamani. Daca tot nu repira de unul singur dupa cateva minute, va fi intubat, si i se vor administra fluide si medicamente prin intermediul vaselor de sange ale cordonului ombilical, pentru a-i intari inima. Daca scorul Apgar va fi mic si dupa aceste tratamente, va fi transportat la sectia de tratament intensiv.


Sursa: American Academy for Pediatrics .

"Scorul Apgar" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre primii pasi:
Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 3.75
voturi 12


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent