· articole
· intamplari

Empatizați, dar nu cedați în fața supãrãrii copilului
Empatizați, dar nu cedați în fața supãrãrii copilului, este unul dintre sfaturile care mi-au atras atenția în lucrarea "Educație inteligentã pentru copii inteligenți".Nu-ți place sã-ți vezi puiul supãrat pe tine.
Te doare sufletul când trebuie sã-i spui "NU". Iar el ți-a prins slãbiciunea: ochii i se umplu de lacrimi, te amenințã cã nu te va ierta niciodatã, îți spune cã ești o mamã rea sau, mai rãu, cã te urãște. Sub povara atâtor amenințãri, cedezi și îi îndeplinești dorința. Dar crezi cã ai procedat bine? Privește puțin în urmã: de câte ori s-a repetat scena aceasta, de câte ori ai cedat? Ce a învãțat copilul din ea. E simplu – ți-a descoperit punctele slabe, a îmvãțat sã te manevreze sau, dacã altfel formulat, sã te manipuleze.

"Deși este important sã recunoaștem și sã acceptãm sentimentele copiilor, asta nu înseamnã cã trebuie sã fim întotdeauna de acord cu ceea ce vor ei. Uneori, rãspunsul trebuie sã fie NU, chiar dacã lor nu le convine. Sã fim buni pãrinți înseamnã sã fim nevoiți sã suportãm uneori furia copiilor", se aratã în "Educație inteligentã pentru copii inteligenți", scrisã de dr. Eileen Kennedy – Moore și dr. Mark S. Lowenthal.

Este esențial sã-i arãți copilului cã-i înțelegi frustrarea și supãrarea de a nu obține ceea ce vrea. În acest fel îi demonstrezi cã ești alãturi de el și cã înțelegi prin ce trece.

Copilul tãu are nevoie de independențã, trebuie lãsat sã descopere lumea, dar are nevoie și de limite, de repere care sã-l ajute sã înțeleagã aceastã lume (și chiar din motive care țin de propria lui siguranțã). De aceea, atunci când este o chestiune care nu se discutã și rãspunsul tãu trebuie sã fie un refuz, este important sã nu cedezi în fața supãrãrii, a lacrimilor sau a crizelor de furie ale copilului tãu.

“Pãrinții trebuie sã fie în stare sã suporte tensiunea și disconfortul pe care un copil le trãiește atunci când pãrintele stabilește o limitã. Dacã pãrintele nu poate suporta ca un copil sã fie supãrat, atunci este foarte dificil pentru cel mic sã învețe sã-și regleze emoțiile. Dacã întotdeauna capitulãm și îi dãm copilului ce vrea doar ca sã scãpãm de supãrare, atunci nu îl susținem cu adevãrat în dezvoltarea sãnãtoasã a abilitãții de a înceta și de a redirecționa o activitate”, se aratã în cartea „Parentaj sensibil și inteligent”, de Daniel Siegel și Mary Hartzell (citatã în „Educație inteligentã pentru copii inteligenți”).

Editor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF.

"Empatizați, dar nu cedați în fața supãrãrii copilului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent