· articole
· intamplari

Botezul bebelușului – Cel mai frumos eveniment din viața unei familii
Esența Botezului este de fapt slujba de Botez care se petrece la bisericã (unde bebelușul este creștinat și primește prima Tainã Sfântã care este foarte importantã pentru sufletul sãu) și nu petrecerea fastuoasã care are loc cu invitați la restaurant (cum le place la români sã facã în ziua de azi).Prin Botez, respectiv prin scufundarea bebelușului de trei ori în apa din cristelnițã, îi sunt iertate toate pãcatele strãmoșești.

Când este momentul cel mai potrivit sã se facã Botezul bebelușului?
Conform Bisericii Ortodoxe cel mai bine este ca Botezul sã aibã loc când bebelușul are cel puțin 3-4 sãptãmâni, sau chiar 40 de zile. Dacã este un caz special, când sunt anumite probleme de sãnãtate, este recomandat ca Botezul sã aibã loc mai repede de aceastã datã. Pãrinții care au un copil cu probleme, mai slab sau bolnãvicios, sunt sfãtuiți de preoți sã facã slujba de Botez cât mai repede.

Ce nume alegem pentru bebeluș?
La Botez bebelușul primește un nume creștin, care trebuie sã fie un nume de sfânt. Cele mai populare nume creștine pentru un bãiețel și o fetițã sunt Ioan și Maria. De ce este bine ca numele de botez sã fie la fel ca numele unui sfânt? Se considerã cã acest patron îl va proteja pe copilul botezat pe tot parcursul vieții lui.

Ce rol au nașii la Botezul bebelușului?
Nașii sunt pãrinții spirituali ai copilului și au un rol deosebit la Botezul acestuia. Aceștia sunt numiți în popor și cumetri. Prin participarea la Botez ei își asumã o mare rãspundere în fața lui D-zeu și în fața familiei bebelușului, de a ajuta la educarea acestuia în spiritul Religiei Ortodoxe. Ei trebuie sã se împãrtãșeascã la preot. Tot ei sunt cei care trebuie sã plãteascã o sumã de bani pentru slujba de Botez. De asemenea, tot nașii pregãtesc anumite lucruri pentru botez: fașa, lumânãri botez, prosopul și sãpunul pentru preot, trusoul complet pentru bebeluș cu diferite hãinuțe, uleiul pentru bisericã, iconița și 1-2 cruciulițe. Nașii spun rugãciunea Crezul și țin lumânãrile de Botez aprinse.

Nașii pot alege sã facã și un decor la altar sau un decor pentru masa preotului. Nu trebuie sã lipseascã decorul cristelniței, care poate fi simplu doar cu flori, sau cu flori și tul.Care este semnificația lumânãrilor de Botez?
Aceste lumânãri speciale semnificã Lumina Lumii, lumina lui Hristos. Se spune cã un copil botezat deschide ochii în lumina Credinței și aceastã luminã nu este combãtutã de întuneric. Lumânãrile simbolizeazã credința, iluminarea și adevãrul. Cu ajutorul lumânãrilor aprinse ,,este luminat interiorul ființei sale și este cãlãuzit prin viațã.

Ce lucruri trebuie cumpãrate pentru Botez?
În primul rând nu trebuie sã lipseascã crijma și lumânãrile de Botez. Crijma este acea bucatã de pânzã care se folosește pentru fiecare lumânare. În zona Moldovei în crijmã se pune busuioc și flori, acesta fiind un ornament deosebit pentru fiecare lumânare. În anumite zone se obișnuiește sã se punã la lumânarea de Botez și o bucatã de tul alb care are semnificația hainei nevinovãției. Trebuie și un prosop moale, cu el se șterge bebelușul când este scos din cristelnițã de preot.

Trusoul de botez trebuie sã cuprindã hãinuțe diferite (pentru varã sau pentru iarnã, depinde de perioada din an când are loc Botezul). Copilul trebuie sã fie îmbrãcat în funcție de anotimp, nu trebuie sã-i fie nici cald, nici frig. sunt necesare: un scutec, o fașã mare, o pãturã și diferite hãinuțe din care pot face parte: body, pantaloni, salopetã, bonețicã, costumaș și altele.

Un lucru foarte frumos care trebuie cumpãrat la Botez este albumul bebelușului, în care se vor pune fotografiile fãcute la slujba de la bisericã, dar și la petrecerea din locația aleasã pentru invitați.Care sunt cele mai cunoscute superstiții la Botez?
În credința ortodoxã din zona Vrancei se spune cã pruncii care mor și nu au fost încã botezați nu mai ajung în rai. Mai mult decât atât, în popor se spune cã ei s-ar putea transforma în strigoi și cã s-ar rãzbuna pe familie și pe cei din sat.

Demult, oamenii îți creștinau mai devreme copiii, chiar mai repede de 14 zile. Lor le era teamã ca bebelușul sã nu moarã și sã rãmânã nebotezat. În cartea ,,Nașterea la româniˮ etnologul F. Simion Marian scria: ,,Copilul care nu se boteazã un timp îndelungat va avea ochi mari și asta de dorul botezuluiˮ.

Lumânarea de botez se fãcea acasã din cearã galbenã de cãtre nași. Aceștia o împodobeau cu o bucatã de pânzã albã și cu flori naturale, de câmp. Se alegea o singurã pereche de nași iar aceștia trebuiau neapãrat sã accepte sã ținã în brațe bebelușul la slujba de Botez, în caz contrar, dacã refuzau, se considera cã fac un pãcat.

Copilul primea un nume creștin, de sfânt, ales de nașã, iar mama acestuia îl afla abia în bisericã, când se ținea slujba.

"Botezul bebelușului – Cel mai frumos eveniment din viața unei familii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent