
Biologia feminină este cunoscută în ansamblul ei, însă mai sunt și largi zone de mister.
De exemplu, nimeni nu poate prezice cu exactitate momentul instalării menopauzei.
Momentul când poți obține o sarcină este relativ ușor de dedus, dar nu este 100% sigur. Chiar dacă ai un ciclu menstrual regulat, nu ai probleme ginecologice și te simți pregătită pentru un copil, tot mai apar evenimente imprevizibile. Cum ar fi o perioadă mai stresantă, ce poate duce chiar la amenoree (absența menstruației) sau la un ciclu perturbat.
Dacă vrei un bebeluș, este cazul să fii foarte atentă cu calendarul. Calendarul este o metodă utilizată (încă) la scară largă în contracepție. Însă, chiar dacă îți cunoști bine corpul și ești atentă la ritmurile sale, când vine vorba de contracepție, este bine să apelezi la metodele moderne și sigure de prevenire a sarcinii.
Vrei un bebe?
Vezi dacă poți rămâne însărcinată!
Metoda calendarului era folosită cu succes relativ de femeile de dinainte de Revoluția sexuală, când contracepția era rudimentară. Prezervativul era cunoscut încă din Antichitate, dar oamenii s-au gândit la contracepție ca la o măsură medicală bazată pe știință de relativ puțin timp. Abia după anii 60, pilula contraceptivă, steriletul și prezervativul au devenit de uz comun.
Metoda calendarului presupune că se poate afla exact ziua ovulației, când sunt cele mai mari șanse de obținere a sarcinii. Invers, dacă vrei să eviți sarcina, în această zi e bine să folosești o metodă de barieră la contactul sexual (diafragmă sau prezervativ). Problema este că, așa cum spuneam mai sus, biologia feminină rămâne imprevizibilă și ovulația poate avea loc în altă zi. În cazul unui ciclu neregulat, e nevoie de date exacte despre ultimele șase luni pentru a stabili care e ziua de ovulație. Metoda calendarului este așadar mai utilă cuplurilor care doresc un bebeluș și nu e recomandată celor care vor să evite o sarcină.
„Matematica” aparatului reproducător feminin
Ovulația înseamnă eliberarea din ovar a unui ovul matur. Acesta migrează către trompa uterină și, din acest moment, poate fi fecundat. În cazul în care nu are loc fecundarea, mucoasa uterină, însoțită de sânge, va fi eliminată la următoarea menstră.
Ovulul, odată eliberat din ovar, „trăiește” numai 24 de ore. Spermatozoizii trăiesc aproximativ 4 zile în mucoasa cervicală. Așadar, dacă respectivul cuplu a avut contact sexual în preajma zilei de ovulație, chiar dacă nu exact în ziua ovulației, ci cu o zi sau două înainte și după, se poate „întâmpla” concepția.
Dacă ai un ciclu de 28 de zile, ovulația este, teoretic, la mijlocul intervalului, în jurul zilei a 14-a. Prima zi de menstruație, de sângerare, este considerată și prima zi a ciclului. Pentru ciclurile menstruale mai lungi de 28 de zile, perioada fertilă se identifică cu ceva dificultate: având date colectate despre ciclurile menstruale din ultimele 6 luni, din ciclul cel mai scurt se scade numărul 18 (și se identifică ultima zi a perioadei fertile), iar din ciclul cel mai lung se scade numărul 11 (și de identifică prima zi a perioadei fertile). Nu este prea grea matematica, nu?
Perioada fertilă mai poate fi identificată prin măsurarea temperaturii cervicale, analiza mucusului cervical, folosirea testelor de depistare a ovulației sau prin toate aceste tehnici, în același timp.
Sursa foto: https://pixabay.com/en/pregnant-baby-pregnant-woman-woman-2196853/
Sursa articol: Digital Workforce
.