
European Political Strategy Center a dat publicitatii un nou studiu in care se analizeaza tendintele spre care tinde educatia europeana viitoare.
Analistii centrului au identificat in cercetarea lor urmatoarele evolutii in viitor ale educatiei:
1. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.
Educatia prescolara timpurie poate pune bazele solide pentru un succes ulterior in viata in ceea ce priveste educatia, integrarea profesionala si sociala. Studiul a demonstrat ca adolescentii de 15 ani ce au fost anterior la gradinita au obtinut scoruri mai mari la testarea PISA decat cei ce si-au inceput educatia scolara direct in invatamantul primar, intarind astfel avantajele educatiei timpurii.
2. Absolvirea liceului sau facultatii nu inseamna sfarsitul invatarii
Cei mai multi copii ce pasesc astazi in scoala primara vor ajunge sa lucreze la varsta adulta in domenii ce nu exista inca in piata de munca actuala. Educatia pe tot parcursul vietii este un concept in care Europa trebuie sa investeasca fiind cea mai buna promisiune pentru o societate aflata intr-un proces de imbatranire. Studiul a demonstrat ca europenii isi schimba locul de munca si chiar domeniul de activitate, profesia, mult mai des decat o faceau in urma cu cateva generatii, anterior un muncitor avand un singur loc de munca pe tot parcursul vietii ajungand acum si la 10 locuri de munca in cariera lui.
3. Competentele digitale devin o noua alfabetizare
Asa cum matematica si gramatica sunt notiuni fundamentale in orice profesie, competentele digitale vor deveni indispensabile pentru a “supravietui” in societate. In acest moment 93% din locurile de munca europene presupun utilizarea unui calculator. Pentru prima data in istorie tinerii sunt mult mai avantajati la dobandirea unei abilitati decat adultii, ei crescand in era digitala si tehnologia fiind mult mai accesibila pentru ei, inca de la varste fragede fapt ce va schimba in viitor piata de munca.
4. Oamenii vor concura din ce in ce mai mult cu tehnologia
Deoarece oamenii se gasesc frecvent in situatia de a concura cu munca efectuata de un robot tehnologic educatia trebuie sa investeasca si sa se reorienteze in dezvoltarea aptitudinilor native : creativitate, intuitie, negociere, gandire critica, comunicare, munca in echipa etc.
5. Trecerea de la educatia pe discipline de invatamant la multidiscipline interactive
Tehnologia poate fi folosita in dobandirea unor modalitati noi de invatare. De exemplu o lectie despre cel de al doilea razboi mondial devine nu doar un studiu al istoriei, ci o analiza atotcuprinzatoare a implicatiilor economice, sociologice astfel incat tinerii sa invete interactiv prin activarea cunostintelor dobandite si la alte discipline.
6. Tranzitia de la scoala la piata de munca este dificila
Tinerilor absolventi europeni de liceu sau universitate le este din ce in ce mai greu sa isi gaseasca rapid un loc de munca si atunci cand o fac, de cele mai multe ori, profeseaza in domenii diferite decat cele pe care le-au studiat.
7. Gandirea critica este o competenta ce trebuie invatata in mod eficient in viitor
Studiul a aratat ca aproape 8 din 10 elevi europeni de liceu, nu pot face diferența dintre stirile “false” și cele reale.
Sistemele noastre de invatamant trebuie sa integreze gandirea critica, fundamentala pentru pastrarea si dezvoltarea unei democratii. Evaluarea in mod critic a informatiilor și cunostintele primite prin mass-media va fi una dintre cele mai importante abilitati pe care un tanar trebuie sa o posede si sa o invete inca de la varsta frageda.
Sursa: adaptare parinti.com = https://ec.europa.eu/epsc/sites/epsc/files/epsc_-_10_trends_transforming_education_as_we_know_it.pdf
.